Fodbold

Danmark risikerer skrækpulje til VM – få overblikket her

Danmark er at finde i tredje seedningslag, hvilket kan vanskeliggøre vejen til VM-succes.

Får Danmark succes ved kvindernes fodbold-VM i New Zealand og Australien til næste år? En forudsætning for det kan være lodtrækningsheld.

Og vi får at se, om de bliver beriget med det lørdag aften lokal tid i Auckland, New Zealand, hvilket svarer til første tår af morgenkaffen i Danmark.

Og lad det være sagt med det samme: Der er stor forskel på Danmarks chancer for avancement alt efter, hvem de bliver matchet med i de forskellige puljer. Danmark er nemlig ikke en del af de to øverste seedningslag, hvilket kan vise sig at blive en bet, hvis heldet ikke er med dem.

- Danmark står i svær situation. De blev overhalet af Sydkorea og er derfor havnet i lag tre, hvilket gør, at det selvfølgelig bliver svært, når kun to hold går videre i år, siger Sofie Munch, fodboldkommentator på TV 2 SPORT med stor viden om kvindefodbold.

Modsat de seneste mesterskaber, hvor de bedste treere også gik videre til knockoutfasen, er det kun de to bedst placerede i grupperne, der går videre. 24 hold er nemlig blevet til 32, som er fordelt i 8 grupper.

Sofie Munch tager os gennem Danmarks skræk- og drømmescenarier nedenfor.

Lag 1: USA

- USA er forsvarende verdensmester og verdensranglistens nummer 1. De er ikke lige så skræmmende som tidligere, men er stadig et voldsomt godt hold. Spillerne er blevet ældre heriblandt Megan Rapinoe og Alex Morgan, som ikke rammer samme niveau som i 2019. De forsøger tilmed stille og roligt at lave et generationsskifte, men når vi kigger på dem spiller for spiller, er ser det meget stærkt ud.

- Jeg vil fremhæve Catarina Macario, som er knæskadet nu, men som formentlig kommer tilbage. Hun er blevet en offensiv profil for Lyon, som kan rigtig meget med en bold, og som kan blive turneringens helt store oplevelse.

Andre skrækmodstandere: Sverige, Tyskland, England

Lag 2: Holland

- Holland er VM-sølvvinder. Og det kan godt være, de ikke har stjernetræneren Sarina Wiegman længere, men de har stadig profiler som Vivianne Miedema, Lieke Martens og Jill Roord. Og selvom de måske skuffede til EM og ikke rigtig har fundet løsningen på trænerposten, er det et hold med en voldsom kvalitet. - Danmark møder Holland i en testkamp til november, og her kommer vi til at se, hvor Danmark står i forhold til en af nationerne, som vi regner for at være en del af verdenseliten.

Andre skrækmodstandere: Canada, Brasilien

Lag 4: Nigeria

Vi kender ikke de tre sidste modstandere, da de først findes til næste år. Den sværeste potentielle modstander af dem er ifølge Sofie Munch Portugal. Valget falder dog på Nigeria, som allerede er kvalificeret.

- Nigeria er ikke kun fysik, men også gode boldspillere. Og så de afrikanske lande en ukendt type modstandere for danskerne. Derudover hedder Nigerias største profil over alle Asisat Oshoala, som var nomineret til Ballon d’Or, blev topscorer i den spanske liga for Barcelona takket være sin hurtighed, fysik og målfarlighed i feltet.

Andre skrækmodstandere: Marokko, Portugal (hvis de kvalificerer sig)

Lag 1: New Zealand

- New Zealand ligger i lag 1 som følge af deres værtskab og ikke på grund af deres sportslige kvaliteter. Anfører Ali Riley er værd at fremhæve. Hun spiller i USA, har gjort det godt i Rosengård i rigtig mange år og har også spillet i Chelsea og Bayern München. Men når det er sagt, så er New Zealand med afstand det hold, man helst vil trække. Danmark bør og skal slå værterne.

Andre drømmemodstandere: Australien

Lag 2: Sydkorea

- Det kan godt være, at de var i Asian Cup-finalen og har en spiller som Ji So-yun, der i rigtig mange år har været en rigtig stor profil i Chelsea, og stadig er en vanvittigt teknisk dygtig spiller, men det er også et land, hvor rigtig mange af spillerne kommer fra den hjemlige liga. Der er dygtige, hurtige og teknisk dygtige spillere, men Danmark bør også kunne slå dem – især på fysikken.

Andre drømmemodstandere: Italien, Kina

Lag 4: Vinderen af gruppe C-kvalifikationsspillet (Taiwan, Paraguay, Papua Ny Guinea, Panama)

- Danmark skal være gode nok til at kunne slå alle fra lag 4. Ellers kan de godt glemme alt om at skulle videre fra gruppen.

- Hvis det skal være et land, der allerede er kvalificeret, skal det være Zambia. Det er en lidt ubekendt faktor, for det er ikke afrikanske modstandere, som Danmark spiller mest imod. Zambia er et land på vej frem, men det er også det lavest rangerede hold indtil videre. Det består mest af spillere fra den hjemlige liga.

- De havde det meget svært ved OL, hvor de gerne ville spille offensivt og sætte verdensstjernen Barbra Banda i scene, men det kostede gevaldigt i den anden ende, hvor de blandt andet tabte 3-10 til Holland. Men Banda er i princippet den eneste spiller, man skal holde øje med. Defensivt har de ikke meget at komme med, tør jeg godt at sige.

Andre drømmemodstandere: Filippinerne, Sydafrika

VM i New Zealand og Australien begynder 20. juli næste år.