VM fodbold

TV 2 beskyldt for dobbeltmoral i Laudrup-sagen - her er sportschefens svar

TV 2 kommer fortsat til dække VM-slutrunden i Qatar kritisk, selvom samarbejdet blev stoppet med Brian Laudrup, der promoverede Dubai.

Se ’Sportsdebatten MODSPIL’ på TV 2 PLAY.

Om to måneder spiller det danske fodboldlandshold den første kamp ved VM-slutrunden i Qatar.

Det er en begivenhed, der normalt vil trække politikere, fans og medier i massevis til værtslandet. Men når VM foregår i Qatar – og blandt andet bliver afholdt i skyggen af over 6000 døde migrantarbejdere – hvordan skal man så agere?

  • Skal medierne dække slutrunden?
  • Skal landsholdet protestere?
  • Skal politikere møde op?

Som rettighedshaver til VM forsøger TV 2 at balancere i blandt dette, men modtog alligevel adskillige undrende kommentarer, da samarbejdet blev ophævet med den tidligere fodboldspiller Brian Laudrup, der fungerede som ekspert på landsholdsdækningen.

Brian Laudrup var i en kampagne med til at promovere Dubai op til VM i fodbold, der spilles i nærtliggende Qatar, og dette er ikke foreneligt med rollen som ekspert. TV 2 fastholder dog sin dækning og tilstedeværelse i emiratet, og det har både forundret Brian Laudrup og adskillige brugere på TV 2 SPORTs Facebook-side.

- Midt i al palaver og skriverier har jeg stadig ikke set medier sige, at de bliver væk, og jeg har heller ikke hørt tv-stationer opgive rettighederne. Det da også indirekte promovering af Qatar, sagde Brian Laudrup til Jyllands-Posten.

Vi skal angribe det kritisk, samtidig med at vi skal dække begivenheden

Frederik Lauesen, sportschef TV 2

TV 2s sportschef Frederik Lauesen forklarer, at der var flere ting, der spillede ind i opsigelsen af samarbejdet med Laudrup.

- Der er en juridisk del af det, som handler om, at når man optræder som ekspert, skriver man under på en kontrakt, omkring hvad man må, og hvad man ikke må, mens man er i en periode før og efter, man er på TV 2. Der må man blandt andet ikke reklamere for andre ting, hvis det ikke er aftalt på forhånd, siger Frederik Lauesen i debatprogrammet ’MODSPIL’ på TV 2 NEWS.

- Mit job er jo, at der ikke er noget, der kan så tvivl om vores uafhængighed i forhold til en dækning. Det betyder også, at det for nøglepersoner – som skal være med til at lave den redaktionelle dækning for TV 2 til VM – er ekstraordinært vigtigt, at man ikke kan så tvivl om vores uafhængighed. Det gælder Brian Laudrup, det gælder alle andre, der er med på TV 2s hold.

Ekstra Bladets journalist Jan Jensen, der også deltager i debatprogrammet, har i adskillige år har skrevet mange kritiske artikler om slutrunden i Qatar. Han beskriver beslutningen som ”helt legitim.”

Debattør og journalist Buster Emil Kirchner, der har dækket flere afrikanske slutrunder, ser heller ingen anden mulighed end den beslutning, TV 2 har truffet.

- Jeg tænker også, at inden for de spilleregler, der er lige nu, den diskurs, der er om Qatar, og hvordan vi omtaler dem i medierne, kan man selvfølgelig ikke have Brian Laudrup gående, der reklamerer for Dubai, siger Kirchner.

Skal TV 2 dække og deltage i slutrunden?

Over halvdelen af kommentarerne på Facebook til TV 2 SPORTs opslag med Brian Laudrup handlede om, at TV 2 er hykleriske og dobbeltmoralske ved at stoppe samarbejdet med fodboldeksperten, men samtidig selv vil fortsætte med at dække og skrive om slutrunden.

Sportschef Frederik Lauesen forklarer, at TV 2s mission er at samle alle danskerne om store begivenheder, hvilket VM i fodbold er, selvom det ligger i Qatar. Men det forhindrer og forpurrer ikke en kritisk dækning, understreger han.

- Vi skal angribe det kritisk, samtidig med at vi skal dække begivenheden. Det skal vi gøre før, under og efter slutrunden. Det er et kæmpestort dilemma, vi står i, for hvordan gør man det? Derfor er vi allerede startet, fordi graverarbejdet og det mere dokumenterende arbejde oftest er før, de her begivenheder begynder. Det er sværere, når det ruller, siger sportschefen.

- Det er ikke noget nyt, at man står over for den her sportswashing-del og det at skulle agere i en stor begivenhed i staten, hvor man ville have været foruden, at det havde været dér. Selvfølgelig er der ekstraordinært fokus på, hvordan vi skaber en kritisk dækning.

Hvad er sportswashing?

Sportswashing er et begreb, som beskriver, hvordan sporten bruges af stater, organisationer, firmaer eller personer til at forbedre omdømme og offentlig opfattelse – både nationalt og internationalt. Derfor bliver det ofte kaldt sportswashing, når sport bliver brugt som en form for pr og propaganda af stater, der er kendt for systematisk og alvorlig undertrykkelse af menneskerettighederne.

Kilde: Amnesty International.

Ekstra Bladets journalist Jan Jensen begyndte at skrive om slutrunden i Qatar, da emiratet fik den tildelt i 2010. Og han synes, at der i store perioder siden har manglet kritisk dækning.

- Der skete noget i 2015, hvor der var håndbold-VM dernede, men ellers har det været meget ensomt (at dække, red.). Der har manglet noget dækning, synes jeg, men det kommer nu, siger Jan Jensen.

