Fodbold

Angriber er stormet frem - var vinduespudser efter gymnasiet

Det er i en sen alder, at Silkeborgs nye stjerneskud Tonni Adamsen er slået igennem. Troen på og sulten efter noget større kom efter en prøvetræning.

En late bloomer. En sen opblomstring.

Alt er naturligvis relativt, og i mange sammenhænge er 27 år ingen alder. Men i en fodboldverden, hvor alt talent- og scoutingarbejde ofte er gennemsystematiseret, er gennembrud i en så fremskreden alder af den sjældne slags.

27-årige Tonni Adamsen køber ind på præmissen. Gennembruddet hos Silkeborg, der blev understreget med to mål i topopgøret mod FC Nordsjælland i weekenden, kan sagtens kategoriseres som en opblomstring i en moden alder.

- Det er sent, jeg er kommet op. Jeg må vel nok indrømme, at jeg er en late bloomer, siger Adamsen til TV 2 SPORT.

Satsede ikke på prof-tilværelse

Det er ikke engang tre uger siden, han skiftede fra Helsingør FC til midtjyderne, og på 90 minutters Superliga-fodbold alt i alt er det blevet til tre scoringer fra det venstre ben, der er det foretrukne.

Historien om den sene opblomstring er også historien om en fodboldspiller, der bare havde det godt, da han indtil for fire sæsoner siden spillede sin fodbold uden for de danske divisioner hos Danmarksserieklubben Taastrup FC.

- Jeg nød at spille i Taastrup sammen med mine venner. Det var heller ikke, fordi der var de store muligheder, for det var ikke ligefrem, fordi agenter og scouts kom forbi Taastrup Idrætspark, lyder det fra offensivspilleren.

- Jeg havde ikke tænkt mig, at jeg skulle blive prof. Fodbold var en sideting, som jeg hyggede mig med – ligesom mange andre teenagere.

Selvom der var andet i Tonni Adamsens liv end fodbold, så var det alligevel tydeligt for hans træner fra tiden i Taastrup FC, at han havde noget, der var anderledes end de fleste.

- Han havde nogle afgørende spidskompetencer, der var på et andet niveau. Hans blik for spillet var noget særligt, og så var hans venstre ben exceptionelt godt, lyder det fra Tommy Olsen, der trænede Taastrup fra 2015-18.

Samtidig var det også tydeligt, at her var en spiller, der var tilfreds med at være, hvor han var.

- Han var en Taastrup-dreng, der kunne lide at give den gas sammen med gutterne, husker Tommy Olsen.

Kent Nielsen tændte gnisten

På den måde kunne historien om Tonni Adamsen være endt som en af de klassiske med den lokale knægt med et talent på et niveau eller to over de andre, men med en tilfredshed ved at være omdrejningspunktet på førsteholdet.

Men skæbnen ville det anderledes. For i 2018 kommer BK Frem på banen med et tilbud til Tonni Adamsen. Han husker det ikke som andet end, at der var en god forbindelse mellem klubberne og en prøvetræning, og så var der pludselig kontrakt og divisionsfodbold på programmet.

Et vigtigt skridt. Og udgangspunktet for det store skift hos hovedpersonen.

Et skift i det mentale. I bevidstheden. I fokuseringen. I ambitionerne.

Tonni Adamsen kommer til prøvetræning hos Silkeborg. I landets bedste række. Og det bliver en på alle måder en definerende oplevelse for den dengang 25-årige sjællænder.

- Jeg blev sulten. Jeg kom op og fik prøvet mig af og fik indset, at jeg godt kunne være med, husker Adamsen tilbage på dengang.

- Jeg fik snakket med Kent Nielsen (træner i Silkeborg, red.), der godt kunne se, der var noget, og det tændte en gnist hos mig.

I første omgang kom han tilbage til Frem med fornyet gejst. En ny mission og et nyt mål. Og for halvandet år siden kom Helsingør på banen. En bedre klub. Et højere niveau.

Dermed blev det til en helt ny verden for Tonni Adamsen. For i Helsingør var fodbold ikke en sideting. Det var et fuldtidsjob.

- Pludselig skal du ikke tænke på så mange andre ting. Familien kommer først, og så er der fodbolden. Før det skulle du også lige have arbejdet passet ind.

For Adamsens vedkommende var tiden efter gymnasiet blevet brugt med nogle sabbatår som vinduespudser. Og nu skulle han ikke en gang pudse sine støvler mere.

Du kan se Silkeborgs kamp mod HJK i Europa League-kvalifikationen på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY fra klokken 18.30.

Ydmyg type

I dag står han så kort inde i sit nye liv som Superliga-spiller. Med europæisk fodbold forude. Men selvom han nu endelig er nået frem til landets bedste række, så har det ikke fået Tonni Adamsens træer til at vokse ind i himlen.

- Det er super fedt at kunne hjælpe holdet med tre mål, og jeg er glad for en god start. Men jeg ved også det kræver hårdt arbejde.

Og umiddelbart skulle det ikke blive noget problem, det med at holde næsen i sporet og give den alt til træning. For hvis der er noget, han har vist – også i sine tidlige år – så er det netop evnen til at tage fat.

- Han er en arbejdsom fyr, der er ydmyg og har hovedet med sig. Man har altid kunnet mærke, at han har den rigtige indstilling til fodbolden, forklarer hans tidligere træner Tommy Olsen.

Og selvom der kun er omkring en håndfuld spillere i Silkeborg-truppen, der er ældre end Tonni Adamsen, så har han ikke travlt med at tage de næste skridt i karrieren på første klasse.

- Jeg er glad for, at jeg er nået her til Silkeborg, og jeg kan bidrage. Nu skal jeg bare fortsætte med at leve i nuet og holde fokus.