Fodbold

Et af de mest imponerende karriereforløb, en dansk spiller kan fremvise

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker kigger i denne klumme nærmere på Daniel Wass' farvel til LaLiga.

Weekendens historie

LaLiga er blevet en profil fattigere, mens Superligaen er blevet en stjerne rigere.

Efter syv sæsoner i Spanien var det adios fra Daniel Wass til den liga, der for alvor satte den blonde dansker på fodboldens verdenskort. Hans udvikling fra trupspiller i Celta Vigo til undersåt for Diego Simeone har været et af de mest imponerende karriereforløb, en dansk spiller kan fremvise siden midten af det sidste årti.

På blot syv sæsoner spillede Wass sig op blandt de største danske LaLiga-spillere i historien, og han indtager da også tredjepladsen for flest spillede kampe efter John Lauridsen og Michael Laudrup.

Sidstnævnte har kun optrådt 3 gange mere end de 225 kampe, som Wass nåede, og havde Ferran Torres ikke sendt den nyslåede Atletico Madrid-spiller til tælling i hans første kamp for Los Rojiblancos, var Wass formentlig ikke at finde i Superligaen lige nu.

Skiftet til Atletico Madrid fremstår som den eneste nedtur, Daniel Wass oplevede i hans ophold i spansk fodbold.

Daniel Wass fik langt fra nogen drømmedebut for Atlético Madrid. Klubben tabte 2-4 til FC Barcelona, og i slutningen af kampen blev den danske landsholdsspiller skadet. Video: Bo Bentsen

Knæskaden, han pådrog sig i sin debutkamp mod FC Barcelona, endte med at koste danskeren muligheden for at tage det sidste skridt op af karrierestigen til den absolutte top i spansk og international fodbold.

I optakten til den nye sæson var Diego Simeone dog så imponeret af Wass, at han i første omgang ikke ville slippe sin danske altmuligmand, men med indkøbet af den argentinske landsholdsback Nahuel Molina, endte El Cholo med at give grønt lys for et skifte hjem til Vestegnen.

Dermed er ringen sluttet for Daniel Wass, der med trøje nummer 10 skal dele ud af al sin erfaring til et ungt og udfordret Brøndby-mandskab.

Hans eftermæle i LaLiga kan og skal ikke undervurderes, for den arbejdsindsats, disciplin, holdånd og målrettethed, som Wass lagde for dagen, kommer til at bane vejen for mange danske spillere i fremtiden. På engelsk ville man omtale ham som en honest player, der altid var til at stole på, aldrig missede en kamp og satte holdet over sig selv.

De spanske medier og eksperter har i flere sæsoner hyldet knægten fra Brøndby Nord, men anerkendelsen har ladet vente på sig fra det danske fodboldpublikum, og først med pokaltitlen i 2019 med en finalesejr over Messi og FC Barcelona begyndte respekten om Wass’ præstationer at være synlige herhjemme.

I den finale spillede Wass som højre back, men det er stadig den centrale midtbane-position, der er hans foretrukne, og han har da også spillet mere end halvdelen af kampene i LaLiga som midtbanespiller. Den position er han også tiltænkt i Brøndby, men først og fremmest handler det om spilletid for Wass, hvis han skal sikre sig en af de gyldne billetter til Hjulmands trup i Qatar.

Fra alle os LaLiga-følgere skal der lyde en stor tak til Daniel Wass for hans måde at repræsentere Danmark på i sine år i Spanien, og hvem ved, om han vender tilbage til havnen i Vigo eller torvet i Valencia, når støvlerne er lagt på hylden, og han skal nyde sin fodboldpension.

Efter Daniel Wass' skifte til Brøndby er følgende danskere på kontrakt i de bedste klubber i Spanien og Italien.

Weekendens højdepunkt

Bolden rullede - endelig - igen i LaLiga og Serie A i den forgange weekend, og begge ligaer gav os et lovende varsel om mål, drama og god underholdning.

I støvlelandet beviste runde ét, at Serie A fortsat er den mest underholdende liga i Europa, og ikke mindre end 34 gange blafrede netmaskerne frem til mandag aften, hvor alle de store målmaskiner fik fyldt benzin i selvtillidstanken.

