Landsholdet vil sende klar besked med særligt anførerbind

I første omgang vil det særlige anførerbind blive taget i brug under Nations League, men planen er, at det også skal spille en rolle til VM.

Når Simon Kjær, såfremt han starter inde, går på banen torsdag aften i Zagreb, vil det være med et særligt anførerbind på overarmen.

Det sker som følge af den kampagne, som Dansk Boldspil-Union, DBU, sammen med en række andre forbund har sat i søen med navnet One Love.

På Twitter skriver DBU, at kampagnen skal "være med til at forene og forbinde i stedet for at udelukke og diskriminere".

- Jeg er stolt over, at vi sammen med andre landshold er med i en fælles kampagne, som sætter fokus på diskrimination og retten til at være den, man er. Kampen mod diskrimination er vigtigere end nogensinde, og når vi står sammen med andre nationer, bliver budskabet forhåbentligt klart for enhver, siger Simon Kjær.

- Det her er noget, vi altid har støttet op om, så det er meget lige til for os, og når der er så mange nationer, der også gør det, så er det egentlig en no-brainer for os, for det er det, vi støtter op om.

De øvrige lande, der er med i kampagnen, er VM-nationerne Wales, Holland, Belgien, England, Frankrig, Tyskland og Schweiz. Derudover vil kampagnen få opbakning fra Norge og Sverige, der ikke er kvalificeret til slutrunden i Qatar.

Anførerbindet, der er hvidt med et multifarvet hjerte og teksten One Love på, vil for første gang blive taget i brug til torsdagens kampe i Nations League, hvor Danmark skal møde Kroatien.

De øvrige nationer vil ligeledes taget det særlige anførerbind i brug under de kommende Nations League-kampe.

Har sendt ansøgning til FIFA

I en pressemeddelelse skriver det walisiske fodboldforbund, at der er indgivet en ansøgning til Det Internationale Fodboldforbund, FIFA, om at få lov til at bære anførerbindet under VM.

Waliserne skriver ikke noget om, hvorvidt ansøgningen er blevet godkendt, men Englands fodboldforbund, FA, skriver, at nationerne vil bære anførerbindet til kampene under "vinterens turnering".

Også Simon Kjær har et ønske om at få bindet i brug under verdensmesterskaberne.

- Absolut. Men der er også andre, der bestemmer der. Der er regler, siger Kjær.

Hverken det walisiske fodboldforbund eller DBU nævner Qatar i forbindelse med One Love, men det må formodes, at kampagnen blandt andet har til formål at gøre op med diskriminering i værtslandet, hvor det er ulovligt at være homoseksuel.

FA skriver, at One Love-kampagnen skal være med til at demonstrere og løfte forbundets værdier, mens de også vil anerkende, at der er sket fremskridt i Qatar, hvad angår menneskerettigheder, siden landet fik tildelt værtsskabet.

Gentagne gange er Qatar blevet voldsomt kritiseret for landets politiske linje og lovgivninger mod kvinder og medlemmer af LGBT+-bevægelsen. Der har også været beskyldninger om tvangsarbejde frem mod VM slutrunden i 2022, der netop bliver afholdt i Qatar.

DBU har lavet flere tiltag

For et halvandet år siden satte det danske herrelandshold fokus på forholdene i Qatar ved at bære en protesttrøje med teksten Football supports change - fodbold støtter forandring - inden en kamp mod Moldova.

Dengang blev DBU kritiseret af blandt andre Danske Fodboldfans, der ikke mente, at der blev gjort nok.

En måned senere, i april 2021, sendte DBU et brev til FIFA, hvor unionen gjorde opmærksom på, at det forventes, at forbundet tager ansvar for, at menneske- og frihedsrettighederne vil blive overholdt i forbindelse med VM. Det brev fik en anderledes positiv modtagelse.

DBU skriver på sin hjemmeside, at unionen vil med "kritisk dialog og tilstedeværelse i Qatar tage et aktivt medansvar for at skabe bedre forhold for migrantarbejdere, der arbejder med afviklingen af VM i Qatar".