Fodbold

Laudrup taler ud om Dubai-kritik: - Det er over grænsen

Ifølge Brian Laudrup selv har han ikke tjent i nærheden af et beløb, der har været hele turen i mediemøllen værd.

Den tidligere landsholdsstjerne Brian Laudrup har – ud over et skriftligt svar – været tavs i debatten om en reklamevideo, hvor han har været med til at promovere omdiskuterede Dubai.

En sag, der kostede ham jobbet hos både TV 2 SPORT og Politiken.

Nu taler Brian Laudrup for første gang ud i et længere interview med Jyllands-Posten, hvor han forklarer mere om detaljerne i reklamevideoen og forholder sig til, hvorvidt han fortryder sin medvirken.

Ifølge 53-årige Laudrup havde han ikke direkte kontakt med personer, der repræsenterede Dubai. I stedet var det et engelsk reklamebureau, der kontaktede ham, fordi de ville promovere legendariske fejringer af VM-mål.

Derfor tog han tre dage til Dubai for at lave optagelserne, der også endte med at blive en reklamevideo, hvor Laudrup taler i rosende vendinger om omgivelserne i Dubai. Et emirat, der har været heftigt kritiseret for brud på menneskerettigheder, love mod homoseksualitet, dårlige forhold for migrantarbejdere og flere andre ting.

- Jeg siger dette for at forklare, ikke for at bortforklare, at fodbolden, fejringen og oplevelsen var hele min bevæggrund. Det handlede ikke om, at jeg skulle lege politiker og fortælle om, hvor fantastisk Dubai er. Jo, omgivelserne var smukke, men det handlede om fodbold. Desværre blev det bare sport og politik i en sammenblanding, siger Brian Laudrup til Jyllands-Posten.

"Kald mig naiv, og kritisér min dømmekraft, men ..."

Derudover forklarer fodboldlegenden, at han måske har været naiv, men at han ikke tænkte videre over, at det kunne være "så kontroversielt og forfærdeligt". Laudrup føler dog ikke, at han har decideret dummet sig, fordi han handlede i god tro.

At udskamme mig og kalde mig amoralsk og grådig … det er over grænsen

Brian Laudrup til Jyllands-Posten

I det store interview, som du kan læse i sin fulde længde her, spørger Jyllands-Posten også Brian Laudrup om det at reklamere for et emirat, hvor homoseksualitet er ulovligt. Hans egen datter, Rasmine Laudrup, er nemlig gift med den dygtige springrytter Cathrine Dufour.

Så hvordan hænger det sammen at reklamere for et styre, der betragter hans egen datter som kriminel blot på grund af hendes seksualitet?

- Jeg siger jo ikke, at Dubai er verdens bedste sted at være. Jeg blev spurgt om, hvorvidt jeg ville tale om en fejring i fodbold, som var helt ekstraordinær. Så kan man sige, at jeg bliver et ansigt udadtil og så videre, men i min verden handlede det om fodbold. I må gerne kalde mig naiv og kritisere min dømmekraft. Det kan jeg godt tage, men at udskamme mig og kalde mig amoralsk og grådig … det er over grænsen, slår Brian Laudrup fast.

Brian Laudrup må på grund af aftalen med det engelske reklamebureau ikke oplyse, hvor meget han har tjent på reklamevideoen, men ifølge ham selv er det på ingen måde et millionbeløb, og det er "meget færre penge, end folk tror".

Her kan du læse mere om, hvad der startede sagen, og hvorfor Brian Laudrup beskyldes for sportswashing.

Hvad er sportswashing?

Sportswashing er et begreb, som beskriver, hvordan sporten bruges af stater, organisationer, firmaer eller personer til at forbedre omdømme og offentlig opfattelse – både nationalt og internationalt. Derfor bliver det ofte kaldt sportswashing, når sport bliver brugt som en form for pr og propaganda af stater, der er kendt for systematisk og alvorlig undertrykkelse af menneskerettighederne.

Kilde: Amnesty International.