VM fodbold

Brian Laudrup forsvarer promovering af Dubai

Den tidligere landsholdsstjerne Brian Laudrup promoverer Dubai og forsvarer beslutningen over for B.T.

Brian Laudrup er med til at promovere Dubai i forbindelse med en kampagne for emiratet op til VM i fodbold hos nærtliggende Qatar.

På en video på Visit Dubais hjemmeside kan man se og høre den tidligere danske landsholdsstjerne fortælle om sin legendariske jubelscene efter sin scoring mod Brasilien ved VM i 1998.

53-årige Laudrup taler dog også i rosende vendinger om omgivelserne i Dubai, der forventes at huse en del af de fans, der skal til VM i Qatar.

Jeg tror på, at vi lærer mere af at være sammen end at holde afstand fra hinanden

Brian Laudrup

Et soleklart eksempel på sportswashing, hvor for eksempel kendte personer bliver brugt til at male et glansbillede af en stat, mener Stanis Elsborg. Han er senioranalytiker hos Play the Game. Et initiativ under Idrættens Analyseinstitut, der arbejder for ytringsfrihed, åbenhed og demokrati i international sport.

- I en tid, hvor vi dagligt diskuterer sportswashing, er det her et fantastisk eksempel, skriver Stanis Elsborg på Twitter.

Hvad er sportswashing?

Sportswashing er et begreb, som beskriver, hvordan sporten bruges af stater, organisationer, firmaer eller personer til at forbedre omdømme og offentlig opfattelse – både nationalt og internationalt. Derfor bliver det ofte kaldt sportswashing, når sport bliver brugt som en form for pr og propaganda af stater, der er kendt for systematisk og alvorlig undertrykkelse af menneskerettighederne.

Kilde: Amnesty International.

Laudrup forsvarer sig

Verdens øjne - og ikke mindst de kritiske - har længe været rettet mod Qatar, hvor VM i fodbold spilles i november og december.

Manglende menneskerettigheder, ligestilling samt adskillige dødsfald og dårlige forhold for de migrantarbejdere, der har været med til at opbygge scenerne til VM, er blandt de mange kritikpunkter.

Dubai er en del af De Forenede Arabiske Emirater, hvortil kritikken ligeledes er blevet rettet.

Men Laudrup forsvarer sin beslutning om at promovere Dubai i et skriftligt svar til B.T. Han påpeger blandt andet, at 65.000 danskere årligt blandt de 14 millioner turister i Dubai, hvis kampagne bærer navnet "Where the world celebrates".

- I den forbindelse kan fodbold i almindelighed og et VM i særdeleshed noget særligt. Mennesker og kulturer fra hele verden kan være samlet om en begivenhed, hvor de både støtter deres eget land og samtidig komme i kontakt med folk fra andre nationer.

- Derfor tror jeg på, at vi lærer mere af at være sammen end at holde afstand fra hinanden, skriver Laudrup blandt andet i sit svar til B.T.

TV 2 diskuterer sagen med Laudrup

Laudrup mener desuden, at det internationale fodboldforbund (FIFA) har tildelt Qatar VM-slutrunden, og derfor bør det være FIFA, der i "høj grad bør lære af debatten".

Den tidligere landsholdsspiller er blandt eksperterne på TV 2, når det danske landshold spiller.

- Dette er en diskussion, vi ønsker at tage med Brian Laudrup, før vi tager den i medierne. Derfor har vi på nuværende tidspunkt ikke yderligere kommentarer, siger TV 2's sportschef Frederik Lauesen.