"Boykot Qatar"? Forstå hele kritikken af VM-værterne
VM 2022 er en af de mest udskældte sportsbegivenheder i historien. Her er forklaringerne på, hvorfor Qatars værtskab er så kontroversielt.
Siden Qatar i 2010 blev tildelt VM i herrefodbold, er den lille ørkenstat blevet udsat for en kritik uden fortilfælde og kaldt en af de største skandaler i sportshistorien.
Opfordringen "Boykot Qatar" er over årene gået igen blandt fodboldfans og menneskerettighedsaktivister, og jo tættere vi er kommet på VM-slutrunden, desto kraftigere er modstanden blevet.
Men hvorfor er netop dette VM så kontroversielt? Det kan du få overblikket over her.
Migrantarbejderes forhold
Hvorfor får Qatar kritik?
I Qatar er der omkring 2,5 millioner migrantarbejdere fra overvejende fattige lande som Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka. Den rige oliestat kritiseres for at udnytte udlændingene som billig arbejdskraft.
Medier og menneskerettighedsgrupper har siden tildelingen af VM-slutrunden således dokumenteret omfattende problemer med tvangsarbejde, overgreb, farligt arbejdsmiljø, usle leveforhold og manglende løn. Problemerne omfatter både migranter ansat på VM-projekter og andre steder.
Er Qatar værre end andre lande?
Nej, ikke ifølge Amnesty International. Der er tilsvarende store – eller endnu værre – problemer med menneskerettigheder og forholdene for migrantarbejdere i andre lande i Den Persiske Golf.
Men forholdene i Qatar er kommet under lup i forbindelse med VM-tildelingen, hvilket har ført til pres fra omverdenen for at få forholdene forbedret.
Hvilken betydning har VM haft?
VM-slutrunden har øget Qatars behov for udenlandsk arbejdskraft. Der har skullet opføres syv nye stadioner, hoteller, veje, metro og lufthavnen har skullet udvides. Hertil kommer behov for ekstra tjenestepiger, rengøringsfolk, chauffører med mere.
Det vidste man, da Qatar fik tildelt VM, og derfor mener mange, at FIFA har et medansvar for udnyttelsen af migrantarbejderne.
Hvad siger Qatar selv?
Både FIFA og Qatars VM-komité har undskyldt sig med, at forandring tager tid. Men begge parter hævder, at migrantarbejderne i dag er langt bedre stillet, end hvis ikke VM-slutrunden var blevet tildelt Qatar.
Har VM ført til forbedringer?
Slutrunden har øget opmærksomheden på Qatar, og efter flere års pres fra omverdenen lavede Qatars regering en række reformer for at forbedre forholdene. Herunder minimumsløn, en fond med penge til arbejdere, der ikke har fået løn, samt afskaffelsen af det slaveagtige Kafala-system, som stavnsbinder migrantarbejdere til deres arbejdsgiver.
Men udrulningen af reformerne går langsomt, og menneskerettighedsgrupper er bekymret for, hvad der vil ske, når VM-projektørerne slukker og omverdenen retter opmærksomheden væk.
Hvorfor har Qatar ikke reageret på kritikken?
Ifølge Martin Hvidt, lektor ved Center for Mellemøststudier ved SDU, skal svaret findes i den måde, Qatar indrettede landet for omkring 50 år siden, da det gik fra selv at være et fattigt samfund til at skulle fordele den nye olierigdom.
Her blev den oprindelige befolkning sikret gode forhold, mod at det private erhvervsliv fik retten til at importere billig arbejdskraft, som kunne sikre de qatarske familier i toppen af erhvervslivet en god indtjening.
For at kunne gennemføre VM-byggerierne har emiren og staten Qatar været afhængig af disse private bygherrer, og det har formentlig lagt en dæmper på lysten til at fratage dem deres billige arbejdskraft eller pålægge dem sanktioner.
De mange dødsfald
Hvor mange er officielt døde i VM-forberedelserne?
Både FIFA og Qatars VM-komité hævder, at der siden tildelingen i 2010 kun har været 38 dødsfald blandt ansatte på VM-byggeprojekter, hvoraf de 35 er klassificeret som ikke-arbejdsrelateret.
Det efterlader et påstået VM-dødstal på bare tre. To af dem i 2016 og ét i 2018.
Hvad er det rigtige tal?
Det ved ingen med sikkerhed. Sidste år kunne The Guardian afsløre, at flere end 6750 migrantarbejdere havde mistet livet i Qatar siden VM-tildelingen i 2010. Mindst 37 dødsfald var ifølge avisen direkte forbundet med stadionbyggerierne.
