Fodbold

Giganternes kamp er genfødt

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker kigger i denne klumme nærmere på LaLigas topangribere Karim Benzema og Robert Lewandowski.

Weekendens anskuelse

Benzema og Lewandowski sprudler

I næsten et årti oplevede fodboldverdenen den største rivalisering til dato, da Lionel Messi og Cristiano Ronaldo pressede hinanden til hidtil usete højder.

Ronaldo ankom i 2009 som den største 'Galatico' den sommer, mens Messi allerede havde etableret sig som en af spillets største talenter. I en alder af 22 år var argentineren to år yngre og havde stadig sin første Ballon d'Or til gode, mens Ronaldo ankom til Madrid med den prestigefyldte guldstatue i bagagen og prædikatet som verdens bedste mandlige spiller. De kommende ni sæsoner gav de to superstjerner os fodboldelskere en duel på talent, dedikation, mål og titler, som - formentligt - aldrig vil blive overgået. Ikke engang tæt på.

I perioden delte de samtlige Ballon d'Or-kåringer imellem sig. Messi snuppede fem mod Ronaldos fire, og på samme måde delte de såvel den spanske som den internationale topscorertitel imellem sig i alle årene. I LaLiga scorede Ronaldo svimlende 311 mål i 292 kampe - kun for at blive overgået af sin evige rival med 329 mål i 309 kampe. Nå ja, seks Champions League-trofæer blev det da også til for de to målkonger, inden portugiseren søgte nye udfordringer i Serie A og afsluttede en æra, som de færreste helt har forstået omfanget af.

Begge spillere fortsatte med at score mål, men noget unikt var forsvundet fra LaLiga.

Giganternes kamp er dog genskabt i den spanske liga med ankomsten af Robert Lewandowski, og forventningerne til de to frontløbere for FC Barcelona og Real Madrid er blevet indfriet fra begyndelsen af den nye sæson. Med fire mål i de seneste to kampe har Lewa allerede lagt sig i front på topscorerlisten sammen med Borja Iglesias, men Karim Benzema følger tæt efter med sine tre scoringer i de første tre kampe.

Som min gode kollega Jonas Hebo Rasmussen udtrykte det efter Benzemas to sene scoringer mod Espanyol, så fik man uundgåeligt "den der Messi/Ronaldo-vibe" efter søndagens opvisning fra de to 9'ere.

Som så mange gange før stod Karim Benzema som redningsmand for Real Madrid. Video: TV 2 SPORT

Lewandowski åbnede sin målkonto i San Sebastian i sidste runde, og støvler med mål i lader til at være det eneste, der ligger i polakkens fodboldtaske. Hjemme mod Real Valladolid var han uhyggelig tæt på i kampens åbning, men midtvejs i første halvleg gik den ikke længere for udeholdet. Ved bagerste stolpe dukke Lewandowski op og gav de ældre Blaugrana-fans skønne flashbacks til en historisk december-dag i 1973. Her scorede Johan Cruyff et af karrierens mest ikoniske mål, da han med 9-tallet på ryggen helflugtede en aflevering i nettet med ydersiden tæt ved den bagerste målstolpe.

Den scoring har i årtier indkapslet Cruyffs alsidighed, målfarlighed og tekniske evner, og det er kun passende, at verdens bedste frontangriber de seneste sæsoner fik lov at træde i fodsporene på den legendariske hollænder.

Med et snedigt løb kom Lewandowski frem til et indlæg og braget Barcelona foran mod Valladolid. Video: TV 2 SPORT

Efterfølgende scorede den polske målmaskine så et vidunderligt mål med hælen, eller gjorde han? For efter et par langsomme gengivelser blev det tydeligt, at hans hælberøring var et forsøg på at spille bolden på tværs til en medspiller, men via en afretning endte bolden i stedet i nettet bag en chanceløs Masip. Målet blev godskrevet den nye bomber hos Barca, men ret beset var det et klokkeklart selvmål.

Det tager dog intet fra det overordnede indtryk af Lewandowskis første uger i Catalonien, hvor polakken fra første minut har indtaget en lederrolle, der går ud over hans forpligtigelse til at score mål. Det samme gør sig gældende for Karim Benzema, og anførerbindet på franskmandens overarm symboliserer på bedste vis det ansvar, han bærer på sine skuldre.

På trods af en haltende start rent spillemæssigt for 'Grande Karim', står måltælleren altså på tre styks efter lige så kampe, og ydermere et fuldt udbytte på ni point til hans mandskab. Sejren over Espanyol endte med at blive Benzemas svendestykke, da han kort før tid kopierede Lewandowskis fornemmelse for mål og smuttede af sted mod det bagerste område, da Rodrygo lagde an til sit indlæg. Sekundet senere var Real Madrid i front, og kort før tid kunne sidste sæsons topscorer føje endnu et mål til sin total, da han nemt udplacerede forsvarsspilleren Cabrera på dét frispark, der kort forinden havde kostet målmand Lecomte et rødt kort.

Alderen er åbenlyst imod de to målmaskiner, hvis vi sigter efter en ny lang æra med verdens mest scorende spillere i samme liga. Mindre kan dog også gøre det, og når Benzema får overrakt sin Ballon d'Or midt i oktober, vil Lewandowski være den første til at lykønske sin konkurrent, mens det lange polske lys allerede er rettet mod næste års kåring.

Weekendens højdepunkt

Viborgs fans

I en tid, hvor fodboldfans fortrinsvis fylder medierne grundet håbløs opførsel, viste fansene fra Viborg FF, hvordan tingene også kan gøres.

Marcel Rømer forlod Viborg for mere end seks år siden, men klubben og dens fans havde ikke glemt deres gamle midtbaneslider, og efter superligakampen mod Lyngby blev Rømer hyldet med sang og klapsalver i en fornem gestus af respekt.

I foråret oplevede Rømer en ufattelig tragedie, da han pludselig mistede sin hustru, og selvom ingen kan sætte sig ind i Lyngby-spillerens sorg, viste Viborgs fans, at fodbold er så meget mere end et spil. Respekt til 'De grønne' for at huske os andre på, at fodbolden kan inkludere, glæde, trøste og begejstre som ingen anden sport.

Det skal vi glæde os til

Bold i støvlelandet

Allerede tirsdag er der igen bold fra Serie A, når de forsvarende mestre sparker runden i gang på Mapei Stadium.

Efter tre spillerunder er der ingen mandskaber med maksimumpoint, og målt på de første spillerunder tegner det også til en jævnbyrdig affære om årets Scudetto. Milano-klubberne samt Juventus bør være svage favoritter, men Napoli, Lazio og Roma har alle lagt fint fra land, og måske Atalanta kan drille de store mandskaber efter tilgangen af Rasmus Højlund.

Efter AC Milans kamp tidligt tirsdag aften skal Inter hente en pligtsejr over Cremonese, og generelt venter der en spillerunde med formodet top mod bund, inden Derby della Madonnina står på programmet lørdag. Simon Kjær skulle meget gerne i aktion mod Sassuolo tirsdag aften, hvis han skal spille en rolle i det store Milano-derby, men danskerens involvering på Piolis mandskab lader stadig vente lidt på sig.

Kampene kommer dog som perler på en snor, og generelt bliver alle trupper udfordret kraftigt de kommende uger indtil landskampspausen om en måneds tid.