VM fodbold

Mystisk historie forsøger at ødelægge Danmarks brand, mener ekspert

En "dansk" organisation kan være i gang med at dele misinformation, hvis man spørger seniorforsker Helle Malmvig.

En mystisk historie om Danmark florerer i øjeblikket på flere mellemøstlige medier.

Og det kan få konsekvenser.

Det mener i hvert fald seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Helle Malmvig, der har ekspertise inden for international politik og sikkerhed i Mellemøsten.

- Det er en klassisk form for desinformation.

- Gennem disse artikler kan det være medvirkende til at ødelægge Danmarks brand og internationale stemme. Det er i hvert fald forsøget, mener hun.

Mærkværdig organisation

I artiklen refereres der til en organisation ved navn Denmark Uncensored, som skulle have sendt et brev til FIFA præsident Gianni Infantino, hvor han opfordres til at få dommerne til at bære armbind med ordene "End Denmark racism".

Organisationen beskriver i brevet, at Danmark ad adskillige omgange bedrager befolkningen til at tro, at Danmark er et sandt demokrati -og menneskerettighedshimmerige.

Sådan fungerer det dog ikke, mener organisationen, der hævder, at menneskerettighedsorganisationer og sportsinstitutioner i Danmark har rapporteret om adskillige bølger af misbrug mod alle dele af samfundet – primært kvinder, LGBT-samfundet og atleter selv.

Hverken Amnesty International eller LGBT-miljøet kender til organisationen.

Ifølge Helle Malmvig kan disse misinformationer gavne Qatar.

- Det er en måde for Qatar at tage brodden ud af den seneste kritik ved at delegitimere Danmark.

- Ved at sige, at Danmark i virkeligheden er en nation, der er racistisk, overtræder menneskerettigheder og behandler syriske flygtninge grimt, kan det få borgerne til ikke at lytte til kritikken, siger Helle Malmvig.

Selve organisationen har været svær at finde informationer på. TV 2 SPORT har forsøgt at komme i kontakt med dem, men uden held.

Helle Halmvig er da heller ikke i tvivl om, at der kan være tale om en falsk organisation:

- Jeg studsede også over den. Jeg synes, at det er noget af det tydeligste i artiklen, man kan tage frem. Det er en ren fabrikation – en ren løgn, mener hun.

TV 2 SPORT har talt med Amnesty International, der dog ikke vil kommentere på sagen.

Timingen er ikke tilfældig

Det er ikke usædvanligt, at disse artikler og brevet kommer ud netop nu.

- Det her er noget, man ser for lande, der har meget på spil. Og det har Qatar, mener Helle Halmvig.

I sidste uge var Hummel og DBU ude at beskrive budskabet for Danmarks sorte VM-trøje, der skulle være et sørgebind for de mange immigranter, der har mistet livet i Qatar.

Så det er derfor ikke tilfældigt, at artiklerne kommer ud lige netop nu.

- Med verdensmesterskabet er det en brandingøvelse, og med den kritik, Danmark rejste mod Qatar i sidste uge, er det med til at ødelægge den brandingmaskine, lyder det fra seniorforskeren og uddyber:

- Det er lige nu, der er samråd om, hvorvidt politikerne skal tage til Qatar eller ej, samtidig med at Hummel og DBU beskrev deres sorte trøje, så timingmæssigt passer det sammen.

- At de (artiklerne, red.) kommer ud nu, er med til at underminere Danmarks internationale stemme eller tage kritikken ud af den kritik, som Danmark sendte mod Qatar.

Vil de informationer, Qatars borgere får nu, få indflydelse for Danmark, når de kommer derned om to måneder?

- Ja, det kan det. Hvis borgerne eller andre læser artiklerne, kan Danmarks kritik blive udvandet, fordi danskerne kan blive set som værende ikke bedre selv, siger hun.