VM fodbold

Frankrig har mistet meget mere end en midtbanespiller

Om en måned møder Danmark de forsvarende verdensmestre ved VM. Her gør den franske chefredaktør Pascal Ferré dig klogere på modstanderens tilstand.

I lang tid har landstræner Didier Deschamps haft et ry for, at hans vigtigste ledsager var en kat – i dette tilfælde et symbol på ekstremt stort held. Han bør have mistet sit favoritdyr.

Er det ikke den forbandelse, der ofte er reserveret til den forsvarende verdensmester?

Er enden på denne cyklus – Lloris, Varane og Griezmann er ikke så afgørende som tidligere – ikke ret forventelig?

Stemningen omkring landsholdet mere end dyster

Kritisk som aldrig før

Kort før VM-slutrunden præsenterer Les Bleus sig i en kritisk tilstand som aldrig før. Og meget mudret:

Fodboldforbundets interne sager, der især involverer præsident Noël Le Graët.

Det seneste års uoverbevisende resultater, bedst illustreret med en jammerlig tredjeplads i Nations League-gruppen, hvor Les Bleus kun lige undgik nedrykning.

Listen af VM-afbud (Tolisso og Kanté) og skadede spillere (Pogba, Varane, Hernandez-brødrene, Kimpembé, Coman og Maignan).

Det tilsammen gør, at stemningen omkring landsholdet mere end dyster, og det fremmer ikke optimisme.

Det vigtigste barometer er ikke med

I Ngolo Kanté, der ikke kommer med på grund af en skade, mister det franske hold meget mere end en midtbanespiller. Det mister sit vigtigste barometer. Den, der skabte balance på holdet med sin videnskabelige placeringsevne, bevægelse og remplacering. Når vi ved, at Les Bleus aldrig har tabt en kamp med Kanté og Pogba i opstilling, kender vi også betydningen af fraværet. For selv hvis Pogba stadig er i spil til VM efter sin knæoperation, vil der stadig være stor tvivl om hans endelige tilstand.

Samme tvivl kredser sig om Varane, der fik en lårskade i weekenden, og Hernandez-brødrene. Overordnet set er det faktisk hele den defensive balance, der er undermineret. Problemet er, at det både er basen for succes i 2018 og for Deschamps-systemet generelt, som bærer holdet frem fra den defensive blok.

Forhåbentlig giver nogle gode nyheder opklaring i den dystre horisont.

Er det gyldne angreb nok?

For det første er der Tchouaménis fremkomst, både i Real Madrid og på landsholdet. På et år, hvor han har udnyttet et vakuum og sit momentum, har han med autoritet etableret sig på midtbanen på en måde, hvor hans rolle som bolderobrer er uundværlig.

Og så er der det gyldne angreb med Benzema og Mbappé, som hele verden misunder. Få duoer i verden er så farlige. Men er duoen, som er nødt til at opfinde en ny balance efter Benzemas Ballon d’Or, i stand til at redde det blå hus? Alt afhænger frem for alt af animeringen bag de to essentielle spillere.

Griezmann har i hvert fald haft et par gode uger efter sit forfald siden 2018, men er han i stand til at finde den rette distance til de to stærke mænd i angrebet?

Ingen vil være i Deschamps’ sted

Didier Deschamps har øjensynligt besluttet at holde fast i 3-5-2-systemet trods mange måneders problemer, så nu er der et spørgsmål om de to wingbacks. Pavard har stadig ikke vundet pladsen i højre side. Det samme gælder Clauss og Koundé. Muligheden med Coman fortjener også at blive gransket, hvis Bayern-spilleren kommer sig over sin skade. I venstre side er Théo Hernandez den mest sandsynlige mulighed, hvis han ligeledes kommer sig fuldt.

Kort sagt har vi ikke lyst til at være i Deschamps’ sted med det store puslespil, han står med. Han har endnu ikke annonceret en beslutning om, hvorvidt han fortsætter sin mission efter VM.

I dette usædvanlige panorama, hvor mesterskabet ligger midt i sæsonen, rejser Les Bleus til Qatar med flere spørgsmål end svar. Og det er en stor forandring, især i forhold til 2018.

For fire år siden var holdet drevet af defensiv effektivitet og momentum (EM-finalister i 2016). Det har landsholdet slet ikke længere. Det er, som om Les Bleus står midt imellem to cyklusser: Enden på den i 2018 og den nye omkring Mbappé, Tchouaméni, Koundé og Maignan.

Hvis forbundets præsident i stedet sigtede efter en plads i semifinalerne, ville en realistisk sans fremme en større forbeholdenhed til et hold, der i meget lang tid ikke har slået nogen af de ’store’ landshold.

Ved starten på VM kan Les Bleus ikke være blandt favoritterne. Brasilien, Argentina, Spanien, Tyskland og Holland ser ud til at være bedre rustet. Ikke at forglemme, at VM kan blive et overraskelsernes mesterskab, hvor hold som Danmark eller Senegal kan forvirre prognoserne og forstyrre de forventede favoritter.

For Qatar kan ende med at krone kollektivet frem for individualisterne.

VM gruppe D

VM gruppe D
PositionHoldnavnKVUTFI+/-P
1320163+36
2320134-16
331111104
4301213-21