VM fodbold

FIFA forbyder danske VM-trøjer med budskab om menneskerettigheder

De danske landsholdsspillere kommer til at optræde uden budskaber på trøjerne ved VM i Qatar. DBU havde ellers håbet at stille op med fire ord.

Teksten ”Human rights for all” er over grænsen ifølge det internationale fodboldforbund FIFA.

Torsdag har forbundet derfor afvist DBU’s ønske om, at de danske VM-spillere kunne træne med de fire ord på trøjerne under VM i Qatar.

Det oplyser DBU-direktør Jakob Jensen til Ritzau.

- Vi har sendt en ansøgning til FIFA, men svaret er afvisende, og det er vi ærgerlige over, men vi må tage det til efterretning, siger direktøren.

Ifølge FIFA er budskabet politisk og dermed i strid med reglerne. Sådan ser DBU ikke på budskabet om menneskerettigheder for alle.

- Vi mener ikke, der er politik i det. Vi mener, at menneskerettigheder er universelle. Det står vi på mål for, men FIFA har en anden vurdering, og det er vi desværre nødt til at tage til efterretning, siger Jakob Jensen til TV 2.

Hvorfor gør I det ikke alligevel og tager straffen?

- Man kan få nogle ganske alvorlige straffe. I yderste konsekvens kan vi blive taberdømt i nogle kampe, og det ønsker vi ikke. Vi ønsker at deltage ved VM for at spille godt, klare os godt og vinde VM. Der skal vi ikke miste point på en teknisk konto, siger Jakob Jensen.

Vil spille med regnbuefarver

Dermed kommer spillerne til at træne uden hverken sponsorer eller budskaber på trøjerne under slutrunden i november og december.

DBU har gennem flere år været kritisk over for valget af Qatar som VM-vært. Tidligere har herrelandsholdsspillerne stillet op i protesttrøjer med teksten "Football supports change", ligesom Simon Kjær har haft et "One love"-anførerbind med regnbuefarver om armen.

- Vi står sammen med en gruppe af progressive lande som Tyskland, England, Belgien, Holland, Wales og Schweiz. Vi har stadig planer om at tage det anførerbind i brug i Qatar, så den drøftelse fortsætter vi, siger Jakob Jensen.

Danmarks kamptrøjer ved VM i Qatar er desuden uden tydelige logoer for at begrænse eksponeringen af logoer, og så er tredjetrøjen for første gang i Danmarks landsholdshistorie helt sort. Ifølge trøjeproducenten hummel er den sorte trøje et symbol på et omvandrende sørgebund.

TV 2 SPORT har forsøgt at indhente en kommentar fra FIFA.