Mange dødsfald bliver dog ikke undersøgt, og en gennemgang foretaget af avisen Daily Mail har afsløret over 2800 "uforklarlige" dødsfald blandt migrantarbejdere siden 2010.
Amnesty International anslår på baggrund af egne analyser, at der er tale om flere tusinde VM-relaterede dødsfald.
Hvorfor får Qatar kritik?
Kritikken går dels på Qatars udnyttelse af de fattige arbejdere under arbejdsforhold, som kan føre til sygdom og dødsfald. Men myndighederne får også kritik for ikke at undersøge dødsårsagerne.
Amnesty International og flere af migranternes hjemlande anslår nemlig, at cirka 70 procent af dødsattesterne fra Qatar bare angiver dødsårsagen som "naturlige årsager" eller "hjertestop".
Det har ført til internationale krav om obduktioner og mere nøjagtige angivelser af de underliggende årsager til migrantarbejderes død.
Menneskerettigheder
Hvorfor er der LGBT+-kritik?
Det ikke er lovligt at være homoseksuel i Qatar, og det kan udløse en fængselsstraf, mens homoseksuelle muslimer i værste fald kan dømmes til døden. I en ny rapport beretter LGBT-personer om fængsling, krænkelser og overfald.
Myndighederne tillader heller ikke nogen former for demonstrationer og markeringer for LGBTQ+-rettigheder i det muslimske land.
Flere VM-hoteller er blevet afsløret i at afvise homoseksuelle gæster, men Qatars emir har understreget, at homoseksuelle er velkomne til VM. De skal bare respektere landets kultur, siger han.
Hvorfor er der kritik af kvindeundertrykkelse?
Selvom kvinder i Qatar ofte er bedre uddannet og har flere friheder end i mange andre lande i Mellemøsten, er de underlagt diskrimination og undertrykkelse.
Kritikken er især rettet mod et særligt system, hvor kvinder er underlagt en mandlig værge, der typisk vil være et familiemedlem eller ægtefælle. Værgesystemet fratager kvinder muligheden for at tage vigtige beslutninger om eget liv, så de for eksempel skal have tilladelse til at studere, til at gifte sig og – hvis de er under 25 år – til at rejse.
Hvorfor kritiseres ytringsfriheden?
Myndighederne i Qatar beskyldes for at indskrænke ytringsfriheden ved at forsøge at kvæle alle kritiske røster.
Der er adskillige eksempler på aktivister og journalister, som er blevet anholdt i forsøget på at dokumentere migrantarbejdernes forhold i landet, og under VM-slutrunden er udenlandske medier og journalister underlagt strenge regler og kan ikke rapportere frit.
Korruptionsanklagerne
Hvorfor vandt Qatar afstemningen?
Det korte svar er, at landets VM-bud fik flere stemmer end de fire andre kandidater ved afstemningerne i FIFA’s eksekutivkomité.
Men Qatar har ikke nogen stor fodboldtradition, og ørkenstaten havde i FIFA's egen evalueringsrapport klaret sig dårligst af alle kandidaterne og fået en "højrisiko"-vurdering. Det skyldtes særligt de manglende faciliteter i landet samt det faktum, at det i ørkenstaten kan blive nærmest ulideligt varmt med temperaturer på mellem 40 og 50 grader i sommermånederne, hvor VM skulle være afholdt.
VM-tildelingen til Qatar er derfor sat i forbindelse med korruption, mens FIFA selv har forsvaret valget med et ønske om at udbrede fodbolden til nye dele af verden.
Har Qatar købt sig til VM-slutrunden?
Meget peger på, at den olierige golfstat har købt sig til stemmer i FIFA’s eksekutivkomité. Allerede to måneder inden den afgørende afstemning i 2010 blev to medlemmer bortvist, da de blev afsløret i at være villige til at sælge deres stemmer.
Siden er flere blevet sigtet for at have modtaget penge fra Qatar, og det qatarske medlem, Mohamed Bin Hammam, er blevet udelukket på livstid for korruption. Kun få af de 22 FIFA-medlemmer, der stemte om VM-værtskabet for 2022, har i dag ikke været sat i forbindelse med korruption.
En intern FIFA-rapport konkluderede ingen korruption i Qatars sejr, men FIFA’s egen chefundersøger kaldte efterfølgende rapporten for "fejlagtig og mangelfuld" og gik af i protest.
Hvad siger Qatar selv?
