Fodbold

Midt i kaosset udviste kontrollør stort mod: - De skulle bare ikke derned

En kontrollør og to familiefædre oplevede det på nærmeste hold, da hollandske fodboldfans torsdag skabte uroligheder i Herning.

Hun har været kontrollør i otte år, og hun har sjældent oplevet noget lignende.

Torsdag aften havnede Helle Lyager midt i orkanens øje, da flere hundrede hollandske fans skabte kaotiske scener på MCH Arena både før og under Europa League-braget mellem FC Midtjylland og Feyenoord.

- Jeg må sige, at det var noget anspændt her i dag. Den har været højt oppe, siger hun med midtjysk ro i stemmen.

Men det var alt andet end roligt. Kaosset begyndte, da tilhængere fra den hollandske storklub inden kampen havde skaffet sig adgang til flere tribuneafsnit, som de ikke havde adgang til.

En halv time inden kampstart eskalerede situationen, da en større gruppe hollændere havde tvunget sig adgang til stemningstribunen, hvor de mest inkarnerede FC Midtjylland-fans normalt befinder sig.

"De skulle bare ikke derned!"

Og så var det, at Helle Lyager i den modsatte ende for alvor kom på arbejde. Hun havde ansvaret for den røde zone, der er det område, hvor hold og medier hører til nær sidelinjen.

- Pludselig kom de bare løbende hernede fra, og jeg tænkte selvfølgelig, at de ville ned for at slås. De skulle bare ikke derned! Så jeg fokuserede bare på at holde dem væk, siger Helle Lyager, der i 2014 startede som kontrollør, fordi hun ikke længere havde lyst til at gå i fitness.

Flere maskerede tilhængere tvang sig adgang med det klare formål at komme ned til stemningstribunen i den anden ende af stadion for at bidrage til de uroligheder, der var opstået. Takket være Helle Lyager og flere af hendes kollegaer nåede de aldrig så langt.

- Automatikken slog nok lidt til. Vi har jo været i faget i mange år, og jeg tænkte egentlig, at der ikke skulle mere slåskamp til. Vi er her jo for at passe på, så jeg tænkte bare, at de for alt i verden skulle stoppes.

Helle Lyager viste stort mod ved at pågribe flere af de fans, der var løbet på banen. Én af dem blev anholdt, har Midt- og Vestjyllands Politi senere fortalt.

I FC Midtjylland var de forberedt på, at der var en risiko for uroligheder, og derfor stillede de med en dobbelt bemanding til torsdagens storkamp. Det var bare ikke nok til at forhindre de mange hollændere i at lave ballade.

Forlod kampen med sin søn

Preben Råkkjær, marketings- og supportdirektør i FC Midtjylland, forklarede efter kampen, at nogle af de "voldsparate tilhængere" havde sikret sig billetter købt med danske kreditkort, mens andre stormede flere indgange for at tvinge sig adgang til tilskuerpladserne.

Vi blev noget chokerede og overraskede over, at det kan ske

FC Midtjylland-fan

Det resulterede i, at der var store grupper med hollandske fans på tre forskellige tribuneafsnit, hvor FC Midtjyllands fans sad. Brian Nielsen er en af dem, der sammen med sin søn stod side om side med Feyenoord-tilhængere og oplevede kaosset på nærmeste hold.

- Det var jo gentagne slåskampe og uroligheder. Der var hollændere overalt på et børneafsnit. Det hører ingen steder hjemme.

Brian Nielsen og sønnen forlod kampen med ti minutter tilbage af opgøret. De havde ganske enkelt fået nok.

- Det er jo ikke det, man er kommet for. Man skal jo ikke sidde og være bange for at være til fodbold. Det er en katastrofe, at man ikke kan finde ud af at placere de udefans, hvor de hører til.

"Vi blev noget chokerede"

I den modsatte ende oplevede en anden familiefar, der ikke ønsker at få sit navn frem, hvordan de hollandske endte i tumult med politiet, da de skulle fjernes fra stemningstribunen.

Sammen med sin søn og datter ankom han, få minutter inden der opstod uroligheder i det ene hjørne tæt på stemningstribunen.

- Vi kunne se, at der var meget politi hernede, og lige pludselig gik det hele så amok, og der var en del tumult. Det var voldsomt.

- Det var ikke noget, vi havde regnet med her i Midtjylland. Vi blev noget chokerede og overraskede over, at det kan ske. Det må jeg sige.

Inden kampen blev det fra politiets side anslået, at omkring 2000 hollændere havde taget turen til Herning, selvom der kun var 700 pladser tilgængelige på udeholdets tribuneafsnit. En stor del af de øvrige 1300 fik også set kampen, selvom det ikke var planen.

"Adrenalinen pumpede da lidt"

At to holds fodboldfans bliver blandet, har flere gange vist sig at være en sprængfarlig cocktail, så Helle Lyager kan efter torsdagens oplevelse godt forstå, hvis midtjyske fodboldfans forlod stadion med en utryg fornemmelse i kroppen.

- Jeg synes, at det er vildt, at det skal gå ud over publikum, der ikke kan have deres børn med uden at blive skræmt. Der er ikke noget at sige til, at der i dag var nogle, der forlod kampen tidligere.

Kontrolløren kunne se tilbage på en begivenhedsrig aften på MCH Arena, hvor hun trods et sikkerhedsbrist alligevel fik en personlig sejr, da hun fik sat en stopper for en håndfuld baneløbere inden kampen.

- Adrenalinen pumpede da lidt. Men der skete ikke mig noget, der skete ikke spillerne noget, og de kom ikke ned i den anden ende, slutter Helle Lyager.

Kampen blev gennemført som planlagt, og her kan FC Midtjylland glæde sig over, at de fik ét point med fra opgøret, efter at de var bagud med 0-2 i pausen.