Fodbold

Derby i Madrid - disse stjerner har et ben i fjendens lejr

Forud for søndagens spanske hovedstadsderby har TV 2 SPORT set på spillere, der igennem deres karriere har været både i Real og Atlético.

Klubskifter kan være en problematisk størrelse. Og det kan være sin sag at repræsentere en ny klub, hvis du tidligere har været forbi dens lokale rival.

Det kommer et par spillere til at opleve søndag aften på Estadio Metropolitano, når Atlético Madrid tager imod Real Madrid i det madrilenske lokalbrag.

I den anledning har TV 2 SPORT set nærmere på den spanske fodboldhistorie og hevet nogle af de mere interessante navne frem, der både har haft deres tid hos Atléticos colchoneros eller Reals merengues.

THIBAUT COURTOIS

Den belgiske målmand ved, hvordan man vinder titler i LaLiga, uanset hvilken hovedstadsklub man vogter målet for.

Han vandt ligaen med Atlético i 2013/14 og slukkede dermed en voldsom titeltørst hos rojiblancos' fans med det første mesterskab i 18 år. Sjovt nok var Courtois lejesvend i sine tre sæsoner hos de rød-hvid-stribede, for keeperen var allerede blevet købt af Chelsea i 2011, men blev derefter lejet ud tre sæsoner i træk til den spanske hovedstadsklub.

To gange i perioden i Atlético blev han belønnet med Trofeo Ricardo Zamora, som gives til den målmand i LaLiga, der lukker gennemsnitligt færrest mål ind per kamp.

Efter tre sæsoner i London hos Chelsea skiftede belgieren tilbage til den spanske hovedstad, men ikke tilbage til Atlético.

Den slags tager man ikke let på, og der er eksempler på, at den plakette, der findes ud for Estadio Metropolitano med Courtois navn og meritter for Atlético, flere gange er blevet skæmmet, ja endda fjernet, efter skiftet til Real. Ligesom der under kampene mellem de to rivaler er blevet kastet legetøjsrotter mod Real Madrid-keeperen.

Courtois er dog fortsat med at vinde titler - også i den anden ende af Madrid. To spanske mesterskaber og en Champions League-titel er det blevet til. Ligesom et enkelt Trofeo Ricardo Zamora.

 • ATLETICO MADRID: 2011-14 (154 kampe - 76 clean sheets)
 • REAL MADRID: 2018- (189 kampe - 77 clean sheets)

ALVARO MORATA

I 2010 debuterede den dengang 18-årige Morata for Real Madrid i LaLiga. Det var ventet, at han skulle være afløser for den skadede Gonzalo Higuain, men den daværende træner José Mourinho mente, at angriberen skulle udvikle sig yderligere hos Castilla - Reals reserver - og hentede i stedet Emmanuel Adebayor til klubben.

Det var først under Carlo Ancelotti, at Morata blev en fast del af førsteholdet, og han fik spilletid i Champions League-gevinsten over netop Atlético Madrid i Lissabon, da han blev skiftet ind i det 79. minut og spillede hele den forlængede spilletid i 4-1-sejren.

Angriberen var dog på jagt efter flere minutter og skiftede derfor til Juventus i 2014 for så at vende tilbage til Real Madrid i 2016, da de hvide fra den spanske hovedstad udnyttede en tilbagekøbsklausul.

Selvom han for det meste var reserve for Karim Benzema, så scorede Morata 15 mål i LaLiga og var med 9 scoringer en væsentlig del af Real Madrids Champions League-sejr i 2016 over Juventus. Dermed blev det til to mesterskaber og to Champions League-triumfer i Real-tiden.

Efter et alt andet end vellykket ophold hos Chelsea vendte Morata tilbage til den klub, hvor han spillede sin første ungdomsfodbold - Atlético Madrid. I første omgang på et lån, men efter et halvt år valgte Atlético at tilknytte angriberen på en fast aftale.

Det var ikke et skifte, der udelukkende medførte jubel blandt Atléticos fans. Men det handlede ikke om Moratas fortid hos lokalrivalerne. Det handlede om, at fansene hellere havde set unge spillere fra egne rækker få chancen for at udvikle sig til nye stjerner.

Det var dog ikke længe, at fansene skulle trækkes med deres nye angrebs-es, for efter bare en enkelt fuld sæson blev Morata sendt tilbage til Juventus på lån for at gøre plads til Luis Suárez fra Barcelona.

Efter to sæsoner på græs i Torino vendte Morata tilbage til Atlético i jagten på den spilletid og den form, der kan sende ham til VM i Qatar med det spanske landshold.

 • REAL MADRID 2010-14 - 2016-17 (95 kampe - 31 mål)
 • ATLETICO MADRID 2019-20 og 2022- (68 kampe - 25 mål)

HUGO SÁNCHEZ

Med over 100 mål for UNAM i den mexicanske liga var der bud efter Hugo Sánchez, og det var Atlético Madrid, der i skarp konkurrence med Arsenal fik mexicanerens signatur.

Han var ikke et instant hit i LaLiga, men da han først fandt frem til nettet, så var der mål på samlebånd for den lille spydspids, og han blev topscorer i ligaen i 1984-85. En sæson, hvor han også vandt Copa del Rey med Atlético.

Men Sánchez ville videre, han ville spille med de bedste. Og i hans øjne fandtes de i den anden ende af byen hos Real.

Det skifte var for kontroversielt. Så for at dæmme op for Atlético-fansenes raseri brugte man UNAM som mellemstation, så det ikke kom til et direkte skifte mellem de to rivaler. Sánchez skrev under med sin tidligere mexicanske klub for kort efter at skifte til Real Madrid. Og så kunne den lille troldmand ellers lade sig hylde af 50.000 fans på sin nye hjemmebane Santiago Bernabeu.

