Fodbold

Se listen: De fleste danske angribere flopper i Serie A og LaLiga

Rasmus Højlund blev den 72. dansker i Serie A's historie, og med Kasper Dolbergs entré i Sevilla har 40 danskere nu prøvet kræfter med LaLiga.

Se Serie A og LaLiga på TV 2 PLAY.

Med mere end 100 forskellige danskere repræsenteret i to af verdens stærkeste ligaer har vi både set målmænd, forsvarsspillere og midtbanefolk tørne ud for italienske og spanske klubber. Men som så ofte før er det angriberne, der løber med spaltepladsen.

Det har dog været småt med de målscorende succeshistorier i det sydlige Europa - meget lig tendensen på landsholdet i nyere tid, hvor jagten på en 9'er med kontinuerlige mål i støvlerne har budt på flere fejl end pletskud.

Her følger et overblik over danske angribere, der tidligere har slået sine folder i italiensk eller spansk fodbold - med forskellige grader af succes.

Dem, vi har glemt

Nicki Bille Nielsen

7 kampe, 0 mål i Serie A / 9 kampe, 0 mål i LaLiga

Han var udråbt som ét af de største talenter i sin årgang, men nu 34-årige Nicki Bille Nielsen formåede aldrig at efterleve det prædikat.

Som ganske ung tog angriberen springet fra BK Frem til Italien, men nåede aldrig at score i sine syv optrædener for Reggina i sæsonen 2006/07. Efter en opblomstring hjemme i FC Nordsjælland kaldte udlandet igen, igen, men tiden i Villarreal endte i et lejeophold i Rayo Vallecano, hvor Bille Nielsen gik målløs fra banen i sine ni kampe og 396 minutter.

Han oplevede dog at stå ansigt til ansigt med stjernerne fra Real Madrid og FC Barcelona, som begge gæstede Rayos hjemmebane i starten af sæsonen - med danskeren som indskifter i begge opgør.

Foto: Jean-pierre Clatot / Scanpix Denmark

Søren Andersen

14 kampe, 2 mål i LaLiga

Hjemme i Danmark var Søren Andersen kendt som en notorisk målscorer, men den rødhårede aarhusianer fandt aldrig melodien i det spanske.

I 14 kampe i sæsonen 1993/94 blev det til to mål for oprykkerne fra Lleida, der rykkede ud af LaLiga igen samme år. Én af scoringerne kom dog mod Real Madrid, hvor danskeren blev matchvinder i sejren på 2-1.

Klubben blev i 2011, længe efter Søren Andersens exit, erklæret konkurs, og den catalanske klub frister nu en tilværelse langt nede i rækken under et nyt navn.

Foto: Henning Bagger / Scanpix Danmark

Michael 'Mex' Pedersen

13 kampe, 1 mål i La Liga

Akkurat som Athletic fra Bilbao var det længe en ting i Osasuna kun at have lokale spillere i truppen. Det ændrede sig dog i midten af 1980'erne, hvor Michael 'Mex' Pedersen kom til med færgen fra Esbjerg.

Danskerens tilnavn kom i ungdomsårene grundet faderens arbejdsplads i Mexico, men sønnens ophold i Spanien varede ikke længe. Fordelt på to halvsæsoner scorede 'Mex' blot en enkelt gang i LaLiga, da Celta Vigo blev besejret 2-1 på El Sadar.

Efter Pedersens tid i Osasuna kom store navne som Michael Robinson og Javier Aguirre til, og den såkaldte cantera-politik hørte derfra fortiden til. 'Mex' vendte selv retur til Esbjerg og blev senere også træner i den vestjyske klub.

Foto: Niels Ahlmann Olesen / Scanpix Danmark

Marc Nygaard

10 kampe, 0 mål i Serie A

Han blev Superliga-topscorer i 2009, men tiden i Italien kastede knapt så meget hæder af sig for nu 46-årige Marc Nygaard.

Efter en succesfuld periode i hollandsk fodbold skiftede angriberen til lille og upåagtede Brescia i sommeren 2003. Den lange dansker blev straks sendt til Catania på leje og oplevede også senere et ophold i Vicenza i Serie B. På næsthøjeste hylde nettede han 3 gange i 16 forsøg.

I Serie A blev det til 10 kampe uden scoring for Brescia i sæsonen 2004/05. I sæsonen var han blandt andre holdkammerat med Marek Hamsik og den tidligere italienske landsholdsspiller Luigi Di Biagio.

Foto: Henning Bagger / Scanpix

Mike Tullberg

5 kampe, 0 mål i Serie A

For nuværende har han gang i en lovende trænerkarriere i mægtige Borussia Dortmund, men 36-årige Mike Tullberg er næppe et varmt samtaleemne på gaderne i det sydlige Italien.

Angriberens navn blev i 2007 varmt efter et akrobatisk saksesparksmål på Brøndby Stadion, og kort tid efter satte Serie A-klubben Reggina kløerne i ham og landsmanden Kris Stadsgaard.

