Fodbold

FCM lider spinkelt nederlag i grotesk stormløb

FC Midtjylland fik torsdag aften den værst tænkelige start på Europa League, da de tabte til Sturm Graz.

Sjældent har FC Midtjylland været udspillet så voldsomt, som de blev det torsdag aften.

Især i den første halvdel af opgøret mod Sturm Graz var midtjyderne i alvorlige problemer. Chance efter chance tilfaldt hjemmeholdet, og som kampen skred frem, skulle det vise sig, at de blot havde brug for det ene mål, der blev scoret i kampens indledning.

Sturm Graz vs. FC Midtjylland
1-0
FT
  1. 8' MålEmanuel EmeghaAssist: Amadou Dante
  2. 73' Rødt kort ved to gule kortStefan Hierländer

Et resultat, som kan få alvorlige konsekvenser for FC Midtjylland, når man tænker på, at de kommende modstandere hedder Lazio og Feyenoord.

På forhånd var kampen i Østrig udpeget som en af de kampe, der helst skulle vindes, hvis de skal leve op til målsætningen om at gå videre fra det indledende gruppespil.

Ja, det var på mange måder en stor og vigtig aften. Ikke kun for FC Midtjylland, men også for det østrigske hjemmehold.

Nok var Sturm Graz også en del af Europa League-gruppespillet for et år siden, men tager man et kig på klubbens 113 år lange historie, står det hurtigt klart, at den slags oplevelser ikke er hverdagskost.

Bare fire gange har østrigerne været i et europæisk gruppespil.

Optræk til uvejr på og uden for banen

Gradvist blev der i timerne op til kampen skruet op for stemningen ude foran det, der frem til 2006 hed Arnold Schwartzenegger Arena. Opkaldt efter byens stolte søn, naturligvis.

Fadøl og tørre saltkringler slukkede tørsten og sulten, mens mørke skyer trak sig sammen over de mange fans klædt i sort og hvid. Det var som om, der var optræk til uvejr.

Om de mørke skyer var et varsel på det, der var i vente for midtjyderne denne torsdag aften, skal være usagt, men faktum er, at de danske gæster røg ind i lidt af et stormvejr fra kampens begyndelse.

For helt som ventet åbnede Sturm Graz med et aggressivt pres på FC Midtjyllands bagkæde, og efter bare 72 sekunder var det nær gået galt. Emmanuel Emegha blev spillet fri i feltet, men afslutningen havnede i sidenettet.

Allerede minuttet senere var hjemmeholdet igen på spil, og som om det ikke var nok, fik det danske nyindkøb William Bøving også muligheden for at sørge for et tidligt føringsmål.

Fire minutter spillet. Tre chancer. Så var de ligesom i gang. Sturm Graz var i hvert fald.

Tidligt føringsmål

Mens de mørke skyer over Graz blot forblev som et varsel, gjorde de sortklædte spillere på banen alvor truslen.

For efter otte minutter gik den ikke længere. Emmanuel Emegha sneg sig foran Erik Sviatchenko i det lille felt og kom først på et fladt indlæg, hvorefter den farlige angriber nemt kunne prikke bolden ind bag Jonas Lössl i FCM-målet.

Emmanuel Emegha dukkede op ved forreste stolpe og bragte Sturm Graz foran 1-0 mod FC Midtjylland. Video: TV 2 SPORT

Til stor glæde for langt hovedparten af de 10.521 tilskuere på Merkur Arena, som klubbens stadion i dag hedder.

Kun enkelte gange formåede midtjyderne at bygge noget op på modstanderholdets banehalvdel.

Kort tid efter scoringen forsøgte Anders Dreyer sig fra kanten af feltet, men afslutningen blev blokeret. Bolden faldt ned for fødderne af Evander, der lobbede bolden over Graz-målvogteren Jörg Siebenhandl – og til midtjydernes ærgrelse også overliggeren.

Lössl forhindrede ydmygelse

FC Midtjyllands nyansatte cheftræner, Albert Capellas, bevægede sig konstant på sidelinjen i et forsøg på at få spillerne op i gear.

Lige lidt hjalp det. For det var Sturm Graz, der havde momentum. De væltede sig i chancer.

En halv time var der spillet, da William Bøving igen var tæt på at score sit første mål i Østrig. Kun en flot redning fra Jonas Lössl var i vejen.

Og netop Jonas Lössl skulle vise sig at få afgørende betydning for FC Midtjylland, da den tidligere landsholdsmålvogter reddede et straffespark, som Evander på klodset vis begik kort tid inden pausen.

Kort før pausen i Europa League-kampen mod Sturm Graz reddede Jonas Lössl et straffespark. Video: TV 2 SPORT

Det syntes efterhånden ganske utroligt, at der kun var ét mål til forskel på de to hold. Men det var tilfældet, og derfor havde midtjyderne jo fortsat alle muligheder for at komme tilbage.

Midtjylland viste tænder efter pausen

Noget kunne tyde på, at Albert Capellas brugte den tiltrængte pausesnak fornuftigt.

FC Midtjylland var kommet på banen for at tage kampen op. Første mulighed tilfaldt Pione Sisto, der bare tre minutter efter pausen sendte en forkølet afslutning afsted fra venstre side.

Ikke lang tid efter blev Anders Dreyer sat op en meters penge inde i Graz-feltet, men danskerens forsøg blev endnu en gang blokeret.

Anders Dreyer var slet ikke færdig. Kantspilleren kombinerede flot med både Gustav Isaksen og Sory Kaba, inden han sendte en flad afslutning tæt forbi mål. Med afstand midtjydernes bedste aktion i kampen.

Målet udeblev, men de midtjyske takter var markant bedre. Der var håb forude.

FCM hjulpet af rødt kort

Det var ikke, fordi Sturm Graz var gået i stå. Hjemmeholdet kom fortsat frem til scoringsmuligheder, og havde det ikke været for overliggeren og en redning på stregen, havde de da også scoret til 2-0. Men den sidste skarphed manglede.

Og med et kvarter tilbage skete det, der kan forandre enhver fodboldkamp. Stefan Hierländer, anfører for Sturm Graz, fik sit andet gule kort og blev sendt tidligt i bad.

Herfra var det FC Midtjylland, der sad på tingene.

Men de helt store chancer havde midtjyderne svært ved at spille sig frem til, og målet var aldrig tæt på.

Kampen, der skulle vindes, blev tabt, og drømmene om et videre avancement har lidt et tidligt knæk.

Europa League Grp. F

Europa League Grp. F
PositionHoldnavnKVUTFI+/-P
16222139+48
26222128+48
36222911-28
46222410-68