Nations League

Fodboldgigant er i overhængende fare for nedrykning

To engelske sportsjournalister er ikke i tvivl om, at Englands landskamp mod Italien bliver speciel.

Englands stolte landsholdsløver, hvis pomp og pragt synes forsvundet over sommeren, står foran en afgørende og usædvanlig uge af flere årsager.

Landets selvforståelse hænger på ingen måde sammen med en tilværelse i Nations Leagues næstbedste lag, hvorfor løverne, der på det seneste har lignet en flok killinger, er i faretruende risiko for at rykke ned, mens landet så småt er begyndt at vende tilbage til hverdagen efter Dronning Elizabeths død.

- Mandagens begravelse var en meget følelsesladet dag for hele landet. England har mistet den største monark, landet har haft. Men spillerne er professionelle og har et job at udføre, og de vil imponere landstræner Gareth Southgate, siger den rutinerede fodboldkommentator på Sky Sports Martin Tyler til TV 2 SPORT.

UEFA Nations League A Grp. 3

UEFA Nations League A Grp. 3
PositionHoldnavnKVUTFI+/-P
1632187+111
2631285+310
36141119+27
46033410-63

Hans kollega på BBC Sport Emma Smith lægger heller ikke skjul på, at fredagens kamp mod Italien ikke bare er hvilken som helst begivenhed.

- Landet er ikke i officiel sorg mere, men det bliver en meget anderledes oplevelse end en normal landskamp. Det bliver første gang i 70 år, at de engelske fans og spillere skal synge "God Save the King" i stedet for ”Queen”. Det bliver meget usædvanligt, siger Emma Smith, journalist på BBC Sport, til TV 2 SPORT.

Se kampen mellem Italien og England på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY fredag kl. 20.45.

Pinligt resultat lurer - selvom turneringen ikke er den største

På det sportslige plan bliver det også en anderledes fredag aften i Milano.

Af og til er den mørkeste time lige før daggry

Martin Tyler, fodboldkommentator, Sky Sports

Her kan det blive en realitet, at England rykker ned i Nations Leagues næstbedste lag.

- Hvis England rykker ned, vil det selvfølgelig være pinligt, for efter at have gjort det så godt i de seneste to turneringer vil det være lidt af et chok, og det vil ikke blive modtaget vel, siger Emma Smith.

ENGLANDS SITUATION

  • Nederlag på fredag mod Italien sender dem ned i næstbedste række
  • Uafgjort betyder, at de ikke længere selv kan afgøre det, men skal vinde over Tyskland

- Det er ikke den største turnering i landet. Men nedrykning vil være et slag på engelsk fodbolds stolthed. Ingen herovre lægger skjul på, at resultaterne i juni var meget ringe, blandt andet med det største hjemmebanenederlag mod Ungarn (0-4, red.) siden 1928, siger Martin Tyler.

To point efter fire kampe er det blevet til for landet med de tre løver i våbenskjoldet, og med afgørende kampe mod Italien og herefter Tyskland må landet, der opfandt fodbold, betragtes som favorit til at rykke ned.

- Det er en meget usædvanlig omstændighed, at 'England' og 'nedrykning' kædes sammen. Vi får først for alvor at se, hvordan folk reagerer på det, hvis det sker. Og når man ser på måden, England har spillet på, kommer det til at ske, tror jeg. Jeg tror ikke, det bliver modtaget særlig godt, hvis det sker, siger Emma Smith.

At kalde det for en krise vil nok være en overdrivelse, men Southgate har aldrig været mere presset som landstræner end nu

Emma Smith, journalist på BBC Sport

VM fylder alt

Både Emma Smith og Martin Tyler pointerer flere gange, at det kommende VM overskygger Nations League - fiasko eller ej.

- Jeg kan rigtig godt lide Nations League, siger Martin Tyler og tilføjer:

- Men jeg tror ikke, turneringen har fået den status i befolkningen, som den kommer til at have om nogle år. Jeg er så gammel, at jeg kan huske EM fra begyndelsen i 1960. Mesterskabet fik en hård fødsel, men har udviklet sig til at blive en af de største turneringer i verden. Så jeg tror, at Nations League kommer til at vokse, men om det sker i løbet af de næste dage, må vi vente at se.

VM er turneringen, alle i England ser frem mod, og hvis de bare gør det godt i den, er en fiasko i optaktskampene til at leve med, påpeger Martin Tyler.

Faktisk kan det kommende VM blive en katalysator for sportslig succes i Nations League. Landstræner Gareth Southgate har nemlig ikke plads til at udtage alle sine stærke spillere, der derfor vil gøre deres bedste for at komme nærmere en udtagelse, tilføjer den rutinerede kommentator, der fra 2005 til 2021 var stemmen bag den populære spilserie FIFA.

Southgate under historisk stort pres

Selvom Nations League-formatet endnu ikke for alvor har vundet indpas hos Englands fans, er kampene mod Italien og Tyskland stadig vigtige.

Efter de skuffende fire første Nations League-kampe denne sommer kommer det nemlig til at definere, hvordan EM-finalisterne kommer ind til VM.

- At kalde det for en krise vil nok være en overdrivelse, men Southgate har aldrig været mere presset som landstræner end nu. Han har været en meget populær skikkelse hos fans og i medierne, men de seneste fire kampe i Nations League og særligt efter kampen mod Ungarn er første gang, hvor stemningen omkring ham har været overvejende negativ. Og hvis England rykker ned, vil det pres bare blive endnu større, siger Emma Smith.

- Det vil være en skuffelse, og der vil blive stillet spørgsmål. Fodboldmedierne er meget velinformerede og professionelle, og de vil stille de rette spørgsmål. Hvordan Gareth Southgate håndterer det... Lad os håbe, vi ikke finder ud af det. Men jeg tror ikke, det vil blive anset som en ægte krise, siger Martin Tyler.

Englands sidste gruppekamp i Nations League er på Wembley mod Tyskland på mandag. Det er landsholdenes sidste kamp inden VM i Qatar den 21. november.

- Det vil helt sikkert være skuffende at rykke ned, men af og til er den mørkeste time lige før daggry, og måske en mistet plads i Nations League bliver et ekstra incitament – hvis der overhovedet er brug for det – til at gøre det endnu bedre ved VM, siger Martin Tyler.

FRANKRIG OGSÅ I FARE

Det er ikke kun de seneste EM-finalister, der har kniven for struben i sin gruppe. Også de forsvarende verdensmestre fra Frankrig risikerer nedrykning gruppe 1. Inden de to sidste kampe i Danmarks gruppe er det kun lykkedes Les Bleus at skrabe to point sammen i fire kampe.

Kogepladens blus er dog ikke skruet op på ni, som tilfældet er med Englands, da franskmændenes vej væk fra sidstepladsen må betragtes som noget nemmere i form af en hjemmekamp mod Østrig og en kamp i Parken til at runde gruppen af.