Året efter, efter blot 224 minutters spilletid og 0 scoringer, blev Tullberg sendt videre til skotske Hearts, og karrieren blev indstillet i 2012 efter en række alvorlige skader.

Foto: Getty Images

Simon Makienok

4 kampe, 0 mål i Serie A

Den høje, blonde angriber vendte i sommer retur til Danmark efter flere sæsoner i Holland og Tyskland.

Inden da var Makienok en eftertragtet herre grundet sin statur, og i sommeren 2014 blev Brøndbys gule farver skiftet ud med den ikoniske lyserøde trøje i Palermo.

Efter spilletid i fire af sæsonens første syv kampe rendte Makienok ind i skadesproblemer og vendte aldrig retur til banerne i det italienske. Med 52 minutter og 0 scoringer føler sicilianerne næppe, de fik værdi for de godt 20 millioner kroner, de i sin tid kastede efter den danske spids.

Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Thomas Thorninger

1 kamp, 0 mål i Serie A

Det vrimlede med danskere i Udinese omkring årtusindeskiftet, og i 2002 kom turen så til Thomas Thorninger.

Aarhusianeren havde et par år forinden været på kontrakt i Serie B-klubben Perugia, men huskes nok bedst for sine målscorende roller i AGF og sidenhen i FC København.

I Udine var tiltroen til den klejne angriber dog forsvindende lille og hans eneste indhop i Serie A kom mod netop Perugia i 21. spillerunde, hvor danskeren fik sølle otte minutter i opgøret, der endte 0-0.

Foto: Bent K Rasmussen / Scanpix Danmark

Dem, vi husker knap så godt

Nicklas Bendtner

9 kampe, 0 mål i Serie A

Selvfølgelig husker vi Nicklas Bendtner, men det er næppe for tiden i Juventus i begyndelsen af det forrige årti.

En uløselig situation i Arsenal sendte den tidligere danske landsholdsbomber på leje i Torino, men selvom han var omringet af stjernenavne som Andrea Pirlo, Paul Pogba og Giorgio Chellini, formåede Bendtner ikke at finde vej til netmaskerne i to starter eller syv indhop.

Det korte ophold i Italien blev først erstattet af et par sæsoner i Wolfsburg, inden han i 2017 endte øverst på topscorerlisten i Norge som Rosenborg-spiller.

Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Peter Møller

38 kampe, 3 mål i LaLiga

Den nuværende DBU-chef brændte den hjemlige Superliga af i begyndelsen af 1990’erne med to topscorertitler som AaB-mand. Efter ophold i Brøndby og et knap så vellykket i PSV i Holland endte den langlemmede angriber i Real Oviedo i 1998.

Her faldt målsnittet på en scoring i hver anden kamp henover karrieren drastisk, og det var først i kamp nummer 13 for den hårdtkæmpende bundklub, at Møller kom på tavlen i et 2-6-nederlag til Celta Vigo.

Efter afstikkere til Brøndby og Fulham som lejesvend sluttede Peter Møller sin karriere med fem succesfulde år i FC København indtil karrierestoppet i 2005.

Foto: Henning Bagger / Scanpix Danmark

Morten Skoubo

23 kampe, 5 mål i LaLiga

Herhjemme husker vi ham nok som angrebskollega til svenske Johan Elmander på det berusende Brøndby-mandskab under Michael Laudrups ledelse, men i San Sebastián smiler man næppe så meget over navnet Morten Skoubo.

Det tidligere FC Midtjylland-talent trådte i 2006 ind på et Real Sociedad-hold, der få sæsoner forinden var endt på andenpladsen i LaLiga. Darko Kovacevic og tyrkiske Nihat var ikke længere så magiske som tidligere, og danskeren formåede aldrig at løfte den tunge arv i angrebet.

Helt skidt var det dog ikke, og Skoubo nettede allerede i sin første start for klubben i 3-3-kampen mod Athletic. I de efterfølgende uger scorede han også mod Mallorca og Valencia, men akkurat som Nihat løb danskeren ind i flere skader - og langsomt løb momentum ud i sandet.

Hans sidste LaLiga-optræden blev mod selveste Real Madrid i februar 2007. Målscorene hos gæsterne hed David Beckham og Ruud van Nistelrooy.

Foto: Rafa Rivas / Scanpix Denmark

Bent 'Turbo' Christensen

60 kampe, 16 mål i LaLiga

Han var en væsentlig årsag til Brøndbys internationale eventyr i slutningen af 1980’erne, hvilket også blev bemærket i Schalke og Olympiakos.

Bent Christensen oplevede dog hverken succes i Tyskland eller Grækenland og endte derfor i spanske Compostela i 1994. Her startede det sløvt med blot 3 mål i 18 kampe. Sæsonen efter var 'Turbo Bent' dog farlig foran mål og bidrog med 12 ligamål i 38 optrædener. Det hele fadede ud på mystisk vis ud, og efter blot fire kampe i tredje sæson drog angriberen videre til Genclerbirligi i Tyrkiet.

Bent Christensen blev engang målt til at løbe 100 meter på under 11 sekunder - deraf tilnavnet 'Turbo'. 

