Fodbold

Fàbregas skriver sig på listen over transfers, ingen havde set komme

Cesc Fàbregas er netop skiftet til Serie B i Italien. I den anledning kigger vi nærmere på nogle af fodboldhistoriens mest iøjnefaldende transfers.

Han har stået i finaler i både Champions League og Europa League samt vundet EM og VM med Spanien.

I den kommende sæson tørner den nu 35-årige Cesc Fàbregas ud for den italienske Serie B-klub Como. Et skifte, de færreste nok havde forudsagt for fem, ti år siden, da spanieren dominerede de bedste hold med bolden for sine fødder.

Her får du en liste over tidligere obskure handler i fodboldhistorien - også fra tiden før nutidens transferguruer som Fabrizio Romano og lignende.

Edgar Davids

Til Barnet i 2012

Som Champions League-finalist i både 1995 og 1996 kom det som et chok for det fleste, da Edgar Davids trak i Barnet-trøjen over hovedet mere end et årti senere.

Den hollandske pitbull havde i mellemtiden fejret store triumfer i særligt Juventus, men efter endt kontrakt i Crystal Palace i sommeren 2010 var han og familien på udkig efter nye eventyr i London, hvor de alle var faldet godt til.

Upåagtede Barnet, der ofte har befundet sig i fjerde- eller femtebedste række i England, blev hollænderens arbejdsgiver små to år senere som spillende manager. I mellemtiden havde Davids pendlet fra London til Amsterdam grundet en konsulentrolle i storklubben Ajax.

Tiden i Barnet blev mere og mere kontroversiel for Davids, der fra begyndelsen af sæsonen 2013/14 iførte sig trøjenummer ét og indkasserede gule eller røde kort i kampagnens otte første kampe. Ud på efteråret meddelte Davids, at assistenttræner Ulrich Landvreugd tog sig af sæsonens resterende udekampe, da han ikke gad overnatte på billige hoteller - langt væk fra familien.

Eventyret stoppede kort inde i 2014, og midtbaneterrierens sparsomme trænerkarriere har siden hen ført ham forbi mindre klubber i Holland og Portugal.

Claudio Caniggia

Til Dundee i 2000

Han var én af Diego Maradonas bedste venner og udset til at overtage stafetten for hele Argentinas 10'er, da denne blev knaldet med ulovlige stoffer i blodet under VM-slutrunden i USA i 1994.

Trods ophold hos begge giganter i hjemlandet, River Plate og Boca Juniors, fik den vævre argentiner med det lyse, flagrende hår dog aldrig en status lig den lille Diego - selvom han prøvede at efterleve Maradonas livsstil og selv modtog en dom for indtagelse af kokain i midten af 90'erne.

Caniggia havde Italien som sit andet hjemland og nåede i løbet af karrieren at tørne ud for klubber som Hellas Verona, Atalanta og AS Roma. Det var dog et skifte i 2000, der fik fodboldfaglige folk til at spærre øjnene op.

Har lykkedes det Ivano Bonetti, en tidligere italiensk breddespiller i flere Serie A-klubber, at lokke det offensive es til regnvåde Dundee i det østlige Skotland. Caniggia og Bonetti kendte hinanden fra Støvlelandet, og argentineren blev hurtig en profil i ligaen og en yndling hos klubbens fans.

Lykken var dog kortvarig, idet Rangers hentede Caniggia i Dundee efter en veloverstået debutsæson. Argentineren endte ydermere med at afgøre en pokalfinale mod ærkerivalen Celtic. Så han og Brian Laudrup kan kæmpe om titlen som den største udenlandske kultfigur i skotsk fodbold.

Gennaro Gattuso

Til Rangers i 1997

Vi bliver i Skotland, hvor en ung, ilter 19-årig italiener skiftede til Rangers i sommeren 1997.

Opholdet i den skotske storklub varede dog ikke længe for Gennaro Gattuso, der senere i karrieren blev en talisman og oprydder på midtbanen hos både AC Milan og det italienske landshold.

Walter Smith, der hentede Gattuso til Skotland, fik hurtigt sparket, og hans arvtager, hollandske Dick Advocaat, så mere Gattuso som højre back end som midtbaneslider. Og det gad “Rino” altså ikke finde sig i.

