Fodbold

TV 2 og Brian Laudrup stopper samarbejdet øjeblikkeligt

Brian Laudrup har været med til at promovere Dubai i en kampagne for emiratet op til VM i fodbold, der spilles i nærtliggende Qatar.

Fredag kom det frem, at den tidligere landsholdsstjerne og nuværende fodboldekspert Brian Laudrup er med til at promovere Dubai.

I en video på Visit Dubais hjemmeside fortæller 53-årige Laudrup om sin scoring mod Brasilien ved VM i 1998 og den legendariske jubelscene efterfølgende. Derudover taler han i rosende vendinger om omgivelserne i Dubai, hvor en del fodboldfans forventes at skulle bo under VM i Qatar.

Kampagnen for Dubai stemmer ikke overens med jobbet som fodboldekspert omkring herrelandsholdet. Derfor stopper Brian Laudrups samarbejde med TV 2, oplyser sportschef Frederik Lauesen.

- Vi er sammen med Brian Laudrup blevet enige om at stoppe samarbejdet, fordi det ikke er foreneligt med den kampagne, han deltager i lige nu. Vi vil gerne takke Brian for hans indsigt og bidrag til herrelandsholdskampene på TV 2.

Samarbejdet stopper øjeblikkeligt, hvorfor Brian Laudrup ikke er en del af dækningen omkring de kommende Nations League-kampe mod Kroatien og Frankrig.

Også færdig på Politiken

Lørdag eftermiddag fulgte Politiken trop.

Her var Laudrup med i en ny fodboldpodcast, 'Brian og Bolden', som nåede at udkomme én gang. Den stopper nu med øjeblikkelig virkning.

- Beslutningen ændrer ikke på vores store respekt for Brian Laudrup, hans erfaring og viden om fodbold.

- Men i en situation, hvor han reklamerer for VM i Qatar via VisitDubai, er det for uforeneligt med vores standarder for kritisk og uafhængig journalistik, som selvfølgelig også gælder vores dækning af VM i Qatar, siger chefredaktør Amalie Kesler til Politiken.

Kritik af kampagne – og Laudrup i forsvar

Ifølge senioranalytiker hos Play the Game, Stanis Elsborg, er Brian Laudrups Dubai-kampagne et soleklart eksempel på sportswashing, hvor kendte personer bliver brugt til at male et glansbillede af en stat, der ellers er stærkt kritiseret.

Både Dubai, der er en del af De Forenede Arabiske Emirater, og Qatar har været udsat for massiv kritik. Det omhandler blandt andet manglende menneskerettigheder og ligestilling, undertrykkelse af ytringsfriheden og krænkelse af retten til privatliv.

For Qatar mere specifikt gælder det også, at der har været stort fokus på adskillige dødsfald og dårlige forhold for de migrantarbejdere, der har været med til at opbygge scenerne til VM.

Hvad er sportswashing?

Sportswashing er et begreb, som beskriver, hvordan sporten bruges af stater, organisationer, firmaer eller personer til at forbedre omdømme og offentlig opfattelse – både nationalt og internationalt. Derfor bliver det ofte kaldt sportswashing, når sport bliver brugt som en form for pr og propaganda af stater, der er kendt for systematisk og alvorlig undertrykkelse af menneskerettighederne.

Kilde: Amnesty International.

Brian Laudrup har dog forsvaret sin beslutning om at promovere Dubai i et skriftligt svar til B.T. Han påpeger blandt andet, at eftersom 65.000 danskere årligt er blandt de 14 millioner turister i Dubai, er kampagnen Where the world celebrates "vel næppe forkert".

- I den forbindelse kan fodbold i almindelighed og et VM i særdeleshed noget særligt. Mennesker og kulturer fra hele verden kan være samlet om en begivenhed, hvor de både støtter deres eget land og samtidig komme i kontakt med folk fra andre nationer.

- Derfor tror jeg på, at vi lærer mere af at være sammen end at holde afstand fra hinanden, skriver Laudrup blandt andet i sit svar til B.T.