Fodbold

Qatar tildelt nyt fodboldværtskab

Næste års Asian Cup skal spilles i Qatar, efter at den oprindelige vært, Kina, har trukket sig.

Qatar har sikret sig værtskabet for endnu en stor fodboldbegivenhed efter VM-slutrunden, som begynder i november.

Det Asiatiske Fodboldforbund (AFC) oplyser på sin hjemmeside, at oliestaten skal arrangere næste års Asian Cup, som er Asiens svar på EM i fodbold.

Slutrunden skulle egentlig være foregået i Kina. Men kineserne frasagde sig værtskabet tidligere på året som følge af landets nultolerancepolitik over for covid-19.

I stedet skal turneringen altså afvikles i Qatar, som AFC's eksekutivkomité foretrak fremfor de øvrige kandidater, Sydkorea og Indonesien.

- På vegne af AFC og den asiatiske fodboldfamilie vil jeg lykønske Qatars Fodboldforbund med tildelingen af værtskabet for den kommende Asian Cup, siger AFC-præsident Shaikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa.

Trods et areal på omkring en fjerdedel af Danmarks størrelse har Qatar gennem årene lagt jord til en række store sportsbegivenheder.

I 2019 var landet vært for VM i atletik. Også VM i svømning, håndbold-VM og Asian Games har været forbi golfstaten.

- Qatars evner og historik med at arrangere store internationale sportsbegivenheder og landets øje for detaljen er beundret over hele verden, lyder det fra AFC-præsidenten.

Asian Cup-vært for tredje gang

Det er tredje gang, Qatar skal være vært for Asian Cup. Det skete første gang i 1988 og senest i 2011.

Næste års turnering skulle have været afviklet mellem 16. juni og 16. juli næste år. På grund af varmen i Qatar er det ifølge nyhedsbureauet Reuters tænkeligt, at den bliver flyttet til senere på året eller begyndelsen af 2024.

Det samme skete med VM-slutrunden, som ganske usædvanligt skal spilles i november og december for at sikre tålelige temperaturer for spillerne.

Valget af Qatar som VM-vært har affødt protester i nogle dele af verden. Her peger man især på landets tvivlsomme forhold til basale menneskerettigheder og kritisable omgang med migrantarbejdere.

Qatars fodboldlandshold er regerende asiatisk mester. I den seneste udgave af turneringen i 2019 vandt qatarerne finalen over Japan.