Fodbold

Sidste chance - men ikke sidste udkald

De får chancen i landskampene mod Kroatien og Frankrig, men først i sidste øjeblik er det sidste udkald for Hjulmand.

Kasper Hjulmand udtager tirsdag spillerne til Nations League-kampene mod Kroatien og Frankrig i næste uge.

Det er sidste chance for at vise sig frem, for der er ikke mere at komme efter i nationaltrøjen, inden VM-truppen skal på plads.

Landstræneren har helt sikkert sit VM-hold (26 spillere), men han har også de ubekendte: Eventuelle formdyk, eventuelle skader. Derfor usikkerhed til det absolut sidste. Her er, hvad han ved i nu’et.

Kasper Schmeichels chokskifte fra den kvalitetsstærke og fartglade Premier League til den langt mere moderate del af den franske liga har været en kvalitetssænkning.

OSG Nice befinder sig i den midterste del af tabellen efter syv kampe, og landsholdskeeperen synes at skulle bruge tid på indskoling.

Jeg har overværet to træninger i Nice og helt ærligt, så er intensiteten og den nørdede kvalitet slet ikke på Premier League-niveau. Det har måske noget at gøre med det subtropiske klima, mente min fotograf, men forskellen var i hvert fald til at få øje på.

Kasper Schmeichel vil trods dette skridt ned hive fat i sin ærekærhed og intensivere arbejdet med sig selv, så han står stærkest muligt til landskampene og ikke mindst til VM.

Men kampene - og de udfordringer og pres, de fører med sig - er en del af det, der har gjort Kasper Schmeichel til en af Europas bedste. Især ved VM-slutrunden i 2018.

Og i det sydfranske har kvaliteten ikke løftet sig. Vi snakker klubmæssig middelmådighed i en liga uden det samme konkurrencegen som i England. For landsholdet er det svært uheldigt, hvis det i efteråret betyder en formnedgang.

Hvem er reserve for Schmeichel?

Normalt er reservekeeperne bænket. Også i den offentlige fodboldsnak. Men for mig er det trods alt det værste, der kan ske op til VM, at Kasper Schmeichel bliver skadet - og derfor er det bruttomæssigt vigtigt, hvem der er i nødkassen.

Frederik Rønnov har været foretrukket bænkevarmer under Åge Hareide og Kasper Hjulmand. Han var i VM-truppen i 2018 og har spillet tre halvlege siden. Da Schmeichel havde karantæne mod Irland (2018), og da samme Schmeichel blev skadet og udgik i pausen mod Island (2020).

Dengang fik han ikke meget spilletid i Schalke 04 – det får han nu i Union Berlin, så alt er godt. De fører i øvrigt Bundesligaen.

Derimod er der tvivl om tredjemålmanden. Hjulmand har haft Jonas Lössl, Jesper Hansen, Peter Vindahl Jensen og Daniel Iversen inde over. Og i tankerne talentfulde Mads Hermansen, der dog er skadet og ikke spilleklar før tidligst i næste måned.

Den mest formstærke synes at være Oliver Christensen, der er førstevalg i Hertha Berlin.

Kamp om forsvaret

Forsvarsmæssigt er der smil og tårer hos Hjulmand.

Kaptajnen Simon Kjær er tilbage hos AC Milan. Han blev alvorligt skadet 1. december sidste år og har fået et par kampe siden i Serie A. Hans erfaring – og betydning – driver ham tilbage på landsholdet. Ikke mindst med henblik på VM.

Joakim Andersen er en af de førende centrale forsvarsspillere i Premier League og ligger klart til den startplads, Hjulmand har givet ham, hvad enten der spilles med tre eller fire bagude.

Andreas Christensen får spilletid i FC Barcelona, ikke hver gang for der er Koundé, Araujo, Eric Garcia og ind imellem, dog sjældent, Pique (og AC) til de centrale forsvarspladser. Men catalanerne spiller mange kampe.

Victor Nelsson spiller hver gang med overbevisning i tyrkiske Galatasaray, og Hjulmand brugte ham med samme succes i de to udesejre i juni mod Frankrig og Østrig.

Problemet for Hjulmand er Jannik Vestergaard, der siden februar/marts har spillet mere på landsholdet end i Leicester. I denne sæson har han fået 90 minutter i den lille cup-turnering mod upåagtede Stockport. Vestergaard kom ikke væk fra Leicester i august-vinduet, og det kan koste ham VM-pladsen.

I EM-truppen sidste år havde Hjulmand en forsvarsgardering med, faktisk to. Mathias Zanka Jørgensen som central, og Nicolai Boilesen som både kunne dække i midten og på backen.

