Fodbold

Behandlingen af Braithwaite tenderer til det skamfulde

TV 2 SPORTs fodboldekspert Morten Bruun er langtfra imponeret over den behandling, som Martin Braithwaite har fået i FC Barcelona denne sommer.

En pibekoncert mødte Martin Braithwaite, da han søndag aften løb på banen på Camp Nou. Danskeren var nu ikke blevet skiftet ind, men eftersom han stadig er at finde i FC Barcelonas officielle trup, blev han sammen med de øvrige Barca-spillere præsenteret inden kampen mod den mexicanske klub UNAM Pumas.

Det var kampen om det såkaldte Joan Gamper-trofæ til minde om FC Barcelonas grundlægger, det handlede om. Et opgør, der typisk lægges lige inden sæsonstarten på LaLiga. Barca var i øvrigt totalt overlegne og vandt kampen 6-0. 22 spillere kom på banen. Deriblandt ikke Martin Braithwaite.

Det var der ikke noget overraskende i, eftersom danskeren i den grad er blevet persona non grata i FC Barcelona. Og som man kunne høre, da Braithwaites navn blev råbt op i højttalerne på Camp Nou, er det åbenbart også lykkedes for klubben at vende Los Culés, altså FC Barcelonas fans, imod den stakkels dansker, der ikke har gjort noget som helst forkert. Han er blot kommet i overskud.

Situationen lige nu er utålelig for både Martin Braithwaite og FC Barcelona. Braithwaite kommer aldrig til at spille for FC Barcelona igen og mister sin plads på det danske landshold, hvis ikke han skifter klub. Mens FC Barcelona har brug for at komme af med ham for at gøre plads til de mange nyindkøbte spillere. Xavi ønsker ham ikke i sin trup.

Kontraktlængden stred mod al sund fornuft

Problemet er blot, at Martin Braithwaite har to år tilbage af den kontrakt, som han under meget specielle omstændigheder underskrev med FC Barcelona i februar 2020, altså for to et halvt år siden.

At Braithwaite overhovedet kunne skifte fra den lille Madrid-klub Leganés til FC Barcelona på et tidspunkt, hvor transfervinduet var lukket, skyldtes en speget spansk særregel, der gav Barca mulighed for at supplere deres trup med en enkelt spiller, efter at Ousmane Dembélé var blevet langtidsskadet. Denne spiller skulle i forvejen spille i den spanske liga, og så var der pludselig ikke så mange at vælge imellem. Derfor blev Martin Braithwaite Barcelona-spiller, selvom han reelt aldrig har haft niveau til en af Europas største klubber.

At FC Barcelona på det tidspunkt indvilligede i at give danskeren en kontrakt på FIRE ET HALVT ÅR stred mod al sund fornuft.

Han har krav på at blive behandlet ordentligt

Morten Bruun

Men nu var det jo bare det, som de to parter blev enige om, og derfor har Braithwaite endnu to år tilbage af det, der givetvis er en aldeles lukrativ kontrakt. Det springende punkt i de forhandlinger, der meget vel har stået på i et stykke tid, er selvfølgelig, hvor meget Braithwaite skal kompenseres for at ophæve kontrakten.

Behandlingen tenderer til det skamfulde

Danskeren spiller jo bare spillet, når han udtaler, at han helst vil blive i FC Barcelona og kæmpe for sin plads på holdet. Den mulighed eksisterer kun i teorien, og det ved danskeren udmærket. Men hvorfor skulle han give afkald på alle de privilegier, som kontrakten med FC Barcelona har givet ham? Derfor står han på sin kontrakt og sin ret.

FC Barcelona har i princippet holdt sig inden for de rammer, som de er forpligtet til. Men deres behandling af danskeren tenderer til det skamfulde. Klubben har systematisk chikaneret deres overflødige angriber ved at undlade at udtage ham til træningsturen til USA og lægge et konstant pres på ham i medierne. Både præsident Joan Laporta og træner Xavi har været ude at sige, at danskeren bør finde sig en ny klub.

FC Barcelona bryster sig af at være det, de selv kalder for mes que un club, altså mere end en klub. Klubbens slogan spiller primært på klubbens status som catalansk nationalikon. Men også på en form for moralsk overlegenhed i forhold til den øvrige fodboldverden. Vi er de retfærdige. Det er alle jer andre, der har blod på hænderne. I overført betydning.

Fans påvirkes af klubbens kynisme

Man kan anføre, at det jo ikke er klubbens skyld, at dens tilhængere gav udtryk for deres modvilje mod Martin Braithwaite søndag aften. Hverken Laporta eller Xavi sad således og piftede, da danskeren blev præsenteret. Men det er jo deres kyniske kampagne, der har ført til, at Barcas fans har vendt danskeren ryggen.

Superpopulær har Braithwaite måske nok aldrig været, men der har stået en vis respekt omkring det faktum, at han altid kæmpede for trøjen. Der var heller ikke så meget i vejen, da Braithwaite sparkede FC Barcelona i pokalfinalen, eller da han lavede to mål i sidste sæsons premierekamp mod Real Sociedad.

Kort efter blev Braithwaite alvorligt skadet, og da han kom tilbage igen, var der ikke længere brug for ham. Det berettiger bare ikke FC Barcelona til at benytte sig af så grove metoder over for en spiller, der sådan set blot har passet sit arbejde.

Martin Braithwaite har ingen fremtid i FC Barcelona, men han har krav på at blive behandlet ordentligt i forbindelse med det klubskifte, der er aldeles uundgåeligt.