Franske byer aflyser VM-arrangementer i protest

Det er mangel på menneskerettigheder i Qatar, der er blandt årsagerne til, at flere franske byer nu nægter at afholde VM-arrangementer.

Med godt halvanden måned til VM i Qatar vælger flere franske byer nu at boykotte slutrunden.

De forskellige byer vælger at implementere forskellige tiltag for at vise deres utilfredshed over, at VM i fodbold skal afvikles i en diktaturstat som Qatar.

I millionbyen Lille betyder det i praksis, at der ikke vil blive afviklet officielle fanarrangementer, ligesom der ikke bliver sat storskærme op på pladser i byen. Borgmesteren i Lille forklarer beslutningen med følgende:

- VM i Qatar er under al kritik, når det kommer til menneskerettigheder, miljøet og sport generelt. Derfor sætter vi ikke storskærme op i byen, skriver borgmesteren Martine Aubry i et opslag på Twitter.

Også i byer som Strasbourg og Reims er det allerede nu besluttet, at der ikke skal laves storskærmsarrangementer undervejs i slutrunden. Også det sker i protest over værtsnationen.

Flere byer overvejer at slutte sig til

De kommende uger kan det meget vel ske, at flere større franske byer tilslutter sig bevægelsen om at vise utilfredshed over, at VM skal afvikles i Qatar.

Ifølge det franske medie RMC er byer som Bordeaux og Marseille på vippen til også at boykutte fanarrangementer under slutrunden, ligesom det også er på tale at aflyse storskærmsarrangementer.

RMC skriver, at et eventuelt fravalg af storskærmsarrangementer i Marseille dog mest af alt handler om kulden og de lave temperatuer.

Frankrigs med afstand største by, Paris, har fortsat ikke meldt noget ud om, hvordan de har tænkt sig at agere under slutrunden. Ifølge RMC skal byen beslutte sig endegyldigt i løbet af oktober.

Også byer som Montpellier og Toulouse er i overvejelsesfasen omkring at boykotte VM.