Fodbold

Han var Kinas svar på Ronaldo, men på få timer blev han slettet fra historien

Den tidligere fodboldstjerne Hao Haidong er faldet i unåde i fødelandet. Selvom han er blevet slettet fra historien, fortryder han stadig ikke i dag.

Googler man "Cristiano Ronaldo", dukker der 154.000.000 resultater op. 154 millioner internetsider med Cristiano Ronaldos navn!

Gør du det samme med "Hao Haidong" på den kinesiske udgave af Google, Baidu, dukker der 0 (!) resultater op. Selvom Hao Haidong var Kinas svar på Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo op igennem 1990'erne og 00'erne.

Det fik nemlig store konsekvenser i landet med næsten 1,5 milliarder indbyggere, da Hao Haidong i juni 2020 fra sin residens i Spanien offentligt kritiserede det kommunistiske styre i Kina og opfordrede til at vælte regeringen.

- Set med den kinesiske regerings øjne er det jo det værste, man kan gøre, hvis man opfordrer til at vælte regeringen. Så forsvinder ens navn fuldstændigt fra det kinesiske internet, fortæller TV 2s Asien-korrespondent, Christina Boutrup.

Over to år senere slår Hao Haidong dog fast over for TV 2 SPORT, at han stadig ikke fortryder det mindste.

- Vi spekulerede over, hvad der ville ske med os. Vi har talt om, at vi måske ville blive truet på livet. Så alt det tænkte vi over, da de gik i gang med at slette vores rekorder, siger Hao Haidong, der i dag er blevet 52 år.

I dansk sammenhæng ville det svare til, at Michael Laudrup, Peter Schmeichel eller et lignende navn blev fjernet fra Google og historiebøgerne. Som om de aldrig havde eksisteret.

Slettet på få timer

Den tidligere fodboldstjerne Hao Haidong står nu igen frem offentligt i forbindelse med programmet 'Camilla mod Kina - var der OL-snyd?', der omhandler hans hustrus historie, den tidligere verdensetter i badminton Ye Zhaoying.

Sammen har de nemlig oplevet, hvad det vil sige at blive fjernet fra sportshistorien og slettet fra internettet.

Efter de stod frem i 2020, gik der få timer, inden den kinesiske regeringen havde fjernet deres eksistens fra internettet i hjemlandet og slettet deres profiler på de sociale medier. For Hao Haidong betød det blandt andet et farvel til en side med næsten otte millioner følgere.

Det rammer mest, at befolkningen ser mig som en forræder, for jeg gør det egentlig for deres skyld

Hao Haidong

Faktisk er det nærmest umuligt for den kinesiske befolkning at omtale det tidligere sportspar. Man risikerer nemlig, at ens private samtaler eller chatgrupper bliver lukket, hvis navnene "Ye Zhaoying" eller "Hao Haidong" bliver nævnt på skrift.

- Det betyder, at selv de sportsinteresserede og folk, der følger med i disse ting, ikke kan skrive navnene i private chatgrupper, for så risikerer de at blive blokeret eller at få lukket deres profiler ned. Så der skal man bruge kodesprog og være relativt kreativ, hvis man skal kunne snakke om disse ting.

- Så sådan nogle sager har det med at forsvinde ret hurtigt fra den kinesiske offentlighed, forklarer Asien-korrespondent Christina Boutrup, der har undersøgt sagen via kilder i Kina.

Historiens mest scorende landsholdsspiller

Inden Hao Haidong blev offentlig Kina-kritiker, fremstod han stadig som en slags Jesus-figur, når han var i fødelandet Kina. Alle vidste, hvem han var.

Fra 1992-2004 spillede han på A-landsholdet og var i 2002 med til VM for Kina. I alt nåede han at spille 106 landskampe og står stadig som den mest scorende spiller med 41 mål. I alle andre lande end Kina - naturligvis...

- Selvfølgelig er jeg meget sur, men omvendt har jeg jo bevist mit niveau. Folket ved, hvem jeg er, og hvad jeg stod for, fortæller Hao Haidong til TV 2 SPORT og priser sig næsten lykkelig for, at fødelandet har slettet ham fra historiebøgerne.

- For mig viser det jo bare, at de tager det rigtig seriøst, når jeg siger noget, og de tager min stemme seriøst. Det havde været værre, hvis de var ligeglad med, hvad jeg sagde, fordi jeg ikke betød noget.

Han er bevidst om, at han kun omtales som "H" i Kina, mens hans hustru, Ye Zhaoying, går under navnet "Y", hvis de da ellers bliver omtalt. Én ting gør nemlig stadig ondt på stoltheden.

- Det rammer mest, at befolkningen ser mig som en forræder, for jeg gør det egentlig for deres skyld, forklarer han om det at stå frem og forsøge at ændre på det kinesiske styre og hele sportssystemet i Kina, som de selv har været igennem.

Haidongs fodboldkarriere sluttede i 2006 med et kort ophold i engelske Sheffield United, efter han havde spillet næsten hele sin karriere i den bedste kinesiske række.

Opsigtsvækkende interview

Korrespondent Christina Boutrup forklarer i øvrigt, at det er imod de normale kinesiske værdier, at det tidligere celebre sportspar nu i flere omgange er stået frem og har fortalt deres historie, samtidig med at de ikke er bange for at kritisere styret i Kina.

TV 2 SPORTs interview med den tidligere verdensmester i badminton Ye Zhaoying, der fortæller om at have snydt i en OL-semifinale, er da også gået verden rundt. En lang række af de største medier i både Europa og Asien har således citeret historien.

- Det er opsigtsvækkende, for kinesiske sportsfolk plejer at beskæftige sig med sport, og der er rigtig mange i Kina, der ikke forstår, at hun gør det, for alle ved, hvad det koster. Det koster rigtig meget. Man risikerer ens familie hjemme i Kina, slår Christina Boutrup fast og tilføjer:

- Én ting er, at hun er i Spanien, men hvad risikerer alle hendes slægtninge hjemme i Kina ved det her? Jeg tror, man er overrasket over, at hun stiller sig frem mange år efter, at det er sket. Men det har hun jo set et behov for nu. Det er klart, at hun vælger et udenlandsk medie, for der er ingen kinesiske medier, der vil bringe den her historie.

Vil du se hele programmet og høre den kontroversielle historie, kan du stadig se hele programmet lige nu på TV 2 PLAY.