Fodbold

Tak for hold kæft-bolsjet, Braithwaite

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker kigger i denne klumme nærmere på Martin Braithwaites debut.

Weekendens højdepunkt

Braithwaite er tilbage

En langtrukken transfersaga omhandlende Martin Braithwaite fik i torsdags sin afslutning, da danskeren satte sin signatur på en treårig aftale med “lillebror” i Catalonien.

Forud var gået måneder med utvetydige signaler fra såvel Xavi som Laporta om, hvor uønsket han var, og selv FC Barcelonas fans fulgte trop og trakterede Braithwaite med en pibekoncert, da truppen på Camp Nou blev præsenteret forud for træningskampen mod mexicanske Pumas.

Søndag eftermiddag rejste den danske offensivspiller så til Baskerlandet med sin nye klub, hvor en svær opgave ventede for sejrsløse Espanyol. På San Mames var Athletic Clubs forsvar indstillet på at lukke ned for endnu en modstander, som de var lykkedes med til perfektion de første tre kampe i sæsonen.

Hjemmeholdet stordominerede opgøret, men uden den fornødne skarphed i front var stillingen stadig målløs med blot syv minutter igen på stadionuret. Espanyol havde kampen igennem fokuseret på at forsvare sig, men i ny og næ forsøgte de sig med små nålestiksoperationer på hjemmeholdets banehalvdel, og en sådan udspillede sig med Braithwaite i hovedrollen kort før slutfløjtet.

Vivian og Yeray forsøgte at gøre danskeren til indmaden i en baskisk sandwich, men endte med at løbe ind i hinanden og lade danskeren suse alene mod mål. To sekunder senere kunne Unai Simon så sjoske ind i netmaskerne og hente kuglen ud, alt imens Braithwaite kunne åbne for posen med hold kæft-bolsjer til alle de kritikere, der har været på nakken af ham de seneste mange måneder.

Pak venligst jalousien og Janteloven væk og hyld i stedet den selvsikre Martin for at gøre drømme til virkelighed

Såvel nationalt som internationalt er Braithwaite gang på gang blevet latterliggjort over sit ophold i FC Barcelonas trup, men den massive kritik har prellet af på knægten fra Sædding-Guldager. Og netop den kvalitet - selvtilliden - er Braithwaites største kompetence i samspil med hans hurtighed, og en egenskab som er stærkt undervurderet i fodboldens verden.

Hvis ikke du har en fundamental tro på dine egne evner, så er det svært at forvente, at fans, træner og medspillere skal have det.

Det er en meget udansk ting at dyrke ens selvtillid, men spillere som Nicklas Bendtner, Nadia Nadim, Preben Elkjær, Thomas Gravesen og Jon Dahl Tomasson lærte som ung, at din bedste følgesvend igennem fodboldlivets op- og nedture er den person, der kigger tilbage på dig i spejlet, og deres karrierer havde aldrig nået samme højder uden den egenskab.

Kritikken af Braithwaites spillemæssige kvaliteter har dog været berettiget langt hen af vejen, hvis de skal måles imod den absolutte top i Europa.

Med sin scoring sikrede Martin Braithwaite Espanyol tre point i sin debut. Inden scoringen viste han også fine takter med flere aktioner. Video: TV 2 SPORT

Hans indstilling, fighterevner og disciplin er til gengæld på allerhøjeste niveau, og på trods af blot fire kampe for Blaugrana i sidste sæson scorede han altså dobbelt så mange mål som Ousmane Dembélé, der fra alle sider bliver hyldet for sit enorme potentiale, men reelt ikke har gjort nogen større forskel hos Barca, end Braithwaite gjorde i sin periode i storklubben.

Forude venter masser af spilletid i LaLiga for den tidligere Esbjerg-spiller, og med tanke på, han foretog det geografisk korteste skifte muligt, er der masser af ro på livet uden for fodboldbanen.

Det aspekt skal ikke underkendes som en vigtig faktor for, at Braithwaite med det samme kunne levere for sin nye klub, eftersom han fysisk og mentalt var fuldstændig klar på den udfordring, der ventede ham i Espanyol.

Braithwaites karriere er en, som samtlige unge fodboldspillere ville tage imod med kyshånd, så pak venligst jalousien og Janteloven væk og hyld i stedet den selvsikre Martin for at gøre drømme til virkelighed.