Efter et kort ophold i Salernitana blev han i 1999 sendt videre til AC Milan, hvor han blev hængende i 13 succesfulde år. Den nuværende Valencia-træner er ligeledes opfostret som katolik, hvilket gav udfordringer og gnidninger i den protestantiske del af Glasgow.

Fem år senere skiftede den nuværende Arsenal-manager Mikel Arteta ligeledes den sydlandske sol ud med de regnvåde baner i højlandet - med lidt større succes end Gattuso, der dog stadig hyldes for sin arbejdsiver og mentalitet i Skotland den dag i dag.

Vincenzo Montella

Til Fulham i 2007

Kendt som 'Den Lille Flyver', grundet sin ikoniske jubelscene, havde Vincenzo Montella gennem 10-15 år terroriseret de italienske forsvarsgeneraler søndag efter søndag.

Mindre klubber som Empoli og Genoa var med til at give Montella spalteplads i de italienske sportsmedier, men tiden i Sampdoria og siden hen Roma gjorde ham attraktiv for de fleste.

Angriberen ragede dog uklar med træner Fabio Capello i den italienske hovedstad og endte derfor som indskifter og marginalspiller. Et lejemål i januar 2007 kom derfor på tale, og få dage efter sin aftale med Fulham nettede Montella to gange i FA Cup'en mod Leicester.

Opholdet i det vestlige London blev dog aldrig den store succes, og den vikarierede brandslukker Lawrie Sanchez gik andre veje i kampen for overlevelse i bunden af Premier League. Missionen lykkedes grundet en 1-0 sejr over Liverpool, men Montella listede langsomt ud af bagdøren og spillede sine sidste år i Støvlelandet inden karrierestoppet i 2009.

Den 48-årige italiener står pt. i spidsen for det tyrkiske hold, Adana Demirspor.

Pep Guardiola

Til Dorados i 2006

Fremhævet som vor tids bedste træner har Pep Guardiola revolutioneret fodboldspillet og sat nye standarder for især omgangen med bolden.

Som aktiv var han ligeledes en strategisk og visionær midtbanespiller og huskes mest for sin tid i FC Barcelona. Mod karrierens efterår valgte Guardiola at sadle om og søge råd hos et par af sine helt store inspirationskilder - i jagten på at blive klodens bedste træner.

Mens han afsonede en dopingdom, tilbragte han blandt andet måneder i Argentina og havde lange, dybe snakke med Marcelo Bielsa, og i foråret 2006 brugte spanieren et halvt år i mexicanske Dorados, mens han tog de afsluttende prøver på træneruddannelsen.

Dorados havde på sidelinjen fænomenet Juan Manuel Lillo, der siden 16-års alderen, på forskellige niveauer ganske vist, havde gjort sig som cheftræner. Guardiola har senere omtalt Lillo som 'El Maestro' og fremhævet hans visioner og stil som noget af det, han har benyttet sig mest af som træner.

Guardiola spillede ti kampe og scorede en enkelt gang i den mexicanske liga, indtil en skade stoppede karrieren endegyldigt. Tre sæsoner senere vandt han LaLiga, den spanske pokalturnering og Champions League som Barcelona-træner. De mærkværdige ophold til slut i spillerkarrieren havde altså sin årsag…

Bojan Krkic

Til Stoke City i 2014

Vi bliver i Barcelona. Eller rettere hos én, man havde store forventninger til i Catalonien.

Bojan Krkic var blot 17 år og et par dage gammel - hvilket var yngre end Lionel Messi - da han debuterede for Blaugrana i 2007. Sæsonen gav store forhåbninger, og med 12 mål i små 50 kampe lignede han en stjerne for fremtiden.

Sæsonen efter oplevede Bojan dog en måltørke på 14 kampe, og i takt med øget konkurrence fra folk som Pedro og David Villa blev offensivspillerens rolle hos Guardiolas velsmurte maskine mindre og mindre.

