VM fodbold

Usædvanlige videoer på sociale medier viser kæmpe fest i Qatar forud for VM – men hvem er de mange fans?

Det ligner grangiveligt iscenesatte videoer, lyder kritikken. Men der er tale om rigtige fodboldfans, lyder svaret.

De seneste dage er en række opsigtsvækkende videoer af fodboldfans dukket op på sociale medier.

På videoerne ser man hundredvis af mandlige fodboldfans gå ned ad gaden i Doha, Qatar i engelske, argentinske, tyske og brasilianske fodboldtrøjer.

Kigger man godt efter, ser man dog hurtigt, at den etniske sammensætning af fansene er temmelig overraskende sammenlignet med de nationale logoer på trøjerne.

Videoerne har mødt spot og hån på de sociale medier, og B.T. har eksempelvis spekuleret i, at der skulle være tale om falske fans hyret til at skabe VM-stemning.

Den teori holder dog ikke, siger Mohamed Noorudeen, der er marketing- og pr-manager på Qatar-bureauet Qatar Living, til TV 2.

Det er, fordi vi elsker sporten. Vi har ikke den luksus at være født i England

Mohamed Noorudeen, marketing- og pr-manager på Qatar Living

Han er manden bag mange af de usædvanlige videoer, og han bekræfter ganske vist, at mændene på videoerne er indere, pakistanere, arabere og afrikanere.

Men mændene er ikke instrueret, de er der af egen fri vilje, siger Mohamed Nooudeen.

- Det er folk, der arbejder her, og de repræsenterer de pågældende lande som fans. De elsker eksempelvis Argentina, og så slutter de sig til fangruppen.

Der er tale om såkaldte expats, siger han. Altså personer, der er flyttet til Qatar for at arbejde. Andre ville måske kalde dem migrantarbejdere.

Er alle tilhængerne migrantarbejdere, der eksempelvis hjalp med at bygge stadioner?

- Nej, de er fra forskellige veje i livet. Eksempelvis ingeniører, restaurantejere eller forretningsdrivende. Men naturligvis er der nogle arbejdere, der har arbejdet i byggebranchen eller med rengøring, siger han.

En indisk Messi-fan

For at forstå, hvad der foregår på videoerne, er man nødt til at forstå, hvilket land Qatar er, lyder det fra Mohamed Nooudeen, der selv er indisk statsborger, men født og opvokset i Qatar.

Kun omkring 10 procent af landets befolkning er statsborgere, mens resten af befolkningen består af mennesker fra lande som Indien, Bangladesh, Nepal og Egypten.

Befolkningen har arbejdet hårdt for at blive klar til VM, og nu har de en grund til at gå på gaden, siger Mohamed Nooudeen

Men er man eksempelvis indisk fodboldfan, kan man ikke holde med sin egen nation til en VM-slutrunde. Derfor vælger mange indere i Qatar at holde med andre landshold. De vælger deres landshold ud fra den fodboldstjerne, de bedst kan lide, siger Mohamed Nooudeen.

Derfor ser man mange af migrantarbejderne holde med Portugal, Argentina eller Brasilien og rende rundt i trøjer med Ronaldo, Messi eller Neymar på ryggen, lyder hans forklaring.

- Indien er aldrig med til VM, så vi er nødt til at holde med andre. Det er, fordi vi elsker sporten. Vi har ikke den luksus at være født i England, siger han.

Falske festligheder?

Herhjemme i Danmark er organisationen Play the Game dog skeptisk overfor, hvor organisk de forskellige fanoptog er opstået.

International chef Jens Sejer Andersen kalder det et ”klodset forsøg” på at skabe et indtryk af fest i gaderne. Han mener, at de er åbenlyst opstillede.

- Man forsøger at fremstille det som noget, der faktisk er fundet sted og ikke er arrangeret af VM-værterne for at skabe et godt indtryk. Men at det sådan nærmest er en spontant fanfest i gaderne i Doha, siger Jens Sejer Andersen til TV 2.

Også lektor i international politik ved Aarhus Universitet Rasmus Brun Pedersen synes, at det virker som et forsøg fra regimet i Qatar på at tegne et glansbillede, siger han til TV 2.

