VM fodbold

FIFA beder VM-lande om at droppe kritik

Præsidenten i FIFA opfordrer de 32 VM-nationer til at undlade politisk og ideologisk kamp under slutrunden.

Deltagerne ved VM i Qatar skal fokusere på fodbold og undlade at inddrage fodbolden i ideologisk og politisk kamp.

Sådan er meldingen fra præsidenten i Det Internationale Fodboldforbund (FIFA), Gianni Infantino, og generalsekretær Fatma Samoura i et brev, som flere internationale medier har fået fingre i.

Brevet er ifølge blandt andet Sky Sports og The Guardian henvendt direkte til alle deltagerlande.

Det sker efter flere år, hvor kritikken er regnet ned over Qatar, som ifølge flere organisationer har en lemfældig omgang med menneskerettigheder.

- Lad os nu fokusere på fodbolden, lyder det i brevet.

- Vi ved, at fodbold ikke lever i et vakuum, og vi er lige så bevidste om, at der er mange udfordringer og vanskeligheder af politisk karakter rundt omkring i verden.

- Men lad venligst ikke fodbold blive trukket ind i enhver ideologisk og politisk kamp, der eksisterer, skriver FIFA-bosserne i deres brev.

Flere fører "kritisk dialog"

Qatar blev tildelt VM-værtskabet i 2010. Især i de seneste år er kritikken af oliestaten taget til.

Særligt homoseksuelles rettigheder og de kummerlige forhold, der møder migrantarbejdere i landet, har været i søgelyset.

Menneskerettighedsorganisationer og flere nationale fodboldforbund forsøger at gøre opmærksom på problemerne i Qatar. De anerkender, at der sker forbedringer, men budskabet er samtidig, at det går alt for langsomt.

Derfor fortsætter kritikken, og blandt andet Dansk Boldspil-Union (DBU) fører det, som unionen selv kalder "kritisk dialog" med styret i Qatar og FIFA.

VM begynder 20. november i Qatar, og FIFA håber, at kritikerne stikker piben ind under slutrunden.

- Intet folk, ingen kultur eller nation er "bedre" end nogen anden. Dette princip er selve grundstenen for gensidig respekt og modstand mod forskelsbehandling.

- Og det er også en af fodboldens kerneværdier. Så lad os venligst alle huske det og lad fodbold være i centrum, skriver Infantino og Samoura.

32 lande deltager ved VM i Qatar.