VM fodbold

20 år uden dansk VM-dommer – i det politiske spil er Danmark udslettet

Danmark er end ikke tæt på at få en dommer med til et stort mesterskab.

Både den skandaløse placering af VM samt de store forhåbninger til Danmarks deltagelse skygger helt naturligt for det faktum, at det er over 20 år siden, vi har haft en dansk dommer repræsenteret på det niveau.

Kim Milton dømte i 2002 VM-semifinalen mellem Brasilien og Tyrkiet. Dengang havde han formentlig ikke forestillet sig, at der i år er udtaget 36 dommere, 69 linjedommere og 24 videodommere, og at vi ikke engang er tæt på at have nogen repræsenteret i det fine selskab.

Er det overhovedet vigtigt?

Før jeg forsøger at give et bud på årsagen, er det relevant at reflektere over, om vi overhovedet skal gå op i dette.

Jeg tror ikke, de nuværende dommere er dårligere, end da jeg dømte

Altså hvorfor overhovedet interessere sig for dommernes deltagelse til store fodboldbegivenheder?

Det skal vi, fordi det er et tegn på ligaens internationale kvalitet. Når dommere dømmer til VM og EM, så bliver de bedre. De trækker linjedommere og VAR-typer med sig, og alt dette smitter af på den hjemlige liga. Når jeg tør konkludere, at vi ikke engang er tæt på en billet, så skyldes det vores fravær i de store europæiske turneringer.

Det er velkendt, at Champions League-deltagelse er en forudsætning for overhovedet at komme i betragtning til en slutrunde. Vi sammenligner blandt andet os selv med Sverige, der i denne Champions League-sæson har haft hele to dommere repræsenteret i gruppespillet.

Vi får slet ikke disse kampe tilbudt, og derfor står vi ikke kun uden for VM i år. Vi kommer formentlig også til at misse de næste rigtig mange år.

Det politiske spil

Det er velkendt, at man helst både skal være en virkelig god dommer og have en repræsentant siddende i dommerudvalget for at komme i spil.

Hvis vi er fraværende på dommersiden, så må man sige, at vi er fuldstændig udslettet i det politiske spil.

For år tilbage sad Peter Mikkelsen med i FIFA’s dommerudvalg, hvilket formentlig også var grunden til, at jeg var udtaget til bruttotruppen til VM i Rusland i 2018, inden jeg stoppede. Men lige nu kører toget, og vi har hverken passagerer eller konduktører med på det.

Hvordan gik det galt?

Skal vi kigge på årsagerne til den situation, som den danske dommerstand er i nu, så er det jo nærliggende for fans at konkludere, at de nuværende dommere bare ikke er gode nok.

Jeg har nu altid ment, at mens brokken over Superligaens dommere er ret konstant, så er niveauet det også. Jeg tror ikke, de nuværende dommere er dårligere, end da jeg dømte, eller da Kim Milton var på toppen. Der mangler selvfølgelig reel international toperfaring lige nu, men problemet er jo ikke dommernes præstationer lige op til VM.

Problemet er nok snarere en fejlslagen strategi, hvor man har fokuseret enøjet på implementeringen af VAR og ikke at gøre dommerne til selvstændigt tænkende individer, der kommer i betragtning til topkampe.

Ansvaret for de 20 års tørke og en historisk dårlig repræsentation i de internationale hierarkier falder naturligvis tilbage på ledelsen. For syv år siden fik elitechef hos DBU Kim Hallberg ansvaret, og han har ikke formået at udvikle hverken dommere eller et system, der kan måle sig med sammenlignelige nationer. Tværtimod er vi gået tilbage. Det er helt objektivt til dumpekarakter.

Listen over dommere og assistenter til slutrunden rummer ud over de store fodboldnationer dommere fra El Salvador, Guatemala og Slovenien. Der er også taget tre kvindelige hoveddommere med – blandt andet en fra Rwanda, hvis dommerstand for mit vedkommende er et ubeskrevet blad.

Jeg ønsker dem alt det bedste og krydser fingre for, at jeg bliver positivt overrasket med dansk deltagelse, inden jeg går på folkepension.