Qatars VM-komité har gennem årene afvist alle anklager om urent trav. Ifølge qatarerne er der aldrig fremlagt konkrete beviser for, at de skulle have vundet værtskabet på en uetisk måde.
Qatar mener desuden, at kritikken af VM-tildelingen samt landets behandling af migrantarbejdere i høj grad skyldes racisme og fordomme fra vestlige lande, der har svært ved at acceptere en slutrunde i et mellemøstligt land.
Magt og storpolitik
Hvordan kan Qatar bruge VM politisk?
I Qatar er det en bevidst strategi at tiltrække store internationale sportsbegivenheder, og fodbold-VM er den foreløbigt største i rækken.
For det lille land er det en måde at brande sig selv positivt over for omverdenen, tiltrække turister og gøre sin økonomi mindre afhængig af olie og gas.
Men det handler også om at positionere sig i en region med stor uro, hvor Qatar har gennem årene fået et stadig mere anstrengt forhold til sine nabolande og for få år siden risikerede en invasion. I den henseende er et VM-værtsskab et værktøj til at sikre Qatar beskyttelse – såkaldt blød magt.
Hvad er sportswashing?
I Qatar er der ikke nogen adskillelse mellem sport og politik, og man har set en gevinst i at bruge sporten som et politisk instrument.
Ifølge organisationen Play the Game forsøger Qatar at udnytte nogle af de værdier, der ligger i sportens verden, og profilere sig igennem dem. Det maler et skønmaleri, som skal dække over anklager om, at de er en terrorstøttende stat og har problemer med korruption og menneskerettigheder.
Idéen om at forsøge at skjule sine dårlige sider og brande sig positivt gennem sport kaldes sportswashing, og det er særlig udbredt i de rige, arabiske golfstater, hvor det i stigende grad bliver brugt.
Selve VM-værtskabet
Hvad er konsekvenserne for VM-slutrunden?
VM i Qatar bliver en fodboldslutrunde uden fortilfælde. Og ikke kun fordi, at den har måttet rykkes til vinteren på grund af de ekstreme sommertemperaturer i regionen.
Der vil være strenge alkoholregler med salg i afgrænsede områder før og efter kampene og ikke under kampene. Tilsvarende vil der være særlige zoner til påvirkede fans, hvor de må vente og blive ædru.
Derudover vil mange fodboldfans fravælge turen til Qatar på grund af kritikken af menneskerettighederne i landet eller de ekstremt dyre priser på hotel og fly. Derfor har Qatar selv betalt fans for at lave positiv omtale og fylde stadionerne op.
Er VM 2022 kun for de superrige?
Det er hvert fald langt fra alle, der ville have råd, som tidligere beskrevet af blandt andre Ekstra Bladet.
De fleste værelser på de nye luksushoteller koster mange tusinde kroner per nat, og Qatars regering har fjernet et loft over huslejerne, så det er muligt for udlejerne under VM at opkræve op til 40.000 kroner for en enkelt nat.
Hertil kommer udgifterne til flybilletter, der også vil udgøre en post på adskillige tusinde kroner per person.
Hvilken betydning har det for klimaet?
Qatar har lovet, at VM 2022 bliver "det første kulstofneutrale VM i historien".
Men landet bruger aircondition til at nedkøle stadionerne i ørkenvarmen, ligesom græsplænerne har krævet både nedkøling og store mængder renset vand, som har et stort energiforbrug.
Selv hvis Qatar skulle formå at godtgøre udledningen under de fire uger, som slutrunden varer, er der også sket omfattende udledning og forurening siden 2010 på grund af de mange nybyggerier, og det vil derfor kræve en kreativ bogførelse, hvis Qatar skal leve op til sit klimaløfte.
En FIFA-rapport anslår, at slutrunden vil producere samlet 3,6 millioner ton CO2, hvilket svarer til, hvad nogle lande producerer på et år, og det er 1,5 ton mere end VM i Rusland i 2018.
FAKTA: Qatar
Qatar ligger på Den Arabiske Halvø med et areal, som er cirka en fjerdedel af Danmarks.
Befolkningen er på omkring 2,8 millioner, hvoraf blot 300.000 er qatarer med statsborgerskab, mens de resterende er migrantarbejdere.
Qatar blev uafhængigt fra Storbritannien i 1971 og ledes i dag af emiren Tamim bin Hamad Al Thani.
Landet har skabt sin velstand på olie og naturgas og er blandt verdens allerrigeste målt på bnp per indbygger.