TV 2 kommer som medie til at deltage ved slutrunden og dække den kritisk. Dette gælder dog ikke franske avis Reunion, der tidligere på måneden meddelte, at den kommer til at boykotte VM.

Spillerne har svært ved at gøre noget

Dansk Boldspil-Union (DBU) har i lang tid rejst kritik af slutrundens placering i Qatar og af landets brud på menneskerettighederne.

Landsholdsspillerne mener dog, at de har været efterladt et svært sted i forhold til spørgsmål om kritik og boykot. De mener nemlig, at det er de politiske instanser, der kan skabe det største tryk.

Kan du godt lidt føle dig som gidsel i en situation, som du som fodboldspiller ikke selv har noget med at gøre?

- Ja, lidt. Jeg tror, at fokus på os som fodboldspillere er stort. Men igen: Vi spiller kun fodbold. Vi er ikke politikere – vi er ikke noget andet. Vi spiller kun fodbold, siger Christian Eriksen til TV 2 SPORT.

Hvis vi kommer derned og tror, at vi endnu en gang kan påvirke dem med vores holdninger, griner de bare af det

Ekstra Bladet-journalist Jan Jensen om Qatars opfattelse af kritikken

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) fortæller, at hun ”har spillernes ryg," da hun stiller op og svarer på spørgsmål om Qatar, når der bliver spurgt ind til det, så spillerne ikke skal.

Men du stiller dig jo ikke op og svarer på, om du tager til Qatar, og hvordan andre bør forholde sig?

- Men jeg har til gengæld meget klart sagt, at vores landshold selvfølgelig skal spille VM. Og jeg håber, at de kommer rigtig langt, og jeg synes, vi har et fantastisk landshold. Jeg mener, at der er et ansvar, der ligger nogle år tilbage, da denne slutrunde blev placeret forkert. Jeg mener, at vi skal lære af det og ikke gøre det samme i fremtiden. Og så skal vi bruge det, at det ligger der nu, til at lægge det størst mulige pres i de givne omstændigheder. Men vi skal også give plads til glæden ved fodbold. Fodboldspillerne skal spille det bedste, de har lært, og så skal vi andre håndtere rammerne for det, siger kulturministeren.

Tysk klub boykotter VM

Journalist Jan Jensen mener dog, at den aktuelle landsholdssamling er et godt tidspunkt til at stå sammen som spillertrup og komme med en fælles udmelding om Qatar. Og der skal mere til end det særlige anførerbind, Simon Kjær har på armen i Nations League.

- Jeg synes godt, at spillerne kunne melde ud nu, og de har mulighederne i den her samling. Jeg er enig i, at når de kommer til Qatar, skal de selvfølgelige spille fodbold. Og så skal de ikke forholde sig til, hvad der foregår uden for banen. Men de kunne gøre det nu, siger Jan Jensen.

Spillerne siger, at de har svært ved at gøre noget. Den tyske fodboldklub Hoffenheim har dog taget stilling og skrev torsdag på sin hjemmeside, at de ikke kommer til at skrive noget om VM og ikke kommer til at skrive, hvordan det går de spillere, holdet eventuelt skulle have med.

- Vi mener, at en ren sportslig dækning, der udelukkende fokuserer på mål og præstationer uden at se på forholdene under denne såkaldte fodboldfestival, er udelukket, skriver Hoffenheim.

Jeg tror, at VM-værterne er ligeglade med, hvad de nordiske lande tænker

Jan Jensen, journalist fra Ekstra Bladet

Vil gøre det, der har størst effekt

Panelet i ’MODSPIL’ er enige om, at landsholdet og medierne skal tage af sted. Men hvad skal politikerne?

Flere lande og regeringer har allerede taget stilling til problematikken, men det har Danmark ikke endnu, fortæller kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Nu er der to måneder til VM, skal du ned og se fodbold i Qatar?

- Det er fortsat uafklaret. Og det handler mest af alt om, at jeg ønsker – på vegne af den danske regering og Danmark – at gøre det, der har den største effekt. Og hvis det er at blive hjemme, så bliver jeg hjemme. Men hvis det er at tage derned og rent faktisk bruge det at være dernede til noget, så vil jeg gøre det, siger kulturministeren i programmet.

Men det har i vel også haft lang tid til at undersøge?

- Det er stadig vigtigt her i den sidste tid op til slutrunden at afsøge, hvad øvrige europæiske lande gør. Hvad vil der, hvis man er til stede, være af muligheder for, at man kan mødes med nogle og gøre noget? De sidste detaljer i den balance er fortsat noget, vi er i gang med at undersøge, og så vil vi selvfølgelig tage beslutningen.

Har "købt" flere lande

Ekstra Bladets journalist Jan Jensen mener, at den største forskel, man kan gøre som politiker og som regering, er at blive væk. Det er et signal, som Qatar og det internationale fodboldforbund, FIFA, kan forstå.

- Jeg tror, at VM-værterne er ligeglade med, hvad de nordiske lande tænker. Jeg har selv mødt VM-værten i Qatar i oktober og fik et langt interview med vicearbejdsministeren. De er godt klar over, at der er nogle kritiske røster heroppe hos os, men det er ikke os, der betyder noget. Dem, der betyder noget for Qatar og FIFA, er England, Frankrig, Tyskland og USA – og dem har de jo købt. De skal nok komme, siger Jan Jensen.

- Hvis vi kommer derned og tror, at vi endnu en gang kan påvirke dem med vores holdninger, griner de bare af det. Det bedste, man kan gøre, er at holde sig væk.

VM i Qatar bliver afholdt fra 20. november til 18. december.