I 2011 forsøgte en anden tidligere Barca-profil, Luis Enrique, at genoplive Bojans karriere, men spanierens ophold i AS Roma blev ej heller den store succes. Efter endnu et mislykkedes ophold i Ajax lagde Stoke City internettet ned, da manager Mark Hughes annoncerede en handel med selveste FC Barcelona.

Den engelske klub spillede ifølge mange mere rugby end fodbold, så hvordan dælen passede den klejne, vævre tekniker fra La Masia ind her?

Svaret er nok, at det gjorde han heller ikke. På fem sæsoner blev det ikke til mere end 74 kampe og 15 mål, og efter lejemål i Mainz og Alavés skiftede Bojan Krkic til MLS-klubben Montreal Impact i 2019.

Spanieren, nu 31 år gammel, slår nu sine folder i Japan, hvor han er holdkammerat med Andrés Iniesta i Vissel Kobe.

Dmytro Chygrynskiy

Til FC Barcelona i 2009

En ukrainer i spansk fodbold er ikke hverdagskost. Og slet ikke hos én af de to giganter, Real Madrid og FC Barcelona.

Det vakte derfor stor opsigt, da sidstnævnte præsenterede den store, langhårede midtstopper Dmytro Chygrynskiy på en længere aftale i sommeren 2009.

Barcas daværende træner, Pep Guardiola, havde set sig varm på den boldspillende ukrainer et år tidligere, da catalonierne mødte Shakhtar Donetsk i gruppespillet af Champions League.

Chygrynskiy debuterede i midten af september med et clean sheet mod Getafe, men blev hurtig genstand for massiv kritik i de spanske medier. Her slog de særligt ned på ukrainerens store vendinger og knap så eksplosive sprint.

Guardiola beskyttede stædigt sit store indkøb og udtalte blandt andet, at Chygrynskiy “bare ville blive bedre, jo mere kritik han blev udsat for”.

For en sjælden gangs skyld tog den skaldede mestertræner fejl, og ukraineren var senere på året den direkte årsag til Barcelonas exit i pokalturneringen, Copa del Rey. Først blev han overløbet af kantspilleren Diego Capel, og sidenhen missede han markeringen på Alvaro Negredo i feltet.

Efter blot et år i Spanien skiftede Chygrynskiy tilbage til Ukraine og Shakhtar. Her blev han i yderligere fem sæsoner, og efter en smuttur til Dnipro fortsatte han i 2016 i den græske storklub AEK Athen. Siden 2021 har den nu 35-årige stopper været på kontrakt i en anden græsk klub, Ionikos.

Juninho

Til Middlesbrough i 1995

Middlesbrough tiltrak sig stor opmærksomhed i sommeren 1995, da en ny spiller trak den røde trøje over hovedet. Og primært af to årsager.

For det første var folk begejstrede over, at den nordengelske klub kunne tiltrække en brasiliansk landsholdsspiller, men samtidig vakte det bekymring, at den finurlige dribler Juninho Paulista blot målte 168 centimeter. Kunne så klejn en sydamerikaner virkelig begå sig og overleve de benhårde, knæhøje tacklinger fra de britiske stoppere?

De bekymringer modbeviste brasilianeren heldigvis hurtigt. På rekordtid blev Juninho ham, alle betalte for at se på Riverside. Med taktstokken i hånden blev Middlesbrough ét af de mest seværdige hold i England, og akkompagneret af norske Jan Åge Fjørtoft og en ung Nick Barmby endte Middlesbrough sikkert midt i tabellen på en 12.-plads.

Hvedebrødsdagene ophørte dog hurtigt, og i Juninhos anden sæson rykkede Middlesbrough ud af Premier League - trods forstærkninger af truppen i form af landsmanden Emerson og angriberne Fabrizio Ravanelli og danske Mikkel Beck.

Båndet til klubben i rødt og byen med de godt 150.000 indbyggere var dog så stærkt, at Juninho over to omgange vendte retur til Middlesbrough. Han forlod England i 2004 og tilbragte sine sidste fodboldår i Celtic, flere klubber i hjemlandet samt et kort ophold i australske Sydney FC.

Hvordan Juninho endte i Middlesbrough, tænker du? Brasilianeren genkendte Boros daværende manager, Bryan Robson, fra tidligere tider og så hurtigt fidusen i at spille under ét af sine barndomsidoler.