Boilesen er vel tættest på, selvom han og FCK har præsteret mindre godt. Men han har erfaring og kendskab (og et venstreben).

Skarpheden er forsvundet

Backpladserne tilhører Rasmus Nissen Kristensen, der fortsætter sin udvikling i Leeds, Jens Stryger Larsen, der har fået sit personlige comeback i Trabzonspor, Daniel Wass som hjemvendt med spilletid i Brøndby og Joakim Mæhle, der ganske vist får for lidt tid i Atalanta, men er der, når Hjulmand kalder.

De sidste landskampe viste dog, at noget af skarpheden er forsvundet med den manglende spilletid. Skal der garderes på backpladserne, er Aleksander Bah fra SL Benfica et bud.

Midtbanen ser aktuelt fornuftig ud, selvom Christian Nørgaard er skadet og stadig ikke er med hos Brentford og dermed går glip af kampene mod Kroatien og Frankrig. Thomas Delaney får for lidt tid i formsvage Sevilla, Christian Eriksen (bedre end nogensinde?), og Pierre-Emile Højbjerg er frontfigurer i United og Tottenham. Mathias Jensen har stadig sin startplads i Brentford (og i Hjulmands mindset).

Udfordringerne på midtbanen kan give plads – og chance – til Philip Billing og Morten Hjulmand. Billing får mere og mere Premier League-betydning i Bournemouth og fik senest en halvleg mod Østrig lige før sommerpausen.

Hjulmand blev hasteindkaldt (uden at spille) mod østrigerne, da Christian Nørgaard skadet måtte forlade bruttotruppen. Han får fuld spilletid i Serie A hos Lecce.

Og så er der Jens Stage, der straks han kom til Werder Bremen fik sig en startplads.

Hvor skal målene komme fra?

Angrebsmæssigt er Jonas Wind og Yussuf Poulsen ude i forhold til kampene mod Kroatien og Frankrig. Der er stærk tvivl om Kasper Dolbergs øjeblikkelige formåen. Han fik en halv time for sin nye klub Sevilla mod Barcelona (0-3) og en halv time mod Manchester City (0-4), den første spilletime siden 1. maj, men varmede bænk i weekenden.

Vi har ikke set mål fra ham siden en gang i januar. Hjulmand har dog et særligt godt øje til Dolberg.

Andreas Skov Olsen er måske den mest formstærke af samtlige angrebs-emner. Han har fordoblet sin markedsværdi efter det succesfulde skifte til Club Brügge med fem mål i ti kampe i forskellige turneringer.

Hans kant-kollega i venstre side, Mikkel Damsgaard, er ikke helt i omdrejninger i efter sit skifte til Brentford og ovenpå sin langvarige skade, men han er selvskreven.

Så er der tre på toppen, der er klar til Hjulmands grønne signal. Andreas Cornelius, Martin Braithwaite, der ganske vist kun har spillet to kampe siden august sidste år, men har imponeret med et selvsikkert come-back - nu hos Espanyol. Og så kometen Rasmus Højlund, der har udnyttet al selskabt medvind og kan blive et stykke x-factor i landsholdstrøjen trods sine blot 19 år og helt ny på det absolutte topplan, nu i Atalanta.

Højlund fik sin første startplads forrige weekend, og sagde tak med et mål. Han sprang stort set Superligaen over, bortset fra nogle minutter i efteråret 2020, og tog direkte fra FCK's talentskole til Sturm Graz. Og efter en håndfuld kampe blev det til et skifte til den italienske Serie A.

Så er der Jesper Lindstrøm, der var med fra start mod Holland og Serbien i det tidlige forår (scorede mod serberne), men blev skadet og nåede ikke Nations League kampene i juni. Men han er tilbage hos Eintracht Frankfurt.

Den sidste chance

Robert Skov er ikke længere venstre back i Hjulmands hoved, men han får større og større betydning og spilletid i Hoffenheim, så han ligger til et landsholds comeback. Er vi ude i yderbanen, så kan Anders Drejer fra FC Midtjylland være et emne, selvom midtjyderne har haft en skidt sæsonstart.

Når omtalen blev så fyldig er det ganske enkelt fordi det er sidste landsholdsudtagelse inden VM-holdet sættes endeligt. Det sker med en ualmindelig kort deadline – for der spilles i de europæiske ligaer 13. november, og dagen efter skal FIFA have de 26 VM-navne.

Det er således sidste chance for at vise sig landsholds-frem, men ikke sidste udkald. Det bliver den 14. november.