Fodbold

Fik forbud mod dette halstørklæde i Parken - DBU indrømmer fejl

Dagen efter Nations League-kampen mellem Danmark og Frankrig i Parken erkender DBU, at det var en fejl at afvise Amnesty-halstørklædet i indgangen.

Sammen med en kollega havde Annette Stubkjær Rimmer fra Amnesty International Danmark planlagt at fremvise halstørklæder med påskriften #ForMigrantWorkers under Danmarks Nations League-kamp mod Frankrig søndag aften, men ved indgangen til Parken blev de hevet til side af sikkerhedsvagter.

Vagterne ville vide, hvad der stod på halstørklæderne, og derefter var der godt gang i vagternes interne kommunikationssystem, fortæller Annette Stubkjær Rimmer til TV 2 SPORT mandag.

Hun og kollegaen skulle også vise deres halstørklæder frem til et kamera, inden det til sidst endte med, at de gule halstørklæder blev afvist. Annette Stubkjær Rimmer og hendes kollega skulle lægge dem fra sig, hvis de ville ind til kampen i Parken.

Annette Stubkjær Rimmer, der er politisk rådgiver hos Amnesty International Danmark, og hendes kollega gjorde, hvad sikkerhedsvagterne beordrede, med det var med dyb undren - også efterfølgende. Under kampen tweetede Annette Stubkjær Rimmer følgende:

- Dette tørklæde måtte vi ikke tage med ind i Parken - hvornår blev #ForMigrantWorkers et politisk budskab? Dette er ikke politik, men handler om basale menneskerettigheder.

DBU indrømmer fejl

TV 2 SPORT har mandag været i kontakt med Dansk Boldspil-Union (DBU) for at høre, hvorfor Annette Stubkjær Rimmer og hendes kollega fik afvist deres halstørklæder.

Det er sådan, at politiske budskaber på flag, bannere og andre ting er i strid med reglerne hos Det Internationale Fodboldforbund (FIFA), og DBU følger de regler i forbindelse med landskampe i Danmark, men DBU's kommunikationschef Jakob Høyer erkender - efter at have forhørt sig om episoden hos vagterne - at halstørklæderne ikke skulle være afvist.

- Vagterne havde set en større gruppe mennesker med de omtalte halstørklæder i Fælledparken og opfattet det som en politisk aktion, som ville blive markeret på stadion. I sig selv er budskabet '#ForMigrantWorkers' ikke politisk, og det bør være muligt at have sådan et halstørklæde med til en landskamp i Parken.

Jeg må ærligt indrømme, at det kom virkelig som en overraskelse for mig, at vi blev stoppet

Annette Stubkjær Rimmer, politisk rådgiver hos Amnesty International Danmark

- Vi har et godt samarbejde med Amnesty og arbejder sammen for at forbedre menneskerettighedssituationen i Qatar. Tidligere har vi givet lov til, at Amnesty havde bannere på stadion med 'Human Rights for Migrant Workers', ligesom at vi samarbejder med Amnesty om oplæg for vores bestyrelse og komitéer, vores landsholdsspillere og andre samarbejdspartnere, skriver Jakob Høyer.

Halstørklæder en del af en kampagne

Halstørklæderne med påskriften #ForMigrantWorkers er en del af en igangværende kampagne hos Amnesty, hvor menneskerettighedsbevægelsen vil vise sin støtte til migrantarbejdere, fortæller Annette Stubkjær Rimmer.

- Og så har vi fået lavet det her halstørklæde. Så vi tænkte, at det ville være en fin lille ekstra ting at tage med ind og kunne tale med nogle fans omkring det og måske også vise det lidt frem i Parken, siger hun til TV 2 SPORT og uddyber, hvorfor hun mener, at hun og kollegaen burde have fået grønt lys til at medbringe halstørklæderne i Parken søndag aften:

- Det er et meget simpelt budskab. Det er basale menneskerettigheder, vi taler om. Og også en stille og rolig støtte til alle de migrantarbejdere, som har knoklet for, at VM i Qatar overhovedet kan lade sig gøre.

- Jeg må ærligt indrømme, at det kom virkelig som en overraskelse for mig, at vi blev stoppet. Jeg havde slet ikke overvejet, at det var et forkert halstørklæde at tage med ind, siger Annette Stubkjær Rimmer.

Det var sidste år på nogenlunde samme tidspunkt, at Amnesty havde banneret med påskriften 'Human Rights for Migrant Workers' med i Parken. Det blev holdt op af danske fans på Den Røde Mur, der er stemningstribunen i Parken, når herrelandsholdet spiller.