VM fodbold

De næste 100 dage kræver Hjulmand ét minut af sine spillere, når de vågner

Om 100 dage spiller Danmark første kamp ved VM i Qatar, og Kasper Hjulmand forsøger at forberede sit landshold under svære vilkår.

Ventetiden har været lang, men tiden arbejder den rigtige vej.

I dag er der blot 100 dage til, at Danmark træder ind i VM-turneringen, hvor Tunesien venter i første gruppekamp.

I den anledning har TV 2 SPORT talt med landstræner Kasper Hjulmand, som hæfter sig ved en enorm kort forberedelsestid.

- Nu har jeg kun prøvet en enkelt slutrunde, men der var vi samlet næsten tre uger før den første kamp. Det var historisk få dage. Den her gang har vi fire træningsdage, og det er aldrig nogensinde sket før. Derfor er forberedelsen lidt anderledes, fortæller Hjulmand.

Han hæfter sig ved, at staben, modsat tidligere, ikke har nogen fair chance for at ændre på spillernes fysiske forfatning, når de møder ind.

Alle skal helt klart føle, at de har en chance

Kasper Hjulmand

Derfor kræver landstræneren også, at spillerne selv gør en indsats for at være på toppen, når landsholdet samles.

- De har et enormt stort ansvar for at klargøre sig selv. Det er for sent at vågne op i november og tænke: ”Nu skal jeg være i god form.” Det skal bygges op over tid. Derfor skal de helst vågne op hver eneste dag og bruge et minut på at tænke over, hvad det er, vi gerne vil med Danmark til VM.

Prioriterer at komme ud til klubberne

Selvom det delvist er et lotteri, hvilke spillere der kan holde sig skadefri til slutrunden, forsøger Hjulmand at give sine spillere de bedst mulige vilkår.

Derfor prioriterer han også højt, at han og resten af staben kommer ud til dem i deres klubber.

- Vi har vægtet det meget højt. Også i forhold til at bruge staben. Lad os sige, at der en skadet spiller, som døjer med et eller andet. Så kan vi få frigivet nogle midler til, at vi kan sende nogle fra vores medicinske stab afsted.

- Vi har vores fysiske træner, så hvis der er én, der hænger lidt på det fysiske, kan vi sende vores fysiske træner afsted. Så vi har vægtet rigtig meget her i august, september og oktober, at vi alle fra staben er ude, så vi har flest mulige spillere klar, når vi går ind i november måned. For når de først kommer ind i lejren, kan vi ikke gøre noget ved det.

For Hjulmand er det vigtigt også selv at komme ud til klubberne. Det gør, at han kan se dem til træning, snakke med dem, kigge dem i øjnene og være sikker på, at de er okay, og at de har landsholdet i tankerne.

Har stor observationsliste

Men han har travlt med at komme rundt til spillerne, for han og staben opererer med en observationsliste på 55 danskere, der er i spil til VM-truppen.

Kombinationen af den store bredde af dygtige danske spillere og et komprimeret kampprogram gør, at landstræneren har valgt så stor en liste.

Vi må se, hvordan det hele lander, når vinduet lukker 1. september

Kasper Hjulmand

Og selvom mange i sidste ende vil blive skuffede, forventer Hjulmand, at alle drømmer om det.

- Jeg vil gerne have, at alle føler, at vi kigger, og at alle drømmer om det og gør alt, hvad de kan. For ”who knows”? Der kan ske en hel del på tre måneder. Så alle skal helt klart føle, at de har en chance. Der er en stor gruppe spillere, der skal kæmpe.

- Hvis jeg var en dansk spiller, der kunne komme med til et VM og er med i gruppen, ville jeg jo gøre alt, hvad jeg kunne for at komme med.

Glæder sig over klubskifter

Nogle af dem, der kæmper for at blive en del af Hjulmands trup, har skiftet arbejdsgiver over de seneste uger. I flere tilfælde skyldes det formentlig VM-drømmen, og det glæder landstræneren.

- Der er landet nogle gode, men vi ved jo først, hvordan de lander, når vi kommer en måned længere frem. For hvad betyder det egentlig for dem? Kan de komme ind i rytmen hurtigt, og kan de komme ind på holdet og spille?

- Jeg vil sige, at vi først ved det lidt senere. Der er landet nogle stykker, men vi mangler stadigvæk nogle. Så må vi se, hvordan det hele lander, når vinduet lukker 1. september. Så må vi se, hvordan de er kommet i gang omkring den 1. oktober. Hvor meget rytme er der kommet i dem, og hvor meget spiller de?

Når alt kommer til alt, er der altså også en del held

Kasper Hjulmand

Blandt de mere profilerede landsholdsspillere har blandt andet Christian Eriksen, Mikkel Damsgaard, Daniel Wass, Jens Stryger Larsen og Kasper Schmeichel alle skiftet klub i sommerens transfervindue.

Hjulmand tilføjer selv, at der fortsat er et par spillere, der ville have godt af et skifte. Her er det nærliggende, at landstræneren, der ikke nævner navne, tænker på Martin Braithwaite, som er røget helt ud i kulden i FC Barcelona.

Kommer ikke til at sove trygt før VM

Selvom flere landsholdsspillere har fået nye adresser, hvor der formentlig venter godt med spilletid, betyder det ikke, at Kasper Hjulmand kommer til at sove trygt, før VM begynder.

- Nej det gør der nok ikke. Men jeg synes, at vi har en super god gruppe, hvor der er en fantastisk kultur. Der er unge spillere, der har vist sig frem, og der er en god og ambitiøs holdning til tingene. Vi drømmer stort, og der er en god arbejdskultur.

- Når alt kommer til alt, handler det jo om at krydse fingre for, at der ikke er alle mulige, der bliver skadet. En Jonas Wind, der lige får en muskelskade, er ikke godt. Jeg håber virkelig, at vi bliver forskånet for flere skader.

Afsluttende slår Hjulmand fast, at landsholdet står et godt sted, og at der er en stor tro på, at man kan præstere noget unikt.

Så må tiden vise, hvad det hele kan række til. Om 100 dage bliver vi klogere.