VM fodbold

Fodboldchef kalder FIFA's brev polariserende

Præsidenten for Norges Fodboldforbund mener, at FIFA's opfordring til VM-deltagere har den modsatte effekt.

Det skader mere, end det gavner, når Det Internationale Fodboldforbund (FIFA) opfordrer VM-deltagere til at droppe politiske udmeldinger i forbindelse med slutrunden.

Sådan siger præsidenten for Norges Fodboldforbund, Lise Klaveness, efter at Gianni Infantino og Fatma Samoura, der er henholdsvis præsident og generalsekretær i FIFA, har sendt et brev til de lande, som i næste uge rejser til værtsnationen Qatar.

I brevet skriver de, at fodbolden ikke må blive trukket ind i "enhver ideologisk og politisk kamp".

Men det har den modsatte effekt, påpeger Klaveness over for den svenske tv-station SVT.

- Vi står ved en ekstremt vigtig skillevej. Som vi ved, har dette mesterskab medført en alt for stor risiko for brud på menneskerettigheder, og de er blevet brudt. Og det bliver jo politisk.

- Det handler om menneskeliv og fodboldens ansvar. Så jeg tror, at Infantinos brev virker mod hensigten. Han ønsker at moderere debatklimaet og være samlende. Men det virker mod sin hensigt og bliver polariserende, forklarer hun.

Gik sammen med Danmark og andre lande

Norge var sammen med fodboldforbundene i Danmark, Tyskland, England, Belgien, Holland, Portugal, Schweiz, Sverige og Wales afsendere på et svar til FIFA's brev.

- Vi vil fortsætte med at udnytte momentum for positiv og progressiv forandring.

- Og vi vil fortsætte med at argumentere for et endegyldigt resultat og en opdatering på de to centrale udestående spørgsmål, vi har diskuteret med FIFA i lang tid, lød det blandt andet i svaret.

Her refererede alliancen til en kompensationsfond for migrantarbejdere og et center i Doha, der skal arbejde for migrantarbejdernes rettigheder.

Qatar blev tildelt VM-værtskabet i 2010. Især i de seneste år er kritikken af oliestaten taget til. Migrantarbejderes forhold og homoseksuelles mangel på rettigheder har særligt været i søgelyset.

Modsat Norge deltager Danmark ved VM.