Julien Faubert

Til Real Madrid i 2009

Med to dage tilbage af januarvinduet ringede telefonen hos den franske agent Yvan Le Mée. I den anden ende af røret var mægtige Real Madrid. På jagt efter en spiller til at supplere højresiden.

På forunderlig vis var madrilenernes valg faldet på Julien Faubert, der tre år tidligere havde noteret sig for, hvad der blev karrierens eneste landskamp for Frankrig.

Faubert startede fodboldtilværelsen som kantspiller, men opererede oftere og oftere som højre back senere i karrieren. Også i tiden i West Ham, hvor en slem akillesskade dog havde begrænset ham ret væsentligt.

Faubert troede derfor selv, at agenten lavede fis med ham, da han hørte om interessen fra selveste Real Madrid tilbage i januar 2009.

Dagen efter opkaldet gik handlen igennem, men på seks måneder opnåede Faubert kun 54 minutter på banen, og tiden i den spanske hovedstad fremhæves nok mest for to episoder uden for kridtstregerne.

Under en kamp mod Villarreal blev Faubert filmet tilbagelænet med lukkede øjne på bænken, og senere på forårssæsonen missede han et træningspas, da han troede, truppen havde fri den pågældende dag.

Faubert passede selvsagt ikke ind i stjerneparaden af spillere som Raúl, Iker Casillas, Arjen Robben og Rafael van der Vaart og røg straks tilbage til London. Senere i karrieren optrådte franskmanden i tyrkisk, skotsk, finsk og indonesisk fodbold og sluttede som spillende træner i den fjerdebedste række i hjemlandet i 2020. De to optrædener for Real Madrid står stadig tilbage som et fodboldmysterie af de større…

Bebé

Til Manchester United

Sir Alex Fergusons epoke i Manchester United, en tid, der strakte sig fra 1986 til 2013, bød på masser af pletskud på transfermarkedet. Men svipsere… dem var der også nogle af.

Én af de mest fremhævede fandt sted i 2010, hvor en relativt ukendt offensivspiller fra Portugal ved navn Tiago Manuel Dias Correira blev præsenteret ude foran Old Trafford.

Bebé, som han rettelig blev kaldt, blev hentet i de lavere rækker på foranledning af United-assistent Carlos Queiroz. Sir Alex har senere udtalt, at han faktisk ikke havde set ét minut af Bebé i aktion, da han hentede ham til England. Dengang var det et samtaleemne, at Bebé end ikke havde en sammenklippet højdepunktspakke på YouTube.

Kendskabet til portugiseren var mildest talt sparsomt. De første oplysninger pegede da også på en ukarakteristisk vej til fodboldtoppen. Som barn blev Bebé placeret på et børnehjem nær Lissabon, og som ung levede han på gaden.

Fodboldøjnene faldt først på ham i 2008, da han scorede svimlende 40 mål i 6 kampe ved en turnering for hjemløse. To år senere stod han ved porten til Drømmenes Teater, udråbt som en gøgler og udsøgt dribler på det grønne lærred.

Bebé debuterede i syvende runde mod Sunderland, men nåede kun 335 minutter fordelt på syv kampe for De Røde Djævle. Han nåede at score mod Bursaspor i Champions League og Wolves i Liga Cup'en.

Efter et år i Manchester blev kantspilleren udlejet til Besiktas. Årene efter til henholdsvis Rio Ave og Pacos Ferreira i hjemlandet, og i 2014 købte Benfica ham så fri af kontrakten i England. 32-årige Bebé slår nu sine folder i La Liga-klubben Rayo Vallecano, hvor det sidste år blev til ét mål i 29 kampe.

Fortællingen om Bebé blev således sidste navn på denne liste. Og hvem ved? Måske endnu et navn og endnu et skifte kan tilføjes listen i den resterende tid af transfervinduet denne sommer? Klubberne har stadig nogle uger tilbage til at ramme plet - eller som skitseret her - ramme HELT ved siden af…

Husk, du kan se første runde fra LaLiga og Serie A-sæsonen på vores platforme fra fredag og weekenden ud.