Nations League

Danmark vil blive mødt af "en atmosfære fra helvede"

Der er lagt op til en intens atmosfære på Maksimir Stadion, når Kroatien torsdag tager imod Danmark.

At Maksimir Stadion i Zagreb er af ældre dato tager ikke lang tid at få øje på.

Farven er slidt af på sæderne, rust findes overalt, og den ene langside må ikke tages i brug af frygt for en sammenstyrtning. Ja, det gamle stadion fra 1912 trænger på mange måder til en kærlig hånd.

Helvede venter de danske spillere

Mediet Sportske Novosti

På samme tid er det virkelig grimt og virkelig charmerende.

Det er her, hvor Danmark torsdag aften gæster Kroatien med udsigten til at kunne tage gruppesejren i Nations League og kvalificere sig til Final 4. Men det bliver på ingen måde nemt.

"Helvede venter"

For ikke nok med at modstanden på banen bliver hård, er der på disse kanter også historik for, at der til de store kampe vil blive lagt et massivt pres fra lægterne. Flere kroatiske medier forventer, at det også bliver tilfældet denne gang.

- De vil blive mødt af en atmosfære fra helvede, for alle billetter er blevet revet væk, skriver 24 Sata med henvisning til, at der er solgt 24.593 billetter - heraf 1400 til de tilrejsende danske fans.

Også Jutarnji List skriver, at "helvede venter de danske spillere på et fyldt Maksimir".

Helt så langt går journalist Eden Mahmuljin ikke, når han skal give sin spådom om, hvordan atmosfæren bliver i kampen, hvor kroaterne med en sejr kan tage førstepladsen i gruppen.

- Man kan forvente en intens atmosfære, og stemningen bliver uden tvivl vild, men det bliver formentlig ikke lige så vildt, som det er til klubkampe, fordi der er flere familier her. Det bliver intenst, men på den gode måde, siger Eden Mahmuljin, der arbejder for det nationale tv-selskab HRT.

Lukket tribune fortæller alt om tilstanden på Maksimir

Til daglig er Maksimir Stadion hjemmebane for Dinamo Zagreb. Det kroatiske landshold har tradition for at have hjemmebane i flere forskellige byer.

Maksimir har i virkeligheden plads til 35.000 tilskuere, men antallet er i øjeblikket kraftigt reduceret, da den østlige tribune, den ene langside, har været lukket af i mere end to år.

Zagreb blev i 2020 ramt af et jordskælv, der gik så hårdt ud over konstruktionen på den ene tribune, at der lige siden har frygtet for, at den vil kollapse.

De seneste år har der været lagt op til, at Maksimir skal erstattes af et nyt, moderne stadion, men Dinamo Zagreb og kommunen er endnu ikke nået til enighed.

Udover den lukkede østtribune vil et tribuneafsnit med plads til 3000 tilskuere også være lukket til torsdagens kamp grundet racisme. Der skal i stedet hænge et banner med teksten "#NoToRacism". Det afgjorde Det Europæiske Fodboldforbund, UEFA, i juni.

Kroaterne har stor respekt for Danmark

Eden Mahmiljin fortæller, at Nations League-kampagnen er blevet vigtigere og vigtigere for det kroatiske folk, nu hvor de står med muligheden for at tage førstepladsen.

Og selvom der er optimisme efter kroaternes sejr i Parken for to måneder siden, er befolkningen godt klar over, at der venter en stor opgave.

- Der er en stor respekt for det danske hold. Kroatiske fodboldfans følger alle store turneringer, og de ved alt om det danske hold. Alle kender Michael og Brian Laudrup, og nu hedder stjernerne så Christian Eriksen og Pierre-Emile Højbjerg.

- De har set Danmark til EM sidste år, hvor de viste et stærkt sammenhold. Kroaterne forventer at vinde, men respekten er stor, siger Edin Mahmuljin.

Kjær glæder sig til "vild atmosfære"

Danmark har tidligere spillet i Kroatien to gange, og aldrig er det endt med et dansk nederlag. I 1999 vandt Danmark en venskabskamp med 1-0, mens de to år forinden havde spillet 1-1 i en kvalifikationskamp til VM.

Nu skal de efter 23 års fravær igen spille på kroatisk jord, og landsholdsanfører Simon Kjær glæder sig til at spille i de intense rammer, der forventes.

- Jeg har en idé om, hvad vi vil blive mødt af. De fans ved, hvad det handler om. Det vil selvfølgelig være en stor styrke for dem med den passion, der er for holdet. Atmosfæren bliver helt sikkert vild, men det er en af de gode ting ved fodbold, og det er derfor, vi elsker spillet, siger Kjær.

Hvis Danmark vinder torsdagens kamp, vil de med én kamp tilbage være sikker på at vinde gruppen. Hvis det ender uafgjort eller med et nederlag, er alt på spil i sidste runde.

UEFA Nations League A Grp. 1

UEFA Nations League A Grp. 1
PositionHoldnavnKVUTFI+/-P
1641186+213
2640295+412
3612357-25
46114610-44