VM fodbold

Mærkværdig udtalelse har sendt landstræner i modvind

Det engelske landshold er inde i en historisk dårlig periode, og nu er nationens landstræner også havnet i modvind.

6500 migrantarbejdere har de seneste 10 år mistet livet i Qatar i forbindelse med ørkenstatens forberedelser til det nært forestående fodbold-VM. Det konkluderede en rapport af The Guardian sidste år.

Alligevel mener den engelske landstræner Gareth Southgate, at den generelle holdning blandt de hårdtprøvede migrantarbejdere er, at de ønsker, at slutrunden finder sted.

- Jeg har været i Qatar adskillige gange, og jeg har mødt mange af arbejderne. De er enige om én ting, og det er, at de vil have turneringen afviklet. Det ønsker de, fordi de elsker fodbold, fortæller landstræneren i et stort interview med CNN.

Rapporten fra The Guardian er kategorisk blevet afvist af ørkenstaten selv. Uanset hvad har ørkenstaten de seneste mange år modtaget enorme mængder kritik for deres håndtering af migrantarbejdere og gennerelle menneskesyn.

Organisationer retter kritik

Udtalelsen fra Southgate har fået flere menneskerettighedsorganisationer til at rette massiv kritik mod landstræneren.

Blandt andet fortæller Amnesty International, at selvom mange af migrantarbejderne er fodboldfans, har størstedelen af dem større interesse i at få beskyttet deres basale rettigheder og få ordentlig løn, end at slutrunden i Qatar bliver en realitet.

Også Minky Worden, der er direktør for Global Initiatives hos Human Rights Watch, undrer sig over Southgates udtalelser.

- Først og fremmest kan migrantarbejdere i Qatar ikke snakke frit og åbent grundet sikkerhedsmæssige årsager, og det burde FA (det engelske fodboldforund, red.) vide, siger Minky Worden ifølge The Guardian.

Dernæst tvivler Worden også på, at Southgate eller FA overhovedet har forsøgt at kontakte familierne til nogle af de døde migrantarbejdere fra eksempelvis Nepal, Indien eller Kenya.

England, der blev nummer to ved det seneste EM, har ikke vundet deres seneste seks kampe, og her har mandskabet samtidig haft store problemer med at score.

VM-slutrunden i Qatar begynder 20. november.

VM gruppe B

VM gruppe B
PositionHoldnavnKVUTFI+/-P
1321092+77
2312021+15
3310247-33
4301216-51