Weekendens anskuelse

Griezmanns klausul

Der er mange måder at ende på bænken på, men den her er en af de mest bemærkelsesværdige i sæsonen.

- Jeg er en klubmand og vil altid være det, var Diego Simeones forklaring efter kampen mod Real Sociedad på den kuriøse sag angående den fjerde indskiftning i lige så mange kampe af Griezmann i det 63. minut.

Hvis nogen undrer sig over, om Diego Simeone har et horn i siden på sin franske superstjerne Griezmann, er forklaringen dog mere prekær end som så. På transfervinduets sidste dag i sidste sæson lykkedes det for FC Barcelona at skippe Griezmann tilbage til Madrid efter et ganske ulykkeligt ægteskab mellem de to parter.

En toårig låneperiode lød aftalen på, men med en klausul, der gjorde det klart, at Atletico Madrid blev pålagt at købe franskmanden, hvis han spillede mere end 45 minutter i halvdelen af de kampe, Atleti spillede i den toårige periode. Efter den første sæson stod tælleren på 81 procent, og det har fået bestyrelsen i Atletico Madrid til at reagere.

Træner Simeone skal ganske enkelt holde igen med at bruge Griezmann, er den korte og koncise besked.

Hjemkomsten for den fortabte søn har nemlig ikke været videre overbevisende, og med et prisskilt på 300 millioner kroner som medgift, hvis klausulen træder i kraft, gør El Cholo klogt i at følge de anvisninger, der kommer fra højeste sted. Griezmann spiller foreløbigt ikke mere end maksimalt en halv time i Atletico Madrids kampe.

Det skal vi glæde os til

Jyske hold I Europa

Torsdag går det igen løs med masser af fodbold i Europa- og Conference League.

Silkeborg og FC Midtjylland skal forsvare den danske ære i gruppespillene i de to turneringer, og mens opgaverne ser voldsomt svære ud på papiret, så venter der store sportslige oplevelser for både spillere og fans fra de to jyske klubber.

Silkeborg starter sit første europæiske gruppespil nogensinde med en tur til Bruxelles og et besøg hos den tidligere danskerklub Anderlecht.

Tilbage i 1980’erne var det belgiske mandskab en af Europas sværvægtere, og med spillere som Morten Olsen, Kenneth Brylle og Per Frimann var der dansk indflydelse på de gode resultater. Hele 34 gange har klubben vundet det belgiske mesterskab efter Anden Verdenskrig, men suveræniteten er ved at ebbe ud for ParsWit i den belgiske Jupiler League.

Club Brügge, nyrige Royal Antwerpen og traditionsklubberne Genk og Gent har overhalet rekordmestrene, og blot en enkelt gang er Anderlecht blevet det bedste hold i Belgien de seneste otte sæsoner.

Nutidens Anderlecht er et talentfuldt mandskab krydret med et par gennemrutineret spillere, men den utilfredsstillende sæsonstart har fået de krævende tilhængere op af stolene efter blot syv kampe i sæsonen.

Den nye træner Felice Mazzu har skiftet Vincent Kompanys boldbesiddende spillestil ud og indført en mere direkte tilgang til spillet, men det skifte har endnu ikke båret frugt for den karismatiske træner, der i sidste sæson var millimeter fra at føre oprykkerne fra Union Saint-Gilloise til et sensationelt mesterskab.

FC Midtjylland starter ligeledes deres gruppespil i Europa på udebane, når ulvene tager til Østrig for at møde Sturm Graz.

Midtjyderne slipper for at forholde sig til den danske målmaskine fra sidste sæson Rasmus Højlund, da han som bekendt tog til Atalanta i slutningen af august, men østrigerne er dog blevet forstærket af William Bøving og den schweiziske landsholdsangriber Albian Ajeti.

Sturm Graz endte i sidste sæson i “dødens pulje” i Europa League sammen med PSV, Real Sociedad og Monaco og har i hvert fald samlet masser af erfaring til de forestående opgaver fra de kampe.

FC Midtjylland har skuffet i denne sæson, og særligt hjemmebanenederlaget til AaB i weekenden var en streg i regningen for nytilkomne Albert Capellas. Skal visionen om at være blandt Europas bedste 50 klubber indfries inden 2025, så er torsdagens opgør en kamp, der skal vindes.