Fem mesterskaber på stribe blev det til fra 1985 til 1990 med Hugo Sánchez som det vitale offensive omdrejningspunkt og som ligatopscorer i fire af de sæsoner. I 1989/90-sæsonen scorede Sánchez - eller Hugol, som man døbte den notoriske målscorer - 38 gange i LaLiga - en rekord, der stod, indtil Cristian Ronaldo overgik den i 2010/11 med 40 scoringer.

Bemærkelsesværdigt ved de 38 scoringer var dog, at de alle 38 blev scoret efter bare en enkelt berøring.

Og mod Logroñes blev det så smukt, da han scorede på et saksespark, at den daværende Real-træner Leon Beenhakker med et glimt i øjet sagde, at reglerne i fodbold skulle laves om, så spillet skulle standses efter så smukt et mål for, at alle 80.000 på stadion kunne få et glas champagne.

 • ATLETICO MADRID 1981-85 (150 kampe - 75 mål)
 • REAL MADRID 1985-1992 (264 kampe - 195 mål)

BERND SCHUSTER

Den elegante tyske midtbanespiller, der som noget helt sjældent har spillet ikke bare for Real Madrid og Atlético Madrid - men også for FC Barcelona. Faktisk flest sæsoner for catalonierne.

Da den noget uregerlige Schuster røg uklar med netop ledelsen i FC Barcelona, valgte han at lave det forbudte skifte til ærkerivalerne fra Real Madrid på en fri transfer, og tyskeren passede perfekt ind.

Det blev til to sæsoner på Estadio Santiago Bernabeu, men det var to succesfulde sæsoner. Med to spanske mesterskaber og en enkelt pokaltitel i kølvandet.

Desværre for tyskeren var der begrænsning på antallet af udlændinge i LaLiga, og på trods af fornemme præstationer på midtbanen ville Real hellere have rumæneren Gheorghe Haghi til klubben end Schuster. Så det sidste år i hans treårige kontrakt blev købt ud, og så var han ellers ledig på markedet.

I starten af 1990-91-sæsonen ventede Schuster på den rette mulighed, og intet passede ham bedre, end da den kontroversielle præsident fra Atlético, Jesus Gil, tilbød tyskeren en kontrakt. Hvilken bedre hævn end at hoppe til Reals lokalrivaler?

Den elegante midtbanespiller løftede et mere anonymt Atlético-hold til at være en overraskende titelbejler, og selvom den mission ikke lykkedes, blev det til to Copa del Rey-triumfer - den ene over Real Madrid, hvor han scorede kampens første mål på frispark.

Det hele sluttede med en del skader og Jesus Gil, der anklagede Schuster for ikke at vende hurtigt nok tilbage til banen, så efter tre sæsoner var forholdet til Atlético så tyndslidt, at det måtte slutte.

Dog var der et comeback til Madrid for tyskeren, der fortsatte som træner efter sin spillerkarriere. For i 2007 vendte Bernd Schuster tilbage til Real som cheftræner. Hans offensive fodbold vandt mange hjerter og en LaLiga-titel i den første sæson, men så kørte han surt i det.

Tyskeren røg ofte uklar med medierne, og i december 2018 smed han håndklædet i ringen efter et 3-4 nederlag til Sevilla.

 • REAL MADRID 1988-90 (80 kampe - 13 mål)
 • ATLETICO MADRID 1990-92 (107 kampe - 17 mål)
 • REAL MADRID (træner) 2007-08 (75 kampe)

SANTIAGO BERNABEU

Señor Real Madrid par excellence.

Manden, der har været alt for de hvide fra hovedstaden - spiller, direktør, træner og præsident. Og manden, der for alvor byggede det fundament, som klubben hviler på i dag. Og som er manden, som stadion er opkaldt efter. Større position i en klub kan man næsten ikke have.

Men før Santiago Bernabeu fik tingene, som han ville have det, vendte han sin klub ryggen og skrev under med rivalerne fra Athletic Madrid - som Atlético hed de første år af sin eksistens.

Santiago Bernabeu nåede aldrig at spille en officiel kamp for klubben, men det må gøre ondt i de hvide kredse i den spanske hovedstad at vide, at der er en lille flænge i det ellers så perfekte hvide lærred.

 • REAL MADRID 1911-1920 og 1921-1926 (ingen data)
 • ATHLETIC MADRID 1920-21 (ingen data)

​'HONOURABLE MENTIONS'

Raul

Real Madrid-legenden begyndte sin ungdomskarriere hos Atlético, men skiftede til rivalerne, da man nedlagde ungdomsakademiet for at holde omkostningerne i klubben nede. 741 kampe og 323 mål siger alt om, hvad Atlético gik glip af.

Juanfran

Begyndte seniorkarrieren i Real Madrid, men slog aldrig igennem. Kom til Osasuna og derfra til Atlético. Her blev han en væsentlig del af en fantastisk periode i klubben.

Santiago Solari

Argentineren skiftede fra River Plate til Atlético. Efter bare en enkelt sæson skiftede han til Real hvor han vandt to mesterskaber og en enkelt Champions League. Har også trænet Real Madrid i 32 kampe.

José Antonio Reyes

Slog igennem i Sevilla og skiftede til Arsenal, hvor det aldrig blev rigtig godt. Derfra blev han udlånt en enkelt sæson til Real, hvorefter han blev hentet permanent til Atlético, hvor han spillede i fem sæsoner og vandt Europa League to gange.