Nations League

Debutant fik et varmt kram og kunne ikke holde smilet tilbage

Rasmus Højlund fik et varmt kram inden sin debut, og Kroatien straffede sig selv uden at blive straffet. Her er fem indtryk fra en aften i Zagreb.

Danmarks aften på Maksimir Stadion i Zagreb endte langtfra som håbet.

Tre point var forventningen, men i stedet måtte de danske spillere gå fra banen med et skuffende nederlag på 1-2. Det var det åbenlyse.

Men som tilfældet altid er til en fodboldkamp, sker der meget mere end det, man kan se på tv-skærmen hjemme i stuen. Her følger en række episoder, som TV 2 SPORT bed mærke i under opgøret.

Der er ingen grund til at gøre mere end højst nødvendigt, når det, man skal gøre, er noget, man i virkeligheden ikke har lyst til. Sådan er det også i Kroatien. Grundet en straf for en racistisk episode i juni var kroaterne til kampen mod Danmark blevet pålagt at lukke et tribuneafsnit med plads til 3000 mennesker, mens de samtidig skulle have et banner med teksten #NoToRacism hængende.

Mens det hvide banner, der i øvrigt ikke var særlig stort, blev hængt op i det ene hjørne, havde kroaterne valgt at lukke et tribuneafsnit, der i forvejen var lukket på grund af fare for sammenstyrtning. Dermed var der plads til lige så mange mennesker, som der har været de seneste to år. Smart tænkt.

Helvede ventede de danske spillere, var meldingen fra flere kroatiske medier på forhånd. Hvis det er sådan, det føles at befinde sig på djævlens hjemmebane, er der ikke grund til den store frygt. Bevares, der var da enkelte øjeblikke, hvor lydniveauet nærmede sig noget af det, de er kendt for på de kanter. Men i det store hele var infernoet ikke i nærheden af, hvad der var lagt op til.

Det hjalp selvfølgelig heller ikke, at kampen blev spillet på et helt åbent stadion, hvor der tilmed er langt mellem banen og tribunerne. Det er nok de færreste spillere, der vil tænke tilbage på kampen som en aften i helvede.

Et varmt kram fik den 19-årige Rasmus Højlund af holdkammeraten Mikkel Damsgaard, få øjeblikke inden de begge blev skiftet ind med en halv time tilbage af kampen. Højlund har i år gjort kometkarriere, og torsdag aften fik han sin debut på det danske A-landshold. Han nåede også at få en hurtig highfive af landstræner Kasper Hjulmand, inden han blev kastet for løverne i Zagreb.

Den 19-årige debutant Rasmus Højlund løber her på banen til sine første minutter på A-landsholdet. Utvivlsomt et stort øjeblik for den unge angriber. Video: TV 2 Sport

Der er ikke noget som at juble over en scoring, men stemningen kan lynhurtigt ændre sig, hvis det viser sig, at jublen har været forgæves. Det gjorde langt hovedparten af de mest inkarnerede kroatiske fans bag det ene mål, da Mateo Kovacic kom til afslutning. Bolden ramte ganske vist nettet, men det var bare på den forkerte side af stolpen.

I fem-ti sekunder blev der jublet over, at hjemmeholdet havde bragt sig foran 2-0 - altså lige indtil tilskuerne fandt ud af, at der var målspark. Det var svært ikke at trække på smilebåndet i det øjeblik.

Rent sportsligt var der ikke meget at smile over for Rasmus Højlunds vedkommende, men debuten kan ingen tage fra ham, og efter kampen var det da også tydeligt, at han trods det skuffende nederlag var svært tilfreds med det, der var sket. Da han sammen med en række holdkammerater løb af efter kampen, var der alligevel plads til smil. Han var stolt. Selvfølgelig var han det.