Foto: Bent K Rasmussen / Scanpix Danmark

Dem, vi husker

Harald Nielsen

178 kampe, 85 mål i Serie A

'Guld-Harald' er nok Danmarks mest eftertragtede skarpretter gennem tiden og levede så sandelig op til sit navn i Italien.

Efter en topscorertitel som Frederikshavn-spiller drog nordjyden til Støvlelandet i 1961. Her scorede han i debuten, da Bologna slog Palermo med 1-0, og i det første år nettede han 8 gange i 16 kampe.

I de efterfølgende to sæsoner blev han kåret som capocannoniere, årets mest scorende spiller, og var således en afgørende ingrediens i Bolognas mesterskabstriumf i 1964.

De 19 og 21 sæsonmål kunne Nielsen ikke helt efterleve i de kommende sæsoner, og inden karrierestoppet i 1970 nåede 'Guld-Harald' også at spille i Inters farver samt korte ophold i Napoli og Sampdoria.

Danskeren vil i Italien altid blive husket for sit imødekommende smil og uhyre professionelle gemyt - og netop det professionelle tog han med sig hjem til Danmark. Han var således én af drivkræfterne bag indførelsen af professionel fodbold herhjemme i 1978 og var i mange år med til at bygge FC København op fra bunden.

Foto: Willy Lund / Scanpix Denmark

Henning Jensen

81 kampe, 16 mål i LaLiga

Noget bemærkelsesværdigt nåede Henning Jensen at vinde mesterskaber i både Tyskland, Spanien og Holland, inden han optrådte i den bedste danske fodboldrække.

Angriberen fra Nørresundby huskes nok bedst for årene i Gladbach, men nåede også tre sæsoner i mægtige Real Madrid fra 1976 til 1979. Her spillede han blandt andre på hold med Paul Breitner og Vicente del Bosque, men som hold befandt Real Madrid sig i en mindre krise sammenlignet med årtierne forinden, hvor man urokkeligt sad på den europæiske fodboldtrone.

Henning Jensen oplevede at score i to forskellige opgør mod FC Barcelona - sidste gang i en sejr på 4-0 på Bernabeu, hvor danskeren stod for kampens to første mål.

Foto: Erik Jepsen / Scanpix Denmark

Preben Elkjær

91 kampe, 32 mål i Serie A

Selvom en scoring i godt hver tredje Serie A-kamp ikke lyder af alverden i dag, var Preben Elkjærs tid og rekorder i Støvlelandet noget af en bedrift.

Den københavnske gavflab hyldes stadig som byens borgmester, når han aflægger Verona et visit, og vil for altid være synonym med klubbens historiske mesterskab i 1985.

Samme år blev Elkjær nummer to i afstemningen til Årets Fodboldspiller i Europa - kun overgået af Michele Platini fra Juventus. Danskeren startede 88 af sine 91 Serie A-kampe for Verona, men nåede aldrig op på et tocifret antal scoringer i løbet af sine fire sæsoner i Italien.

Foto: Fabio Brivio / Scanpix Danmark

Jon Dahl Tomasson

75 kampe, 22 mål i Serie A / 36 kampe, 7 mål i LaLiga

Den nuværende Blackburn-manager fløj tidligt fra den danske rede og havde allerede optrådt i den hollandske og engelske række, inden turen kom til Serie A i 2002.

Her underskrev Tomasson en fireårig aftale med giganterne fra AC Milan og blev således holdkammerat med Thomas Helveg og Martin Laursen i den rød/sorte del af Milano.

Efter næsten 100 mål i Feyenoord-trøjen på ganske få sæsoner var forventninger store til den danske angriber. Jon Dahl Tomasson stod dog over for hård konkurrence i Milan i form af Andriy Shevchenko, Filippo Inzaghi og Rivaldo, og den skarpe inderside formåede aldrig at tilspille sig en fast plads i toppen af Serie A.

Senere gik turen til LaLiga og Villarreal, men her kæmpede landsholdsangriberen også med spilletiden og de kontinuerlige startpladser og scorede således kun fire og tre mål i sine to sæsoner i det spanske.

Foto: Stefano Rellandini / Scanpix Danmark

Indtil videre har Rasmus Højlund nettet én gang på 203 Serie A-minutter, mens Kasper Dolberg står noteret for 82 minutter i Sevilla-trøjen, fordelt på kampe i både La Liga og Champions League, uden at score.

Spørgsmålet er så, hvor på listen de nye angribere i Serie A og La Liga passer ind, når karrierens sidste punktum skal sættes.

Martin Braithwaite er i denne sæson skiftet fra FC Barcelona til Espanyol, hvor han scorede i sine første to kampe.

I denne weekend tager Dolberg og Sevilla imod Atlético Madrid lørdag klokken 18.30, mens Højlund og Atalanta får besøg af Fiorentina i Bergamo søndag aften klokken 18. Braithwaite og Espanyol spiller søndag klokken 14 mod Valencia. Alle opgør kan ses på TV 2 PLAY.