Fodboldvold fylder mere og mere for politiet

Uro ved fodboldkampe er ved at blive hverdag for danske betjente, der måtte assistere tysk politi. Det fortæller forbundsformanden for Politiforbundet

Det skabte adskillige overskrifter, at Brøndby-fans mandag var med til at overfalde FCK-fans i det centrale Dortmund.

Det skabte også en ekstra opgave for dansk politi, der blev bedt om at assistere i Tyskland. Dermed er urolighederne 500 kilometer fra grænsen til Danmark et klart billede på, at fodboldurolighederne er et stigende problem for politiet.

- Vi ser vold mod politiet og stewards. Vi ser hærværk og våben, der bliver smuglet med ind på stadion. Der er tilsvininger af politifolk, og med det in mente er det vores holdning, at det her er et stigende problem, siger Heino Kegel, forbundsformand for Politiforbundet.

- Det har været stigende over en årrække, hvor politiet har kørt en henholdende indsats med vores dialogkoncept. Det har været løsningen langt henad vejen at have en dialog, men det er knækket på et tidspunkt. Der er nogle, som ikke ønsker dialogen længere, tilføjer han.

Det er som om, at det er blevet okay at skabe sig på den måde

Heino Kegel, forbundsformand for Politiforbundet

Heino Kegel fortæller, at politiet gør meget ud af forberedelserne til højrisikokampene, der både kan være mellem danske hold eller foregå med udenlandske gæster. Det sker blandt andet med efterretninger, så betjentenes fremmøde er passende.

- Mine kollegaer er ikke utrygge, men det fylder meget hos dem, at de er klar over, at de her kampe er en risiko for ballade, tilsvininger, trusler eller det, der er værre. De kan blive ramt af kasteskyts, slag eller spark – og det er nærmest blevet en hverdagsting ved de store kampe.

- Det er som om, at det er blevet okay at skabe sig på den måde – at det hører med. Det er jo det, vi skal have gjort op med, siger Heino Kegel.

Herhjemme var det seneste derby mellem FC København og Brøndby præget af uro både på og uden for stadion. Det førte til et stort møde mellem justitsminister Mattias Tesfaye (A), politiet og forskellige repræsentanter fra fodboldens verden.

Opsigtsvækkende episoder i denne sæson

 1. 2022

  1. DBU reagerer på utrygge fans

   Under overskriften "Råd i den røde mur" har Weekendavisen fortalt om rockerrelationer i landsholdsfangruppen De danske rødder og utryghed blandt flere andre fans. 

   Det fik DBU til at reagere ved at ophæve dele af samarbejdet med gruppen, der har haft en central placering på stemningstribunen. 

  2. Polske fans trak knive i Brøndby

   I juli var Brøndbys europæiske hjemmekamp mod Pogon Szczcin præget af uro både på og uden for stadion. Polske tilskuere raserede deres tribuneafsnit og trak knive, og efter nederlaget på banen kom de også i nærkamp med politiet. To betjente blev kørt på hospitalet.

  3. Skærpet strafzone

   For første gang indfører politiet en skærpet strafzone i forbindelse med en fodboldkamp. Det betyder, at kriminalitet i denne zone kan straffes hårdere end normalt. Det skete i forbindelse med Brøndbys europæiske hjemmekamp mod Basel.

  4. Derbyuroligheder

   Efter nogle kampe uden udebanefans var der virkelig gang i den, da Brøndby var på besøg i Parken i sæsonens første derby. 120 sæder blev ødelagt, flere personer endte på banen, og i et S-tog truede en Brøndby-fan flere FCK’ere til at tage deres merchandise af. Det førte til en varetægtsfængsling, flere karantæner og et forbud mod Brøndby-fans til den næste kamp i Parken.

  5. Stormøde hos justitsministeren

   Midt i august mødtes justitsminister Mattias Tesfaye (S) med repræsentanter fra en række fodboldklubber, Divisionsforeningen, DBU, politiet og danske fanklubber for at tale om urolighederne ved fodboldkampe i Danmark. 

   Deres mål er at sikre mere tryghed i forbindelse med fodboldkampe.

  6. Brøndbyfans opsøger FCK'ere i Dortmund

   Dagen inden FC Københavns Champions League-kamp i Dortmund blev flere FCK'ere opsøgt af Brøndby-fans i Dortmund

   Det bekræfter tysk politi over for B.T. og Ekstra Bladet. Derudover fortæller politiet, at man bad om assistance fra Københavns Vestegns Politi. 

  7. Fyrværkeri fløj fra tribune til tribune

   Kampdagen i Dortmund blev også præget af uro, da fyrværkeri røg frem og tilbage mellem tribunerne i Dortmund. Ifølge FC København var der "ikke foretaget de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger for at holde fangrupperne adskilt".

   Klubben tager samtidig afstand fra, at der blev kastet fyrværkeri fra københavnernes tilskuerafsnit.