Hummel og DBU afslører skjult budskab med VM-trøjer

Jakob Jensen, der er administrerende direktør i DBU, fortæller, at landsholdet kommer til at iværksætte flere tiltag frem mod VM i Qatar.

Da Dansk Boldspil-Union (DBU) og hummel tidligere i september præsenterede landsholdets tre trøjer til VM i Qatar, var det primære budskab et ønske om at hylde EM-heltene fra 1992 i designet.

Mange har i stedet hæftet sig specielt ved tredjetrøjen, der er helt sort. En sådan trøje har det danske herrelandshold aldrig spillet i tidligere.

Jeg synes ikke, det er små indsatser, vi gør. Det er indsatser, der bliver noteret i hele verdenspressen

Jakob Jensen, administrerende direktør i DBU

Nu viser det sig også, at der faktisk er et større budskab med Danmarks VM-trøjer og specielt den sorte tredjetrøje. Det forklarer Morten Lund, der er sponsoransvarlig ved sports- og modebrandet hummel.

- Det er rigtigt, at det er første gang, at Danmark spiller i en sort trøje. Det er et symbol på et omvandrende sørgebind, og det er en vigtig brik i forhold til at udvise en protest.

Men hvad er budskabet ved at spille i en såkaldt sørgetrøje?

- Det er at sætte fokus på, at vi er imod, hvordan tingene bliver håndteret i Qatar og deres generelle syn på menneskerettigheder, forklarer Morten Lund, der tilføjer, at trøjen også skal ses i respekt for de migrantarbejdere, som har måttet lade livet og deres efterladte familier.

Har bevidst valgt at tone ned

Selvom både hjemme- og udebanetrøjen bærer præg af flere detaljer fra de ikoniske EM-trøjer fra 1992, er de alligevel bemærkelsesværdigt simple i udtrykket.

Det er et helt bevist valg fra hummel og DBU, der ikke ønsker at eksponere sig selv under slutrunden i Qatar.

- Vi ønsker ikke at bruge det som en kæmpestor skueplads for eksponering. Derfor har vi tonet os selv ned. Vi har ikke et meget tydeligt hummel-logo. Det samme er gældende for DBU. Vi vil gerne vise, at når spillerne går ind på banen, handler det ikke om os. Det handler om nogle helt andre ting.

- Det handler om menneskerettigheder, der bliver krænket, og det vil vi vise med det her, fortæller Morten Lund.

Men er det nok?

Selvom landsholdet sender et budskab med blandt andet trøjerne, drager Danmark alligevel til VM i Qatar. Og har et sådan input så overhovedet en betydning i det store billede?

Det mener Jakob Jensen, der er administrerende direktør i DBU, bestemt.

- Jeg tror, at man skal se det som ét bidrag blandt mange. Vi har siden 2015 ført en kritisk dialog, og vi har haft en lang række møder og indsatser. Det her er endnu en måde at vise på, at der er nogle ting omkring at afholde VM i Qatar, som vi ikke synes er godt.

Men er det her ikke en nem måde at lade som om, at man gør noget?

- Nej, det er det ikke. Dels skal man have godkendt sådan nogle trøjer inden for nogle regulativer, og som jeg har sagt før, er det her en del af rigtig, rigtig mange indsatser, som vi har drevet på med siden 2015, og som vi driver meget intenst på lige nu, siger Jakob Jensen.

Blandt indsatserne fra DBU findes et fravalg af fanarrangementer og distribution af billetter, ligesom der heller ikke kommer til at være arrangementer for diverse kommercielle partnere. Samtidig er der de nye trøjer og et unikt anførerbind.

Og så fremhæver Jakob Jensen, at DBU også har en meget intens politisk dialog via FIFA og UEFA med andre lande hen mod VM i Qatar. Blandt andet også dem, der har en stor indflydelse på, hvordan VM kommer til at udforme sig.

- Jeg synes ikke, at det er små indsatser, vi gør. Det er indsatser, der bliver noteret sig i hele verdenspressen som nogle af de ypperste indsatser for at vise en modstand​​, siger Jakob Jensen, der tilføjer, at man ikke har set det sidste danske initiativ forud for slutrunden. Der er mere i vente fra DBU.

VM-trøjer har slået alle rekorder

Danmarks nye VM-trøjer har været ekstremt populære. På lanceringsdagen blev der solgt mere end ti gange så mange trøjer sammenlignet med sidste års EM-trøje.

Det gør landsholdstrøjen til den hurtigst sælgende i historien. Det betyder også, at hummel har haft en massiv indtjening på de nye trøjer, der blandt andet er sat i verden for at vise respekt for afdøde migrantarbejdere.

Det mener Morten Lund fra hummel ikke, at der er nogle moralske udfordringer ved.

- Tværtimod. Jo flere vi kan få til at tage imod den her trøje, jo større bliver protesten. Jo flere der gør det, jo stærkere et statement bliver det.

- Det muliggør også, at vi får mulighed for at sætte gang i andre ting og andre projekter, som har fokus på menneskerettigheder, fortæller sponsorchefen for hummel.

Det danske sports- og modebrand donerer resten af året en procentsats af deres online-omsætning til Amnesty International og deres arbejde med menneskerettigheder verden over.

Det gælder ikke salget af de danske VM-trøjer, der udelukkende er et samarbejde mellem DBU og hummel.