18-årig skræmt FCK-fan sad i bus, da romerlys blev kastet - nu overvejer hun sin fremtid som fan
Brøndby IF har oprettet 28 karantænesager mod egne fans dagen efter klubbens fans lavede både ballade på stadionet i Viborg og en rasteplads på Fyn.
18-årige Ida Bach Larsen fra Næstved har fulgt FC København i tykt og tyndt hele året.
Nu har to voldelige episoder med Brøndbyfans fået hende til at overveje, om hun fortsat har lyst til at følge sit hold.
Og om hun tør det.
Søndag aften blev hun for anden gang på under to uger ufrivilligt indblandet i optøjer, da hun var på vej hjem i en af FCK's officielle fanbusser efter et skuffende nederlag mod FC Midtjylland.
På en rasteplads mellem Odense og Nyborg angreb Brøndbyfans tilsyneladende umotiveret bussen med FCK-fans, hvor Ida Bach Larsen sad.
Per refleks tog hun sin mobiltelefon frem og filmede optøjerne, hvor røde romerlys lyste den bælgmørke aften op.
- Det får mig helt bestemt til at overveje, om jeg skal følge mit hold, siger hun mandag til TV 2.
Bliver pludseligt råbt "Brøndby!"
Stemningen var egentlig god i FCK-bussen, da fansene klokken lidt over 22 søndag aften blev gelejdet ind på en rasteplads ved Rønninge til en tvungen pause på turen tilbage til København.
Storebæltsbroen var lukket periodevis af trafikale årsager, og derfor ønskede man ikke, at FCK's fans sad i kø med Brøndbyfans, der også var på vej hjem fra en superligakamp i Viborg.
Fyns Politi havde ifølge FCK's fanklubs udlægning spærret indgangen til rastepladsen med FCK-tilhængere af med to patruljevogne.
Alligevel lykkedes det en mængde Brøndbyfans, at trænge ind på rastepladsen. Det fører til panik, forklarer Ida Bach Larsen.
- Folk var ude og trække luft stille og roligt, da der pludseligt bliver råbt "Brøndby!", idet at FCK-fans skynder sig at søge mod busserne. Inde fra bussen kan jeg se omkring tyve Brøndbyfans, der begynder at kaste med pyroteknik (romerlys, red.) på bussen og ruderne. De slår på busserne og råber noget, jeg ikke kan høre, fortæller hun til TV 2.
På videoen, som Ida Bach Larsen optager, kan man høre en anden FCK-fan fra bussen sige:
- Ærligt, de er så syge i hovedet. De er så syge i hovedet.
Frygtede Brøndbyfans ville trænge ind
Ida Bach Larsen er særligt uheldig. Hun var også med i Dortmund i Tyskland til klubbens Champions League-kamp for under to uger siden, hvor den 18-årige pige ligeledes blev opsøgt af to mænd og fik stjålet sin FCK-trøje.
I den tyske by blev hun bedt af to engelsktalende personer om at tage sin FCK-trøje af. Gjorde hun det ikke, frygtede hun, at hun ville få tæsk. Efterfølgende hørte hun en af de to personer tale dansk. Derfor tror hun, at vedkommende var Brøndbyfan.
Var du bange i går ved rastepladsen?
- Ja, særligt fordi, jeg også var med i Dortmund. Heldigvis havde vores buschauffør låst døren, ellers var jeg bange for, at de var kommet ind i bussen og havde kastet med romerlys der.
- Vi var vrede
Da Brøndbyfansene angreb FCK-bussen, var første tanke hos Ida Bach Larsen, om alle var kommet med.
- Vores fokus i bussen var på, om alle fans var med. Efterfølgende var stemningen trykket. Vi var vrede og følte os uskyldige. Fanklubbussen er den mest fredelige af alle. Det var helt uforståeligt, siger hun.
Samtidig undrer hun sig over, at politiet ikke havde afsat mere mandskab til at stoppe de frembrusende Brøndbyfans:
- Det burde ikke være muligt, at de kom ind til os.
Da FCK-bussen først kørte væk fra rastepladsen, blev den eskorteret med patruljevogne med udrykning.
Krav om udelukkelse
På Christiansborg afventer justitsminister Mattias Tesfaye (S) anbefalinger fra et ekspertudvalg, der skal komme med sit bud på, hvordan der kan gøres op med vold og hærværk i forbindelse med fodboldkampe på danske stadioner.
Som minimum bør uromagerne fra søndag aften udelukkes på stadion, mener Ida Bach Larsen.
Men om det er nok, er hun i tvivl om:
- Jeg ved ikke, om det nytter, når de også slås på rastepladser.
Selvom hun er ked af søndagens episode, såvel som hændelsen i Dortmund, håber hun ikke, at det får hende til at blive væk fra stadion.
- De skal ikke lykkes med at skræmme os væk, siger hun.
Dybt dybt frustrerede
Brøndby IF fordømmer fansenes opførsel søndag. Klubbens administrerende direktør, Ole Palmå, siger:
- Vi er dybt, dybt frustrerede over de seneste episoder fra gårsdagens kamp mod Viborg.
Han meddeler på klubbens hjemmeside, at man har oprettet 28 karantænesager mod fans grundet blandt andet brug af pyroteknik og brud på karantæner.
Brøndby-direktøren oplyser desuden, at klubben allerede har rakt ud til politiet med henblik på at hjælpe i opklaringsarbejdet omkring, hvem der stod bag balladen på rastepladsen.
Ingen sigtede
Politiet har ikke sigtet nogen efter søndagens episode, oplyser vagtchef hos Fyns Politi Milan Holck Nielsen.
Politiet registrerede dog navnene på de tilstedeværende, da politiet efterfølgende fik stoppet dem ved afkørslen ved Knudshoved – lige før Storebæltsbroen.
Der er ikke meldinger om, at nogen skal være kommet til skade i forbindelse med søndagens konfrontation.