VM fodbold

Stadig mange udfordringer for arbejderne i Qatar, siger organisation

International Labour Organization anerkender, at Qatar har forbedret sine arbejdsforhold, men at der stadig er plads til forbedringer.

- Qatars reformer er anerkendt af International Labour Organization (ILO) og International Trade Union Confederation (ITUC) som en rettesnor for regionen.

Komitéen for planlægning af VM i Qatar, der kaldes Supreme Court (SC), afviser det budskab, som Danmarks landsholdstrøjer, der er designet af Hummel, er et udtryk for.

Trøjerne med de nedtonede logoer skal ses som en kritik retten mod VM-værten Qatar, som ”viser respekt til de tusindvis af migrantarbejdere, der har mistet livet, så Qatar kan afholde VM,” skriver Hummel.

Komitéen for planlægning af VM afviser dog disse påstande og underbygger sit argument med, at arbejdet er anerkendt af adskillige aktører inden for det internationale menneskerettighedssamfund – herunder ILO, der er den internationale arbejdsorganisation og hører under FN.

TV 2 SPORT har været i kontakt med Max Tuñón, der er chef for ILO’s afdeling i Qatar. Han fortæller, at de generelt har arbejdet med styret i Qatar i lang tid for at forbedre de arbejds- og leveforhold, som Hummel kritiserer.

- Vi kan med sikkerhed sige, at der har været en stor udvikling, men på samme tid ved vi, at der stadig er en masse udfordringer og en masse udfordringer, som arbejderne stadig møder, siger Max Tuñón.

- Jeg kan sige, at kommitéen har nogle af de højeste standarder, hvad angår sikkerhed og sundhed i forhold til arbejderne i landet.

Nogle har fået det bedre, andre er på vej

Komitéen for planlægning af VM i Qatar, SC, erkender også selv, at man ikke kan klare det hele på én dag.

- Som i alle andre lande er fremskridt inden for denne slags problemer en rejse uden en målstreg, og Qatar er engageret i denne rejse, skriver SC i udtalelse.

International Labour Organization har set, at arbejderne har fået det bedre, men de mener også, at der er et stykke vej endnu.

- Vi har set hundredtusindvis af arbejdere, som har fået det bedre, men vi har også set arbejdere, som har problemer med at få fordele af reformerne. Så vores arbejde fokuseres på, hvordan vi kan forbedre dette.

Har rådgivet flere forbund

Max Tuñón fortæller, at han ikke har decideret en mening om trøjen og Hummels budskab. Men han fortæller, at ILO har arbejdet med en masse fodboldorganisationer – inklusiv Dansk Boldspil-Union, DBU.

- Vi har rådgivet flere fodboldforbund og DBU omkring, hvor de skal agere i det her, og hvordan de kan være med til at sikre gode arbejdsvilkår, siger Tuñón.

I sin udtalelse omkring budskabet bag trøjerne siger Hummel, at den sorte trøje er et ”omvandrende sørgebind,” der er til minde for de tusindvis af migrantarbejdere, der er døde under de forskellige stadionbyggerier.

Max Tuñón afviser dog, at der er tusindvis, der er døde, hvilket er den samme udmelding, som SC er kommet med.

Man kender ikke et præcist dødstal eller den præcise dådsårsag for alle omkomne i Qatar, men i februar 2021 fortalte The Guardian om 6500 omkomne siden tildelingen af værtskabet i december 2010, og det er dette, Hummel referer til.