Nations League

Ukendt for fem år siden – nu kan han blive afgørende ved VM

Borja Iglesias har i en alder af 29 år spillet sig på det spanske landshold, og hans kvaliteter gør ham lige pludselig aktuel til det kommende VM.

Se Spaniens Nations League-gruppefinale mod Portugal tirsdag klokken 20.45 på TV 2 PLAY.

Forestil dig at få A-landsholdsdebut i en alder af 29 år for et af verdens bedste landshold. Og så på det stadion, hvor du fem år forinden brød igennem på den store scene.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men det er alt andet lige virkeligheden for spanske Borja Iglesias.

Han har uomtvisteligt nogle kvaliteter, der gør ham aktuel

Mads Junker om Borja Iglesias

Real Betis-angriberen blev lørdag aften skiftet ind for Spanien, da de spillede mod Schweiz i Nations League. Det var Iglesias’ første landskamp, og debuten faldt på hans gamle hjemmebane i Zaragoza, La Romareda.

Derfor var jubelbrølene også massive, da nationens landstræner, Luis Enrique, satte sin nye, men lidt aldrende angrebsjoker på banen med en halv time tilbage.

Den store centerforward gjorde et fint indtryk i sin første landsholdskamp, vurderer TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker:

- Han bidrog med det, han normalt gør. Han har en fornuftig fysik og en relativt god teknik, men han er jo lidt stor og tung i det. Iglesias minder lidt om Diego Costa, der også kom ind som den her store tank-centerforward.

29-årige Broja Iglesias blev skiftet ind til sin landsholdsdebut for Spanien til store jubelbrøl fra de spanske tilskuere. Video: Nicolai Dvinge

Iglesias fik 28 minutter på banen, men han var ikke i stand til at hjælpe Spanien, der tabte 2-1 på hjemmebane til Schweiz.

Fra segundabold til landsholdsdebut på fem år

Men hvordan er Iglesias kommet frem til en A-landsholdsdebut i så sen en alder? Det lå heller ikke i kortene, hvis vi spoler tiden fem år tilbage.

Her var en 24-årig Iglesias udlejet til segundaholdet Real Zaragoza fra Celta Vigos andetholdet, som han havde scoret mål for i fem sæsoner i landets tredjebedste række.

Iglesias, hvis navn giver smukke associationer til en spansk popsanger, klarede springet til LaLiga 2 med bragende succes, og efter 22 mål i 39 kampe stod LaLiga-klubben Espanyol klar med en kontrakt til den 25-årige målsluger.

Første sæson i Spaniens bedste række bød på 17 mål, og allerede efter en enkelt sæson tog han endnu et skridt op i karrieren. Til subtop-holdet Real Betis.

Her har succesen i de første tre sæsoner været svingende, men det er, som om alt flasker sig for den store angriber i 2022.

I indeværende sæson har han scoret seks mål i seks kampe, og på tværs af alle turneringer er det faktisk kun Real Madrid-stjernen Karim Benzema, der har scoret flere mål end Iglesias som LaLiga-spiller.

Nu er det store spørgsmål, om Iglesias kan tage det helt store skridt og blive den topangriber, som det spanske landshold har manglet i snart ti år.

Uforløste Morata er stadig førstevalget

Den stolte fodboldnation har søgt efter en sand goalgetter lige siden dagene med Fernando Torres og David Villa, og derfor er det blevet til mange år uden en 9’er med mål i støvlerne.

Alvaro Morata har i en lang årrække været det oplagte bud, men alt går bare ikke op i en højere enhed med ham.

Morata, der allerede havde spillet i klubber som Real Madrid, Juventus og Chelsea, da Iglesias fik sin LaLiga-debut i 2018, var da også henvist til bænken i hele kampen, da Spanien i weekenden skuffede hjemme mod Schweiz i Nations League.

Mads Junker peger dog stadig på, at Morata bliver førstevalget som 9’er for Spanien under VM.

- Det er svært for Enrique at tage en 29-årig angriber ind og skole ham. Det havde været noget andet, hvis han var en af de unge og dygtige angribere. Man han har bare noget specielt, som også er ret unikt - især for spanske angribere. Han er den her store spids, som er en modvægt til de mere snævre Marco Asensio og Iago Aspas.

- Jeg synes ikke, han vil være det oplagte valg for Enrique, men han har uomtvisteligt nogle kvaliteter, der gør ham aktuel. Det er lidt lige som Andreas Cornelius for Danmark, der kommer ind i nogle landskampe og spiller en afgørende rolle. Hvis du kan få en fit Iglesias ind, er det altid at foretrække.

Kan stadig spille en stor rolle under VM

At Iglesias nok ikke skal være Spaniens startende VM-angriber, er dog ikke ensbetydende med, at han ikke kan blive aktuel i Qatar for verdensmestrene fra 2010.

- En angriber, der har mål i støvlerne, er altid ekstremt brugbar. Han passer bare ikke helt ind til at blive brugt fra start for Spanien under VM. Men derfor kan han jo stadig spille en stor rolle.

- Der er masser af eksempler på topscorere ved VM, der ikke har startet inde for deres land i første runde. Får Iglesias først tur i den, når han kommer ind fra bænken, kan han godt blive en afgørende faktor for Spanien ved VM.

Det kræver i første omgang, at Luis Enrique udtager ham til sit VM-landshold.

Men mon ikke Iglesias står klar med det budskab, som hans navnebror fra musikbranchen, Enrique Iglesias, blev så kendt for at sige: ”I can be your hero, baby”.

Han kan jo så overveje at udskifte baby med noget mere formelt, nu hvor modtageren er landstræneren. Men ham om det.

Tirsdag aften er han i hvert fald med i den spanske trup, når Luiz Enrique skal se sine spillere an en sidste gang inden VM-slutrunden.

En sejr over Portugal vil sende Spanien i Nations League Final-4, mens alle andre resultater sender Portugal afsted.

Se Spanien mod Portugal tirsdag klokken 20.45 på TV 2 PLAY og TV 2 SPORT X.

UEFA Nations League A Grp. 2

UEFA Nations League A Grp. 2
PositionHoldnavnKVUTFI+/-P
1632185+311
26312113+810
3630369-39
46114513-84