Tilbagevendte Lukaku skulle blot bruge et par minutter på at komme et skridt nærmere tilgivelse hos Inters fans, da han åbnede ballet mod Lecce, mens Immobile, Osimhen, Jovic og Vlahovic også fik understreget, at målnæsen var intakt efter en lang ferie.

Netop næsen var midtpunktet for rundens mest bizarre øjeblik, da Kevin Lasagna blev sendt til tælling af sin holdkammerat Thomas Henry, efter de to angribere skulle fejre sidstnævntes udligning i hjemmekampen mod Napoli.

Glæden over en udligning mod Napoli fik en brat afslutning. Video: Jacob Nordestgaard Lage

I LaLiga var det særligt opgøret mellem FC Barcelona og Rayo Vallecano, der var imødeset med størst spænding, men Xavis dyrt indkøbte kanoner skød alle med løst krudt, og det var faktisk udeholdet, der var tættest på sejren i premierekampen. Det endte med en målløs forestilling, og dermed den tredje kampe i træk mod den lille Madrid-klub, hvor mægtige FC Barcelona ikke har formået at score. Det vil uvægerligt betyde panderynker for Xavi, ligesom Busquets røde kort i slutfasen gør klubben endnu mere afhængig af Frankie de Jong.

Hollænderen viste på en halv time, at han er en afgørende brik i Xavis puslespil, men præsident Laporta vil fortsat forsøge at skippe midtbanespilleren afsted, så der kan frigives nogle lønkroner til klubbens nyindkøb.

Det er en ganske prekær situation, den tidligere Ajax-spiller befinder sig i, men hans indhop mod Rayo tydeligjorde, at han ikke har tænkt sig at kaste håndklædet i ringen som Barcelona-spiller.

Andreas Christensen optrådte fra start i midterforsvaret hos Barca, og mens præstationen var på det jævne, efterlader hans udskiftning efter en time en indikation af, at toppen af forsvarshierarkiet ikke inkluderer danskeren.

Konkurrencen er enorm, og Xavi gjorde det i foråret tydeligt, at Ronald Araujo er hans foretrukne mand i den catalanske defensiv, og så må Pique, Garcia, “AC” og Koundé kæmpe om den øvrige spilletid.

Robert Lewandowski og Andreas Christensen skulle lige snakke et par ting igennem under varmepausen i 1. halvleg. Video: TV 2 SPORT

Real Madrid lagde som vanligt fra land med en mindre overbevisende præstation, men trods en tidlig scoring fra Ramasani kunne de forsvarende mestre rejse tilbage til hovedstaden med alle tre point i bagagen.

Ancelotti havde overraskende roteret kraftigt på sit mandskab, men med indskiftningen af Luka Modric fik Los Blancos styr på opgøret, selvom det dog krævede et sublimt frisparksmål fra David Alaba at knække oprykkerne fra Almeria. Ancelotti vil stå tilbage med flere spørgsmålstegn end svar efter den sene aftenkamp, men sejren vil han vægte højere, end de spillemæssige udfordringer han så.

Den bedste start på sæsonen fik Villareal og Atletico Madrid, da begge mandskaber hentede klare sejre på udebane.

Joao Felix var i hopla for Atleti i deres Madrid-derby mod Getafe, hvor portugiseren stod for samtlige oplæg til de tre scoringer, som udeholdet sendte i kassen. Morata fortsatte sin gode form fra træningskampene med to mål, og selvom han ikke har været det oplagte førstevalg hos Diego Simeone op til sæsonen, kan den spanske landsholdsangriber ende med at få samme betydning for Atletico Madrid, som Luis Suarez havde det i forrige sæson.

Atlético Madrid vandt mandag 3-0 ude over Getafe. Video: Anders Masannek

Villareal kan takke deres fremragende akademi for den åbningssejr, de tog med hjem fra Valladolid, for alle tre mål kom fra talentfabrikkens spillere.

Alex Baenas sidste scoring var rundens smukkeste, og kan han og Nicolas Jackson fortsætte takterne fra sæsonens første opgør, så har vi to spillere, der kommer til at snuppe overskrifterne mange gange i denne sæson.