VM fodbold

DBU tager afstand fra Hummels sørgebindsretorik

I et statement har Hummel fortalt, at Danmarks sorte VM-trøje skal ses som et omvandrende sørgebind. Det er ikke en retorik, DBU ønsker at bruge.

Artiklen er opdateret fredag med svar fra Hummel.

Nedtonede logoer på brystet og ingen kontrastfarver, men derimod tre ensfarvede VM-trøjer. En rød, en hvid og en sort.

Dansk Boldspil-Union (DBU) bakker op om trøjekampagnen med kritik af VM-værtsnationen Qatar, men ikke om Hummels statement, at den sorte tredjetrøje er et symbol på et omvandrende sørgebind.

Fodboldunionen har aldrig tænkt trøjen som "et sørgebind", forklarede Jakob Høyer, DBU's kommunikationschef, i Radio4-programmet 'Missionen' torsdag eftermiddag.

- Retorikken omkring sørgebind, det er ord, som Hummel vælger at bruge, siger Jakob Høyer i programmet.

- Vi vælger at sige, at det her er endnu en måde, hvor vi viser, at vi ikke er enige i, at Qatar skulle have VM-værtskabet.

En tredjetrøje skal adskille sig markant fra første- og andentrøjen, men på det direkte spørgsmål, hvorfor tredjetrøjen er sort, henviser Jakob Høyer til Hummel, der står bag landsholdstrøjerne.

Fredag skriver Nicolai Johansen, PR & Communication Manager i Hummel, følgende i en SMS til TV 2 SPORT:

- De nye landsholdstrøjer er designet i tæt samarbejde med DBU, hvor begge parter er blevet enige om retningen og budskabet i trøjerne. Specielt den sorte trøje - uanset ordvalg eller sprog - er tænkt som en tænkepause og tid til refleksion om de vigtige menneskerettigheder og overholdelse af samme.

- Derfor står brugen af ordet sørgebind også for hummels egen regning, men bortset fra det, er der fuld enighed mellem hummel og DBU i forhold til budskab og kommunikation.

Hummel-ejer afslører vild idé til Danmarks VM-trøje

Torsdag aften var Hummel-ejer Christian Stadil gæst i Go' aften LIVE på TV 2. Her fortalte han, at der var mange vilde idéer på bordet i forbindelse med udarbejdelsen af fodboldherrernes VM-trøjer.

Én af dem var, at der skulle være et sørgebind på trøjen, men ifølge Stadil konkluderede DBU og Hummel sammen, at "det var at spænde de danske spillere for en galej".

- Skal de blive tvunget til at få en ESPN- eller CNN-mikrofon op i hovedet i Qatar og blive spurgt: "Hvad med det her bind her. Har du valgt at vise sørgebindet, eller har du valgt ikke at vise det?" Den galej skal hverken jeg, Hummel eller DBU spænde spillere for, lød det fra Christian Stadil.

Idéen om et sørgebind på VM-trøjerne blev altså skrottet, men tredjetrøjen endte med at blive helt sort.

Kritik fra Qatar

Da Hummel tirsdag afslørede det skjulte budskab i VM-trøjerne, sagde Morten Lund, sponsoransvarlig i Hummel, at den sorte trøje "viser respekt til de tusindvis af migrantarbejdere, der har mistet livet, så Qatar kan afholde VM".

Den udmelding har vakt stor opsigt uden for de danske grænser, og så har den også medført kritik fra Supreme Committee for Delivery & Legacy (SC), der er komitéen for planlægning af VM i Qatar.

SC bestrider Hummels påstand om, at slutrunden "har kostet tusindvis af mennesker livet".

Hummel-ejer Christian Stadil er ikke overrasket over, at SC retter kritik mod hans virksomhed.

- De har et stort fokus på det her antal af døde. Nu er jeg fyldt 50 år, og med alderen finder man også ud af, at der sjældent er noget, der er sort og hvidt. Og det gælder også i forhold til nogle af de ting her. Det er også derfor, at vi med vilje ikke har sagt, at der er 6500 gæstearbejdere, der er døde, eller 8500 gæstearbejdere, som også har været i spil, sagde han i Go' aften LIVE.

- Vi har sagt, og det er de tal, vi har fået fra officielle kanaler, at der i hvert fald er tusindvis af gæstearbejdere, der er døde. Qatar mener selv, at det er omkring tre gæstearbejdere, der er døde. Jeg tror måske også selv personligt, at 6500 ... Der tror jeg også, at man efterhånden har fundet ud af, at det er måske også nogle, der er døde af naturlige veje og så videre. Så sandheden ligger måske et eller andet sted derimellem.

- Men det, vi har fokuseret på, er, at der er udfordringer med menneskerettigheder i Qatar. Det drejer sig ikke kun om gæstearbejderne, selvom det ikke er et 'kun', det er selvfølgelig en kæmpe ting. Det drejer sig også om de generelle brud på menneskerettigheder, som man ser i Qatar.

Christian Stadil har taget den beslutning, at han bliver væk fra VM-slutrunden i Qatar. Det gælder også resten af Hummel.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen har endnu ikke besluttet, om hun skal til Qatar. Det gentog hun på et samråd på Christiansborg torsdag. Det var fjerde gang, at der var samråd om Danmarks tilstedeværelse ved VM i Qatar.