Fodbold

Katastrofe i Indonesien skriver sig på listen over de største tragedier

125 personer er omkommet i forbindelse med en fodboldkamp i Indonesien. Det er historiens næsthøjeste dødstal ved en fodboldkamp.

Med 125 dødsfald og endnu flere tilskadekomne hører weekendens katastrofe på det indonesiske stadion Kanjuruhan til blandt de største tragedier i sportens verden.

Målt på antal omkomne er der tale om den største stadionkatastrofe siden 1964.

1: 328 døde på Estadio Nacional i Peru, 1964

Til en landskamp mellem Peru og Argentina opstod der stor panik, efter peruanske fans havde stormet banen i vrede over et annulleret mål. Politiet reagerede massivt, og da tilskuerne forsøgte at flygte, var udgangene lukkede.

Det resulterede i historiens største stadionkatastrofe, da flere hundrede mennesker blev mast ihjel.

2: 126 døde på Accra Sports Stadium i Ghana, 2001

Da vrede fans begyndte at kaste ting på banen, reagerede politiet med tåregas. Det fik mange tilskuere til at flygte, men ligesom på Estadio Nacional var udgangene lukkede. Derfor blev mange af de flygtende tilskuere mast.

3: 125 døde på Kanjuruhan i Indonesien, 2022

Den seneste katastrofe, og den næststørste i historien, begyndte også med en baneinvasion. I Indonesien reagerede politiet ved at affyre tåregas for at sprede tilskuerne. Det skabte panik, og et flertal af de 125 døde omkom på grund af iltmangel.

Dødstallet er nedjusteret søndag middag dansk tid, efter at det officielle tal tidligere lød på 174

4: 96 døde på Hillsborough i England, 1989

En overfyldt tribune og solide hegn førte i 1989 til 96 Liverpool-tilhængeres død i forbindelse med en FA Cup-semifinale. Ved indgangene var der opstået flaskehals, og da mange pludselig fik adgang til tribunen, blev presset på de forreste alt for stort. De havde ingen mulighed for at flygte, og derfor blev 96 fans mast ihjel. I 2021 afgik endnu en fan ved døden med alvorlige hjerneskader fra ulykken. Officielt er han offer nummer 97.

Tragedien på Hillsborough er en af de mest omtalte, fordi ingen er draget til ansvar for katastrofen. Så sent som i 2001 blev en sag mod tre pensionerede betjente afvist.

5: 93 døde på Dasharath Rangasala i Nepal, 1988

En voldsom haglstorm fik mange tilskuere på de åbne tilskuerpladser til at søge mod den overdækkede tribune. Her blev de forhindret adgang af politiet, og derfor søgte mange mod en udgang. Desværre var den lukket, og derfor blev hundredvis af tilskuere mast. 93 afgik ved døden.