Latterligt lækre Lewandowski

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker skriver hver uge om de største begivenheder i fodboldens verden.

Weekendens højdepunkt

Unik polak

Da FC Barcelona i sommer lagde mere end 300 millioner kroner pĂĄ bordet for Robert Lewandowski, havde Laporta og Xavi en klar forventning om mĂĄl.

Den polske måltyv har dog overgået de hedeste drømme som Barca’s ansvarsfulde mennesker givetvis har haft, inden de lagde hovedet på puden, da blækket var tørt midt i juli.

Ni scoringer er det blevet til i LaLiga i blot syv kampe, mens tælleren hurtigt nåede tre i Champions League, da målmaskinen fra Warszawa stemplede ind i med et hattrick for sin nye klub i sæsonens første opgør i den fineste klubturnering.

Som knægt skiftede idolerne fra Roberto Baggio til Del Piero, inden Thierry Henry blev det store forbillede for den unge Lewa. Fælles for de tre stjerner var deres evne til at kombinerer målscoringens kunst med forståelsen af at være en profil, der satte holdet over egen succes. En kvalitet som unge Robert tog til sig og som har været fremtrædende igennem hele hans karriere.

Karrieren tog for alvor fart i Lech Poznan i 2008, efter at Sporting Gijon havde takket nej til det 19-årige talent. Den afvisning glemte Lewandowski ikke, og viljen til at vise sig frem i LaLiga har ligget latent hos polakken, siden hans agent, Cezary Kucharski, slukøret måtte fortælle Lewandowski, at hans tidligere klub ikke turde satse på den unge polak.

To sæsoner spenderede Lewa i Poznan, hvor han hjemførte mesterskabet, en pokaltitel samt en topscorertitel til sit minimalistiske trofæskab. Et skab der et årti senere bugner så voldsomt, at der er brug for mere end en enkelt længe af familiens landejendom for at holde styr på diverse medaljer, hattrick-bolde og andet sølvtøj.

Robert Lewandowski ser ud til at være løsningen på den catalanske storklubs lidelser

Mads Junker, fodboldekspert

Vulkanudbrud kom på tværs

Udlandet kaldte i 2010, da Dortmund nød godt af tilgangen af den dengang 21-årige angriber, men få havde troet, at Lewa på 12 sæsoner ville ende lige i hælene på Gerd Müller på Bundesligaens all-time topscorerliste.

Faktisk var det Moder Jord, der endte med at sende Lewandowski til Ruhr-distriktet fremfor en tur over Den Engelske Kanal.

I Blackburn Rovers’ trænerlokale sad Sam Allardyce nemlig og ventede på, at det polske talent skulle dukke op og underskrive en lang kontrakt med de tidligere Premier League-vindere, men den massive aske, der fulgte med Eyjafjallajökull-vulkanens udbrud på Island i marts måned i 2010, umuligjorde al flytrafik til de engelske øer.

Den chance udnyttede Jürgen Klopp og Dortmund til at sætte kurs mod Polen, og dermed sikrede Die Schwarzgelben sig en af de bedste angribere i klubbens historie under yderst mærkværdige omstændigheder.

Det “naturlige” skifte til mægtige Bayern München kunne ikke undgås, og i sommeren 2014 mødte Lewandowski ind til sin første træning hos Die rekordmeister.

Resten af den fortælling er en lang pærevælling af tyske mesterskaber, mål på samlebånd, en Champions League-titel og to håndfuld andre pokaler som ikke nødvendigvis kommer forrest i udstillingsmontren på den føromtalte landejendom.

312 mål blev det til i 384 kampe i Bundesligaen for polakken, og var han blevet i Bayern München to sæsoner mere, ville Müllers forspring på 41 mål utvivlsomt være indhentet. Skiftet væk fra Bayern München lå dog og ulmede allerede forrige sæson, og i sommer blev det så til et endegyldigt auf wiedersehen med den liga, der gjorde Lewandowski til en legende, og som han personligt sparkede op på siden af LaLiga og Premier League i mere end et årti i europæisk regi.

