VM fodbold

En boykot af VM vil have en effekt, siger ekspert

Landstræneren mener ikke, at det har effekt at slukke for VM i Qatar. Ekspert er uenig.

Tirsdag drager det danske landshold mod varmere himmelstrøg for at deltage i den stærkt omtalte VM-slutrunde i Qatar.

Og mens spillermateriale, modstandere, og dansk deltagelse eller ej, plejer at være de temaer, der fylder mest, er et andet tema blevet det altoverskyggende denne gang.

For kan vi virkelig tillade os at følge et landshold, der spiller i et land, som er ansvarlige for flere tusinde migrantarbejderes død – og som ikke tillader homoseksualitet?

Ja, mener landstræner Kasper Hjulmand, der dog sagtens kan sætte sig ind i dilemmaet.

- Jeg forstår hundrede procent kritikken af Qatar, og jeg er bekymret over situationen. Men jeg tror ikke, at det rykker et komma at slukke for fjernsynet, sagde han mandag på et pressemøde.

Han mener ikke, at man skal have dårlig samvittighed over at følge med i Danmarks kampe ved VM.

- Det er okay at se landsholdet, og det er okay at blive begejstret, når vi spiller. Det er frit, om man vil se med eller ej. Men jeg synes ikke, at man skal have dårlig samvittighed over at samles og bakke op om landsholdet, siger han.

Kan have effekt, hvis FIFA kan mærke det, siger ekspert

Siden tidligere FIFA-præsident Sepp Blatter hev Qatars navn op af hatten ved en ceremoni i 2010, har der været stor fokus på de mange tusinde migrantarbejdere, der har måtte lade livet blandt andet i forbindelse med opførelsen af stadioner frem mod VM.

I modsætning til landstræneren mener Jens Sejer Andersen, der er international direktør i Play the Game, som arbejder for gennemsigtighed og mindre korruption i sport, godt, at det kan have en effekt, hvis fans vælger mørk skærm frem for bold i ørkenstaten. Det kræver dog, at der er så mange, der boykotter transmissionerne, at det kan mærkes hos FIFA:

- Som enkeltperson kan man ikke flytte de store ting på egen hånd. Men hvis tilstrækkelig mange slukker fjernsynet eller vælger at se noget andet – så er det i længden et anslag mod FIFA's forretningsmodel.

Han henviser til, at FIFA er afhængige af den økonomi, der følger med fra de seertal, som et VM normalt genererer.

- Den internationale idræt ville ikke være et blomstrende globalt forretningsimperium, og politikerne ville ikke stå i kø for at blive set og få indflydelse på, hvor det skulle holdes, hvis ikke det var for de valg, vi træffer hjemme i stuen med fjernbetjeningen. Det er altafgørende. Jo mindre, vi vælger at se tv fra VM, jo mere vil det påvirke FIFA's økonomiske fremtid, siger han.

Og der er noget, der tyder på, at flere danskere vælger VM helt eller delvist fra.

I en måling som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken, svarer 25 procent af dem, der så VM i Rusland i 2018, at de enten vil se færre eller slet ikke nogle af kampene fra Qatar.

Qatar adskiller sig fra andre VM-værter

Det er ikke første gang, at danske aktører deltager ved en stor sportsbegivenhed i et land, som bliver kritiseret for sit syn på menneskerettigheder. Seneste VM-slutrunde var i Putins Rusland.

Alligevel har talen om boykot aldrig været mere udtalt, end det er tilfældet i forbindelse med VM i Qatar.

Ifølge Jens Sejer Andersen, er der flere faktorer der spiller ind i, at værtsskabet i Qatar møder modstand.

- Qatar adskiller sig meget fra andre VM-værter. Da man valgte dem, havde de ingen infrastruktur, ingen særlige fodboldtraditioner og ingen mulighed for at skabe en langvarig effekt af et VM – for eksempel i form af større idrætsdeltagelse. Samtidig er vi blevet opmærksomme på den manglede respekt for menneskerettigheder blandt andet for landets migrantarbejdere og kvinder.

Jens Sejer Andersen mener, at de mange fanprotester imod VM i Qatar er en del af en tendens, som har været undervejs i 10-15 år, hvor FIFA har været udsat for et pres fra flere sider. Blandt andet fra politikere og publikum.

- Det er det, der skal til for, at en idrætsorganisation flytter sig. Ingen flytter sig mere end allerhøjst nødvendigt. Man bliver nødt til at vedholde et vedvarende pres for mere demokrati og åbenhed, siger han.