Nations League

- Mange siger, de træner hårdt og er professionelle. De fatter ikke en skid af, hvad det handler om

Simon Kjær har vendt op og ned på kulturen i AC Milan, der for første gang i 11 år vandt ligaen i sommer.

En 33-årig dansker fra Lund har på blot to år formået at ændre på de indgroede rutiner i en af Italiens største og mest traditionsrige fodboldklubber.

- Tingene tog hurtigt fart og gik op i en højere enhed. Det er selvfølgelig et skulderklap til mig selv, men alle i realiteten – også de unge, som var åbne for at tage imod, lytte og følge med, siger Simon Kjær i et stort interview til TV 2 SPORT.

Da han i 2020 sluttede sig til AC Milan, erfarede han hurtigt, at træningsmoralen kunne højnes og struktureres, og det er den blevet.

- Før og efter træning var der ikke mange i gym (styrketræningsrummet, red.). Nu er der ikke mange, der sidder i omklædningsrummet før og efter træning. Stort set alle laver noget nu. Man kan sige, at en hel kultur er blevet ændret, i forhold til hvordan man forbereder sig til træning og forbereder sig til næste træning.

I en sport fyldt med egoer og unge, forgyldte – nogle vil sige forkælede – fodboldstjerner har landsholdsanføreren sat sit præg på klubben, der i denne sæson kan kalde sig for forsvarende Serie A-mester.

Der er rigtig mange, der siger, at de træner ben-hamrende hårdt og er professionelle både på og uden for banen. De fatter ikke en skid af, hvad det handler om

Simon Kjær, fodboldspiller

AC Milan-træner har rost sin danske leder fra dag et

Om den sportslige succes er et direkte resultat af den ændrede indstilling, er ikke til at sige, men hvis man skal tro AC Milan-chefttræner Stefano Piolis ord fra 2021, kan der være noget om det.

Allerede dengang så han en fremgang og et resultat af danskerens ankomst:

- Der er entusiasme nu, der er seriøsitet og kompakthed. Der er ikke længere behov for at hænge programmet på væggen. Alle ved, hvad de skal gøre.

- Gruppen er stærk, forenet og stolt. De, der ankom sidste januar, Ibrahimovic og Kjær, statuerede et eksempel, og det hjalp os med at vende tingene, sagde AC Milan-chefen i 2021.

- De fatter ikke en skid af, hvad det handler om

Simon Kjær har via sin store rutine nemt ved at spotte, om hans holdkammerater giver alt, de har til træning.

Gennem en lang karriere på store fodboldadresser har han nemlig lært og observeret, hvad det vil sige at træne hårdt hver eneste dag.

- Jeg vil ikke sige, at jeg har forstået 100 procent endnu, men jeg er rimelig godt på vej. Det tog mig lang tid at forstå, hvad det betyder (ikke at give sig fuldt ud til træning, red.).

Og hver en procent tæller. Kjær stiller et regnestykke op for os for at eksemplificere sin pointe:

  1. Hvis man skal lave 10 øvelser, men kun laver 9, træner man 10 procent mindre
  2. Hvis man gør det på én øvelse, gør man det også på de 12 andre øvelser
  3. Og med den indstilling udfører man ikke en del af det arbejde, man skulle have gjort

AC Milan-ankermanden fremhæver de unge fodboldspillere, som han er lige ved at kalde for 'curlingbørn', men ikke gør det. Han mener, at den anderledes træningsmoral skyldes deres – i mange tilfældes – privilegerede fodboldopvækst med kunstgræs som underlag og tilrettelagte træningsprogrammer.

- De mangler en gang imellem at bide tænderne sammen og klø lidt ekstra på. Lige så snart de forstår, hvad det betyder, så tager de bare nogle skridt meget hurtigere, end de selv havde regnet med - og lige så snart du kan få en ung til at forstå, hvad det i realiteten betyder at træne 100 procent hver dag.

- Der er rigtig mange, der siger, at de træner ben-hamrende hårdt og er professionelle både på og uden for banen. De fatter ikke en skid af, hvad det handler om. Jeg vil sige, at der er én ud af 100, der måske har forstået det, indtil det går op for dem, hvad det betyder, siger Kjær.

- Det har fandeme været fedt

Det aftryk og den udvikling, som Kjærs træner, Stefano Pioli, og han selv mærker, gør ham gør ham stolt.

- Det har fandeme været fedt. Det har også været en sindssyg lærerig proces for mig og noget, jeg stille og roligt var begyndt at lære med landsholdet, siger Kjær og tilføjer:

- Her har vi fået en fantastisk mentalitet både før, under og efter træning. Der er vi kommet rigtig, rigtig langt.

Simon Kjær har været anfører på det danske landshold siden 2016, men rollen som leder på klub- og landshold er to vidt forskellige ting, påpeger han.

Mens der kun er en håndfuld samlinger med landsholdet om året, møder man ind på job for klubholdet hver dag. Det gør stoltheden over ændringen af kulturen endnu større.

Dialog kan ende med forklaring på en ”ikke pæn måde”

Det har været naturligt for ham at forsøge at gøre sine medspillere på klubholdet bedre, opdrage og forlange meget af dem.

Han er tilmed meget bevidst om, hvordan han får sine budskaber frem. Han lægger heller ikke skjul på, at tonen kan blive hård, hvis han føler, at modtageren ikke responderer, som han vil have.

- Jeg taler med dem, forlanger noget af dem igennem en dialog. Hvis de ikke gør det, forklarer jeg det på en pæn måde igen, indtil der kommer et tidspunkt, hvor man ikke forklarer det på en pæn måde mere.

Hvad gør du så?

- Det kan man sige på mange måder. Jeg har aldrig været typen, der har behov for at stå og råbe ad personen foran andre. Så vil jeg hellere tage fat i personen enkeltvis. Nogle gange kommer der et punkt, hvor man må lade det ligge i et stykke tid, selvom de bliver lidt trodsige, for at se, om det faktisk er sivet ind alligevel.

Simon Kjær har i denne sæson gjort comeback efter en alvorlig korsbåndsskade i december, der holdt ham ude i over et halvt år.

Han er også klar til at trække i landsholdstrøjen i de afgørende Nations League-kampe mod Kroatien og Frankrig. Opgaven begynder i Zagreb torsdag aften.