Fodbold

Nu er det op til jer, gutter

Der venter FCK's stjernespækkede trup en stor udfordring. Nu skal de bevise, at Danmarks suverænt dyreste spillertrup også er den bedste.

Selvfølgelig skulle Jess Thorup fyres.

Seks nederlag i ti Superligakampe er aldeles uhørt for en klub som FC København.

I længden rakte det ikke, at Thorup førte FC København i klubbens femte Champions League-gruppespil. Det gav lidt kunstigt åndedræt. For en stund. Kampene i Superligaen gav til gengæld ingen ilt. Hverken til holdet eller Thorup.

En træner kan ikke være Dead Man walking ret længe. Thorup kunne heller ikke.

Meritterne holder ikke særlig længe

Ligesom den tidligere FC Midtjylland-træner Bo Henriksen havde lov til for en måneds tid siden, har også Thorup ret til at påpege, at hans præstation i 2021/22 var vellykket. Her førte han FC København frem til det første danske mesterskab i tre sæsoner. Han lykkedes i øvrigt også med at spille FCK frem til knockoutfasen i Europa.

Men i fodbold er det sådan, at du ikke kan leve særlig længe på dine meritter. Kreditten løber hurtigt ud. Som den gjorde det for Bo Henriksen. Og som den også gjorde for Ståle Solbakken, der blev fyret efter blot fire Superligarunder i efteråret 2020. FCK tabte til OB, tabte til Brøndby, spillede uafgjort i Vejle og vandt over FC Nordsjælland.

Sideløbende med de pauvre resultater røg FC København ud af Europa efter et traumatisk nederlag til Rijeka. Så var det exit Solbakken, som ellers havde ført FCK mod uhørte højder.

Sådan er vilkårene næsten altid i fodboldens verden.

I Superligaen skal der simpelthen andre sukkerknalder i den sorte kaffe

Morten Bruun

Skyldsspørgsmålet er altid en analyse eller en debat værd. Men lad mig i stedet kigge fremad. Efter først at have ridset op, hvordan den sportslige sektor i en fodboldklub er organiseret. Den hviler på tre ben.

Der er sportsdirektøren og hans scouts. De handler spillere. De sammensætter truppen.

Så er der cheftræneren og hans stab. De skal sammensætte det rigtige hold.

Endelig er der de vigtigste: Spillerne. For det er dem og ingen andre, der i den sidste ende skal omsætte det hele til godt spil og gode resultater. I FCK's tilfælde til sejre og atter sejre.

Nye boller på suppen

Ingen af disse tre afdelinger i FCK har grund til at være stolte af indsatsen i efteråret 2022. Men det er hos spillerne, at det tungeste ansvar ligger. Sportschef Peter Christiansen kan ikke gøre mere i år, eftersom transfervinduet er lukket. Træneren er fyret. Tilbage står en spillertrup, som er Danmarks suverænt dyreste. Ingen får så meget i løn som FCK's spillere. Ingen har præsteret dårligere i den aktuelle version af Superligaen.

Det har været elendigt. 0-1 mod Horsens. 2-4 mod Viborg. 1-3 mod Randers. 1-3 mod FC Nordsjælland. 1-2 mod OB. 1-2 mod FC Midtjylland. Jamen, vil du holde op. Når FCK er bedst, taber de maksimalt fem gange i løbet af en hel sæson.

Det kan sagtens være, at spillerne i FC København er lettede lige nu. De vil selvfølgelig tale pænt om deres tidligere træner, når de bliver spurgt, men jeg lytter altså også til vandrør og jungletrommer. Og begge steder har jeg fornemmet en voksende utilfredshed med Thorup.

Det er også fair nok, gutter, hvis I ikke har følt jeg ordentligt vejledt. Men så er det også op til jer fra nu af! Hvis stimen af dårlige resultater fortsætter, så peger pilen IKKE på Jacob Neestrup. Den peger på jer.

Man siger så ofte, at en trænerfyring giver en spillertrup en chance for at bevise, at det ikke er dem, der er noget i vejen for, og det gælder også i tilfældet FC København. Vinder FCK de resterende Superligakampe i efteråret, så har spillerne en sag. Ingen forlanger sejre over Manchester City og de øvrige modstandere i Champions League.

Men i Superligaen skal der simpelthen andre sukkerknalder i den sorte kaffe. Nu skal der præsteres, og der skal vindes kampe.

Der resterer syv spillerunder, før VM-slutrunden tager over, og hvis jeg skal overbevises om, at FC København kan blive en faktor i kampen om det danske mesterskab, så skal FC København hente mindst 16 point. Det kræver fem sejre og en uafgjort. Ikke noget urimeligt krav. Men mindre kan bare ikke gøre det.

3F Superligaen

3F Superligaen
PositionHoldnavnKVUTFI+/-P
110640168+822
210622159+620
3116231612+420
4116141813+519
5115151411+316
6115061817+115

Som sagt: Fyringen af Jess Thorup tilbyder en mulighed for FC Københavns spillertrup. Men den indebærer også en risiko.

For tænk hvis derouten fortsætter. Hvad skal vi så tænke om de spillere, der burde være de bedste i Danmark? Jeg nævner i flæng folk som Denis Vavro, Nicolai Boilesen, Rasmus Falk og Mohammed Daramy.

Jeg forestiller mig, at I må være så motiverede som aldrig før, når Superligaen bliver genoptaget om to uger. Lad være med at tro, at I skal ud og kæmpe for jeres nye træner, for det skal I ikke.

I skal ud og kæmpe for jeres eget omdømme.

Nu er det op til jer, gutter.

Og kun jer.