VM fodbold

- Det er virkelig en udfordring, siger Hjulmand

Kasper Hjulmand gør sig i disse dage mange overvejelser om VM-truppen.

Kasper Hjulmand er presset.

Om præcis en uge skal fodboldlandsholdets træner aflevere 55 navne til FIFA, og uanset hvad der sker, så kan han ikke ændre noget. Han kan kun vælge den endelige trup ud fra de navne. Listen er bindende, selvom der er mere end en måned til Danmarks første kamp i Qatar.

- Umiddelbart lyder en liste på 55 navne af meget, men det er virkelig en udfordring, hvordan man skal prioritere på de forskellige positioner, siger Kasper Hjulmand til TV 2 SPORT, mens han er på en 12-dages rundrejse til danske spillere i udlandet.

- Hvad nu hvis to eller tre spillere på en position bliver skadet efter på næste fredag og op til VM. Eller hvad nu hvis en eller to spillere ikke er på deres klubhold den næste måned. Eller hvis et par af de mest talentfulde fra U21-landsholdet “eksploderer” og toppræsterer i samme periode - og ikke er med på listen? Det er virkelig en opgave med mange ubekendte, siger landstræneren.

Hver evig eneste mulighed diskuteres

Lige nu tæller listen med ubekendte (men ellers kendte): Andreas Christensen (p.t. skadet), Jonas Wind (ikke spillet siden starten af august), Andreas Cornelius (on and off siden hjemkomsten til FCK), Christian Nørgaard (hvor langt er han?), Thomas Delaney (ret meget ude i Sevilla). Og så en helt anden størrelse: hvem popper op med en sidsteøjebliks x-faktor?

FIFA skal have navne og alle data på 55 spillere den 21. oktober, VM starter den 20. november, og Danmark spiller første kamp den 22. Seks dage før åbningen i Qatar skal Hjulmand aflevere de definitive 26 spillere. Så der er to deadlines.

- Vi diskuterer hver eneste mulighed i trænergruppen. I første omgang til 55-mandsbruttotruppen. Hvem er skadet og hvor meget, hvem har muligheden for pludselig at toppe ekstraordinært, hvem ser ud til at være ude, siger Hjulmand og hiver spørgsmålstegnet frem.

Landsholdets trænergruppe er spredt rundt om i Europa i disse uger, og der holdes daglig evaluering med Hjulmand for Teams-bordenden. Selv en af fysioterapeuterne er fritaget for sit daglige klubarbejde for at hellige sig et ajour-job med spillere rundt i udlandet.

- Vi er hos spillerne og deres klubber. Vi sørger for at være opdateret omkring deres fysiske tilstand, og dem der ikke spiller så meget, forsøger vi at få i spil. Og hele tiden skal de være dedikerede til slutrunden. Når de vågner om morgenen, skal de tænke på VM.

Ikke flere samlinger

Landsholdet samles ikke mere, før der er afgang til Qatar. Den 13. november er der spilledag i de forskellige ligaer, spillerne møder ind i dansk regi dagen efter til lægelige tjek og samme aften - klokken 23.59 - skal de 26 endeligt udtagne navne afleveres. Taget udelukkende fra listen med de 55, som altså er afleveret tre og en halv uge tidligere.

- At vi ikke er samlet inden afrejsen betyder, at forberedelserne er langdistance-arrangeret. Hver af de aktuelle spillere har fået et program, de kan gå ind i vores system og eksempelvis se “frisparks-aftaler” og andet af det, vi tidligere har arbejdet med, siger Hjulmand.

Med andre ord er samlingerne i Helsingør afløst af individuelle analyse skærm-programmer.

- Og så de fysiske møder, som jeg og Morten Wieghorst (assistent træner, red.) lige nu er igang med.

Udfordringerne med i første omgang den definitive 55-mandstrup ville Kasper Hjulmand helst have undværet, men som så ofte før, tager han den positive hat på.

- Jeg tror, vi er et bedre sted generelt end de fleste andre. Men jeg savner den sædvanlige direkte indflydelse. Jeg vil jo helst gerne have mere kontrol med det hele. Men det er der ikke tid til og mulighed for, slutter landstræneren.