Polens talismand

I landsholdsregi er Lewandowski den ubestridte leder, og hans landsmænd kæmper en brav kamp for at holde trit med anførerens niveau. Han er aldrig for fin til at arbejde hårdt, når han trækker den polske landsholdstrøje over hovedet, men VM i Qatar kan realistisk set blive hans sidste slutrunde med sit land, hvor hans målrekord bliver formentligt aldrig kommer til at blive overgået.

Det var fortidens bedrifter, men nutidens Lewandowski er om muligt en endnu skarpere udgave, end den vi så i Bayern München, hvor hele holdet ville være i stand til at finde deres frontangriber, selvom lyset skulle gå på Allianz Arena.

Mod Mallorca var det Barcas nye spydspids, der med en sublim scoring var forskellen i en meget middelmådig fodboldkamp. Den slags latterlig gode scoringer og ekstraordinære kvalitet har FC Barcelonas fans været forvænt med år efter år, når Lionel Messi besluttede sig for at strø lidt magi udover de spanske græstæpper.

I sidste sæson blev det dog forbandet tydeligt i hvilken grad Blaugrana har været afhængig af deres argentinske talisman for at skabe resultater. Ansu Fati, Memphis Depay og Ferran Torres var små Mickey Mouse-plastrer på det åbne kødsår, Messi efterlod sidste sommer, men Robert Lewandowski ser ud til at være løsningen på den catalanske storklubs lidelser, og han har på rekordtid fået millioner af Barcelona-fans til at drømme stort igen efter en - kort - periode i mørket.

Den interne kamp imellem to af verdens tre bedste 9’ere - ham nordmanden som i øjeblikket render rundt i Manchester City og samler erfaring til at erstatte Benzema om nogle sæsoner, skal selvfølgelig inkluderes i dette trekløver - ser allerede ud til at være en ulige affære, inden de to giganter for første gang i sæsonen krydser klinger om små to uger.

FC Barcelonas endelige genrejsning hviler på et par solide polske skuldrer, og indtil videre har Xavi fået i både pose og sæk med indkøbet af Lewandowski. Udløbsdatoen løber ikke ind i det næste årti, men polakken kan meget vel blive “manden, der løftede arven efter Messi”, og det er også noget af en bedrift!

Det skal vi glæde os til

Torsdagsbold i Europa

Torsdag aften er det igen tid til europæisk fodbold, når de to danske deltagerer i Europa- og Conference League skal i ilden på hjemmebane i det jyske.

FC Midtjylland leverede klubbens største resultat til dato, da de i seneste kamp udklasserede et formstærkt Lazio-mandskab, og Maurizio Sarri kommer aldrig til at glemme besøget på MCH Arena.

Nu venter Feyenoord så forude, og sidste års finalister i Conference League splittede i deres seneste opgør FCM’s banemænd fra Sturm Graz ad i sådan en grad, at prædikatet “feje hold” ikke engang var dækkende. Dermed er alt åbent i midtjydernes puljespil, hvor alle har vundet og tabt en kamp, alt imens netmaskerne har blafret lystigt i de første fire opgør.

Feyenoord er en helt anden størrelse på udebane end hjemme på De Kuip, og har man ikke været til bold i fodboldkatedralen i Rotterdam, så venter der er en visuel og lydmæssigt oplevelse, når FCM drager til Holland i næste uge.

Silkeborg IF kæmpede bravt - men forgæves - mod overmagten fra West Ham i seneste opgør, men mod FCSB er mulighederne noget mere realistiske, hvis Kent Nielsens tropper skal hente sine første europæiske point i et gruppespil.

Initialerne dækker over den tidligere rumænske storklub Steua Bukarest og så alligevel ikke, eftersom det velkendte klubnavn i 2017 - efter længerevarende retssager mellem det rumænske forsvarsministerium og klubbens ejer - endte med et forlig om et nyt navn til holdet, der i 1986 løftede trofæet med de store ører efter en finalesejr på straffespark over Terry Venables FC Barcelona mandskab.

Det rumænske storhold har ikke fordums styrke, og skal Silkeborg IF på tavlen er torsdagens kamp den mest oplagte mulighed.

Der er lagt i ovnen til en torsdag med masser af danske koefficientpoint, nu skal de 22 spillere “blot” følger opskriften fra Capellas og Nielsen.