Ifølge Mohamed Nooudeens opfattelse tager både Rasmus Brun Pedersen og Jens Sejer Andersen dog fejl.

- Qatar har ansporet befolkningen til at fejre

Mohamed Nooudeen siger, at hans medie Qatar Living forrige weekend blev kontaktet af et par ”fankoordinatorer”, der på vegne af fangrupperingerne havde arrangeret optog i Dohas gader.

Da Qatar Living gik ud for at optage videoer af optogene, stødte medieorganisationen tilfældigvis også ind i andre fangrupperinger, lyder forklaringen.

Folk her i Danmark ser disse videoer og tænker måske, at det ser ud til at være organiseret fra centralt hold?

- Ja, det er organiseret af de enkelte fangrupperinger. Naturligvis er det organiseret.

Men det er ikke organiseret fra Qatars side?

- Så vidt jeg ved, er det ikke. Jeg kender nogle af fankoordinatorerne, og de organiserer sig selvstændigt. Alt er internt organiseret i de mindre grupper.

Og hvor er fankoordinatorerne fra?

- De er fra forskellige lande. Eksempelvis er fankoordinatoren fra Portugal fra Portugal. Og fankoordinatoren fra Argentina er fra Indien, fordi han er en kæmpe Messi-fan.

Så du tænker, at alle, der deltog i festlighederne, var der af egen fri vilje?

- Ja, 100 procent. Til en vis grad var det organiseret af fankoordinatorerne, men ikke af staten eller fodboldforbundet.

Den seneste tid er stemningen i landet skiftet, siger Mohamed Nooudeen.

I Qatar findes der ikke nogen store pladser som i Europa, men nu har styret lukket for bilkørsel i store gader, så folk kan gå ud at feste og samle sig.

- Fornemmelsen i landet er skiftet på få uger. Vi kan føle verdensmesterskabsfølelsen nu, fordi landet har ansporet til det. Det ønsker jeg bare, at I forstår, kulturen her er anderledes.

- Vores mentalitet er at arbejde og sende penge hjem, ikke alle har den luksus, at de kan fejre fra tid til anden.

Nogle har undret sig over, hvorfor næsten alle har de samme, helt nye t-shirts på. Hvad vil du sige til dem?

- Qatar er et lille land. Normalt er der kun en forretning, der sælger trøjer, så alle går derhen og køber trøjerne. Men jeg er ikke sikker på, at alle trøjerne er ens, og at alle er helt nye.

Hvorfor kan TV 2 ikke finde nogen fans?

Videoerne af de tusindvis af fans står i skarp kontrast til det gadebillede, som TV 2s udsendte oplever i Doha.

Ja, rent faktisk har TV 2 blot fundet tre mennesker i fodboldtrøjer siden tirsdag sidste uge: En kvinde fra Costa Rica, der er bosat i Qatar, en marokkansk migrant i Argentina-trøje og en migrant i spansk landsholdstrøje.

Skal man tro Mohamed Nooudeen, er årsagen, at mange er på arbejde.

- Alle er drevet af et formål her i Qatar, så folk hænger ikke bare ud i områder. Det er en kulturel ting. Så medmindre at der er et planlagt optog, går folk ikke bare rundt i fodboldtrøjer, siger han.

Om en uges tid kommer gadebilledet dog til at ændre sig, siger Mohamed Nooudeen, der forventer at de internationale fans begynder at ankomme i weekenden, hvor åbningskampen spilles søndag.

Kan du forstå dem, der tror, at Qatar har organiseret dette for at vise, at fansene har det godt, og når så kameraerne er slukkede, tager fansene fodboldtrøjerne af og trækker i arbejdstøjet?

- Ud fra hvor jeg sidder i mediebranchen og ud fra mine forbindelser og mit kendskab til sagerne, så tror jeg, at det er fejlagtige beskyldninger.

- Så vidt jeg ved, har der ikke været nogen indblanding fra The Surpreme Committee eller Qatars fodboldorganisation i organiseringen af, hvad der foregik i de videoer, I har set, siger Mohamed Nooudeen.

TV 2 har forsøgt at kontakte stifterne af Argentina fans Qatar og England fans Qatar, der ikke er vendt tilbage på TV 2s henvendelser. Henvendelserne til begge er dog blevet læst af modtagerne, kan TV 2 se.