Qatar anklaget for mishandling af LGBT+-personer op til VM

Én har siddet isolationsfængslet i to måneder uden kontakt til omverdenen, melder menneskerettighedsorganisationen.

Værterne for det forestående VM i fodbold, Qatar, er endnu en gang impliceret i en sag, der sår tvivl om ørkenstatens manglende demokratiske friheder.

Ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch er 11 LGBT+-personer blevet arresteret udelukkende på grund af deres seksuelle orientering, eftersom det i Qatar er ulovligt at være homoseksuel og kan give op til syv års fængsel.

I seks af tilfældene er de anholdte, ifølge organisationen, blevet udsat for vold, mens fem har berettet, at de er blevet udsat for seksuel chikane. Seneste anholdelse fandt ifølge organisationen sted i september.

Tilbageholdt i underjordisk fængsel

LGBT+-personerne, der er blevet interviewet af Humans Rights Watch, fortæller, at de i perioden mellem 2019 og 2022 er blevet tilbageholdt af sikkerhedsstyrker, hvor de er blevet udsat for verbale og fysiske overfald.

De fortæller videre, at de ligeledes er blevet afskåret fra at kontakte familie, modtage lægehjælp eller få juridisk bistand, mens de har været tilbageholdt i et underjordisk fængsel i Qatars hovedstad, Doha.

- Jeg blev tilbageholdt i tre uger uden at vide hvorfor, og jeg blev igen og igen chikaneret seksuelt. Jeg skulle se en psykolog, hvor jeg skulle gøres til en mand igen, hvis jeg ville løslades, lyder det fra en af de tilbageholdte kvinder ifølge Human Rights Watch.

Værst er det gået ud over en af LGBT+-personerne, der sad isolationsfængslet i to måneder, fortæller de.

Qatar benægter

Ifølge HRW blev de anholdte kort før deres løsladelse tvunget til at skrive under på, at de vil ”stoppe deres amoralske adfærd”.

De skriver ligeledes, at transkvinderne er blevet tilmeldt omvendelsesterapi på et center, der ifølge organisationen skulle være finansieret af den qatarske stat.

De qatarske myndigheder fortæller i en udtalelse til nyhedsbureauet Reuters, at Human Rights Watchs informationer er kategorisk forkerte og uden tvivl falske.

- Vi driver ikke omvendelsescentre, lyder det fra myndighederne.

Værtsnationen har tidligere annonceret, at alle, uanset seksuel orientering eller baggrund, er velkomne til at besøge landet under slutrunden.