Fodbold

Justitsminister efter ”uacceptabel” hooliganvold: - Vi har behov for lovændringer

I næste uge kommer en ekspertgruppe med forslag til, hvordan man kan dæmme op for vold og hærværk ved fodboldkampe, oplyser ministeren.

De voldsomme videoer og beretninger fra Rønninge rasteplads mellem Odense og Nyborg, hvor fangrupper fra Brøndby og FC København søndag aften stødte sammen, har mandag affødt skarpe reaktioner fra både klubber og fanforeninger.

Nu kommenterer justitsminister Mattias Tesfaye (S) også på urolighederne, hvor en gruppe Brøndby-fans ifølge beretninger tilsyneladende umotiveret angreb en bus med FCK-fans.

- Det er selvfølgelig totalt uacceptabelt, at der er vold og hærværk på stadion og i forbindelse med afvikling af kampene, siger han til TV 2.

Begge hold havde været på udebanetur til Jylland, og på vejen hjem blev bussen med FCK-fans dirigeret ind på rastepladsen, da Storebæltsbroen midlertidig var lukket. Dermed forsøgte man at afværge en mulig konfrontation med Brøndby-fans, hvis alle busser endte med at holde i samme kø tæt på hinanden.

Alligevel kom det til konfrontation, da en gruppe trængte ind på rastepladsen. På Twitter ses flere videoer, hvor maskerede mænd løber frem oplyst i romerlysenes røde skær.

Video: Sasha Nuno Vestmark NIelsen

GDPR-regler udfordrer samarbejde mellem klubber og politi

Søndagens episode er blot én af flere hændelser i den seneste tid, hvor hooligans har tørnet sammen og skabt uroligheder i forbindelse med kampe. Og det skal der sættes en stopper for, lyder det fra justitsministeren.

- Det ser ud til, at vi har behov for nogle lovændringer, som dels skal kunne udveksle oplysninger mellem klubber og politi, og dels sikre at afviklingen af kampene kan foregå i god ro og orden. Så kan de 99 procent af os, der tager på stadion for at have en fest, fortsætte med festen, og den ene procent kan blive pillet ud og få karantæne og blive straffet, hvis der er behov for det.

Mandag oplyste Brøndby IF's administrerende direktør, Ole Palmå, til TV 2, at klubben allerede har rakt ud til politiet med henblik på at hjælpe i opklaringsarbejdet om, hvem der stod bag balladen på rastepladsen.

Ifølge Ole Palmå har politiet registreret navnene på samtlige personer i bussen, men på grund af GDPR-reglerne må de ikke udlevere navnene til Brøndby. Og det er endnu et område af sagen, som Mattias Tesfaye vil dykke ned i.

- Vi er underlagt nogle EU-regler, der betyder, at vi ikke bare må udveksle oplysninger til gud og hvermand. Men her er det et spørgsmål om, at klubber og politi skal samarbejde om at forhindre hooliganisme og vold i forbindelse med afvikling af vores fodboldkampe.

Vi skal have gjort noget ved det, for det er ikke noget, vi hverken kan eller vil leve med i fodbold

Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen

Ekspertudvalg på vej med forslag til at dæmme op for volden

For mindre end to uger siden var der også sammenstød mellem klubbernes fans, da FCK spillede Champions League-kamp i Dortmund. Dengang angreb Brøndby- og Dortmund-fans i samlet flok nogle FCK-fans.

I en kamp mellem Brøndby og FCK i august var der uroligheder på Brøndbys fanafsnit, hvor plastiksæder blev ødelagt, og kanonslag blev kastet. Det gav efterfølgende karantæne til ti Brøndby-fans.

Som reaktion nedsatte Mattias Tesfaye et ekspertudvalg bestående af blandt andet klubber, fanforeninger og Rigspolitiet, som ifølge ministeren i næste uge præsenterer sine bud på, hvordan der kan gøres op med vold og hærværk i forbindelse med kampene.

- På baggrund af det vil jeg række ud til Folketinget og høre, om det ikke er noget, vi kan blive enige om at gennemføre, siger han.

Divisionsforening ønsker lovændring

Også Divisionsforeningen, der repræsenterer alle fodboldklubberne i Danmarksturneringen for herrer, har siddet med i ekspertudvalget.

- Vi kigger på regler og muligheder for at udveksle oplysninger med politiet og også effektivisering af det nationale register, og hvordan vi får en rød tråd i et tæt samarbejde på at forhindre de her ting, forklarer direktør Claus Thomsen.

Netop udvekslingen af oplysninger mellem politi og klubber er nødt til at blive styrket gennem lovændring, tilføjer han.

- Hvis vi skal holde folk ude fra stadion og medvirke optimalt til at stoppe det her, så skal vi også have mulighed for at få at vide, hvem der ikke skal komme på stadion, siger han.

Divisionsforeningen satte i februar gang i et ”ganske stort” arbejde, blandt andet med obligatoriske sikkerhedsplaner for de danske stadioner, som man følger op på i efteråret, forklarer Claus Thomsen.

- Vi skal have gjort noget ved det, for det er ikke noget, vi hverken kan eller vil leve med i fodbold.

Politiet har ikke sigtet nogen efter søndagens episode, oplyste vagtchef hos Fyns Politi Milan Holck Nielsen til TV 2 mandag formiddag. Der er ligeledes ikke meldinger om tilskadekomne efter sammenstødet.

Både FCK og Brøndby har taget skarp afstand til urolighederne.