Danske storbyer dropper VM-fest

I Aarhus Kommune har de aktivt fravalgt at vise VM-kampe på storskærm, mens de i København vil stille særlige krav.

Bor du i en af landets største byer, og har du et ønske om at se Danmarks VM-kampe på en storskærm, skal du som udgangspunkt ikke regne med kommunens hjælp.

For når bolden ruller i Qatar i november og december, vil der ikke være kommunale initiativer til at samle borgerne til VM-fest i hverken København, Aarhus eller Odense.

I løbet af de seneste dage har en række af de største byer i Frankrig meldt ud, at de ikke kommer til at vise kampene fra VM på storskærm, som de ellers har tradition for. Forklaringen har både været kulden, men i høj grad også de kritiske forhold i værtslandet Qatar.

I kølvandet på udmeldingerne fra Frankrig har TV 2 SPORT været i kontakt med tre ud af de fire største kommuner i Danmark, og her er meldingen ganske klar.

  • Københavns Kommune har ikke selv arrangeret fanarrangementer med tilknytning til VM i fodbold, men kommunen har givet økonomisk støtte til en VM-festival i Hafnia Hallen med et krav om, at der skal være et fokus pĂĄ menneskerettigheder og informationer om de forhold, der har været i Qatar i forbindelse med VM-byggerierne.
  • I Aarhus Kommune ønsker Kultur og Borgerservice, der normalt stĂĄr for sĂĄdanne arrangementer i kommunen, ikke aktivt at promovere slutrunden i Qatar. Derfor har de ikke selv arrangeret visning af VM-kampe pĂĄ storskærm.
  • Odense Kommune oplyser, at der som udgangspunkt ikke er planlagt VM-arrangementer fra kommuenens side, men forklarer ikke ĂĄrsagen nærmere.
  • Aalborg Kommune er ikke vendt tilbage pĂĄ TV 2 SPORTs henvendelse, men umiddelbart er der ikke noget, der tyder pĂĄ, at kommunen selv har arrangeret noget. Til Jyllands-Posten fortæller Aalborg City, der har Aalborg Kommune som partner, dog, at de har planer om at opsætte en storskærm til visning af VM-kampe.

Det skal understreges, at det blot er kommunerne, der ikke kommer til at stå for afholdelse af storskærmsarrangementer. Der er fortsat mulighed for, at andre vil lave arrangementer, som typisk er tilfældet.

Aarhus vil ikke "promovere" Qatar

I Danmarks næststørste by, Aarhus, finder vi det mest markante fravalg af at vise kampe fra VM. Kommunens vikarierende rådmand for Kultur og Borgerservice, Metin Lindved Aydin (R), fortæller, at de i udvalget "ikke kommer til at bakke op om noget, der er med til at promovere Qatar".

- Vi er ærgerlige over, at sporten skal politiseres, men der er jo politik i alt. Der er en generel modenhed i befolkningen til, at der kan tages afstand til det, vi ikke bryder os om, og det vil vi gerne understøtte. De urimeligheder, vi har set i Qatar, er af en karakter, der ikke kan tolereres.

Kan man ikke argumentere for, at fodbolden i sig selv ikke er en promovering af Qatar?

- Det synes jeg jo, at den er. Hvorfor har Qatar fået VM? Det har de, fordi det er en gigantisk udstillingsplatform. Jeg tror ikke, at Qatar er nogen stor fodboldnation, og det kan være, jeg tager fejl, men nu har jeg selv oplevet de forhold, som mennesker har arbejdet under, og det overskygger alt, siger Metin Lindved Aydin, der selv kalder det for "et aktivt fravalg" af slutrunden.

Aarhus Kommune har tidligere stået bag storskærmsarrangementer til fodboldslutrunder og andre store events. Det gjorde de eksempelvis sidste sommer til EM.

København stiller krav til VM-arrangementer

Heller ikke i hovedstaden har kommunen selv planlagt storskærmsarrangementer til VM. Kultur- og Fritidsborgmesteren i Københavns Kommune, Mia Nyegaard (R), fortæller, at de ikke officielt har snakket om et decideret fravalg, men forholdene i Qatar har haft betydning for, hvad de som kommune bakker op om.

Københavns Kommune har således valgt at give økonomisk støtte til en VM-festival i Hafnia Hallen, men det har ikke været uden krav.

- Vi har sørget for at stille nogle krav til den her festival, for det er det, vi kan gøre. De skal afholde talks eller andet, der handler om menneskerettigheder, og så skal de informere om det, der er sket i Qatar. Vi ved jo godt, at danskerne vil følge med i fodbolden, og så håber jeg bare, at de kun følger med for fodboldens og fællesskabets skyld.

Hvad vil I gøre, hvis der kommer en henvendelse angående et VM-arrangement på et kommunalt område?

- Vi vil som minimum have de samme krav. Der skal være nogle krav om, at man også husker at fortælle om det, der er sket bag medaljen. Men ellers kommer det an på det enkelte arrangement. Vi vil gerne støtte, at folk kan være en del af fællesskabet, men vi vil også have, at publikum får den viden, der er brug for, siger Mia Nyegaard.

TV 2 inviterer befolkningen til fodbold

TV 2 og Danmarks Radio ejer de danske rettigheder til VM, og det er derfor de to tv-stationer, der skal give tilladelse til at vise kampene fra slutrunden på storskærm i Danmark.

Sportschef på TV 2 SPORT, Frederik Lauesen, oplyser, at TV 2 planlægger at arrangere storskærmsarrangementer på begge sider af Storebælt, men det er endnu for tidligt at melde de endelige destinationer ud.

- De kritiske forhold i Qatar er inde i alle overvejelser omkring VM. Det har ikke været specifikt i forhold til storskærmsarrangementer, dog virker det til, at mange af de danske fans vælger at blive hjemme denne gang, så derfor vil vi på TV 2 gerne kunne invitere til fodbold i det store fællesskab.

Frederik Lauesen fortæller, at de største udfordringer i forhold til storskærmsarrangementer denne gang har været, at det er uholdbart at afholde dem udendørs, som de plejer.

Hvad angår overvejelserne om at afdække de kritiske forhold i Qatar, forestiller sportschefen ikke "noget ekstraordinært" i forhold til fanarrangementer, men henviser til tv-stationens generelle kritiske dækning af den forestående slutrunde.

- Det ligger der selvfølgelig et dilemma i, men vores dækning skal både afspejle de mange kritiske vinkler, som kan anlægges på VM i Qatar - men vi vil heller ikke være bange for den begejstring, som der også vil og skal være, når Danmark er med til i VM i fodbold, siger Frederik Lauesen.

VM-slutrunden bliver afviklet fra 20. november til 18. december.