VM fodbold

Amnesty offentliggør dyster rapport præcis en måned før VM

Der er stadig "menneskerettighedskrænkelser i markant omfang" i Qatar, vurderer organisation.

Med præcis en måned til VM i fodbold i Qatar konstaterer Amnesty, at der stadig er store udfordringer med migrantarbejderes forhold i landet.

Det sker i en ny briefing, som menneskerettighedsorganisationen har udgivet natten til torsdag dansk tid.

Her konstateres det, at "mange migrantarbejdere fortsat er underlagt forhold, som svarer til tvangsarbejde". Det gælder blandt andet sikkerhedsvagter og folk, der har husligt arbejde.

- I sidste ender fortsætter menneskerettighedskrænkelser i markant omfang i dag, skriver Amnesty i rapporten.

Mange arbejdere oplever ifølge Amnesty, at deres lønudbetalinger er forsinkede eller slet ikke kommer frem.

- Selv om Qatar har gjort vigtige fremskridt i forhold til arbejdstageres rettigheder over de seneste fem år, så står det klart, at der er lang vej igen, siger Steve Cockburn, som er leder af Amnesty Internationals afdeling for økonomisk og social lighed, i en pressemeddelelse.

- Tusindvis af arbejdere sidder fast i den velkendte cyklus med udnyttelse og overgreb på grund af smuthuller i loven og manglende håndhævelse.

Tusinder af dødsfald er fortsat uforklarlige

Amnesty mener også, at tusindvis af dødsfald blandt migrantarbejdere fortsat er uforklarlige.

Organisationen vurderer, at mindst "hundredvis har forbindelse til arbejdet i den ekstreme varme".

Amnesty opfordrer til en række tiltag. Det gælder blandt andet, at Qatar og Fifa giver økonomisk kompensation til arbejdere.

Den seneste Amnesty-rapport bygger på undersøgelser foretaget gennem de seneste årtier samt nye besøg i Qatar i løbet af 2022, skriver Amnesty.

Det Internationale Fodboldforbund, Fifa, skriver i et svar til rapporten ifølge nyhedsbureauet dpa, at der er sket fremskridt i arbejdsforholdene for arbejdstagere i Qatar.

De er blandt andet sket på grund af VM, lyder det.

Komitéen for planlægning af VM i Qatar i år, SC, har også svaret på rapporten:

- Arbejdet fortsætter, og der er selvfølgelig stadig plads til forbedring. Vi fortsætter sammen med vores partnere med at undersøge muligheden for at forbedre den arv, som kan forbedre arbejdernes liv (...), skriver organisationen ifølge dpa.